Tip of the day

Πού θα βρεις τις πιο όμορφες καράβες για να στολίσεις το σπίτι σου;

Το παλιό κυκλαδίτικο έθιμο αναβιώνει και φέτος τα Χριστούγεννα

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

The KARAVA Project: χειροποίητες παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες καράβες από την εικαστικό Χριστιάννα Οικονόμου

Μπορεί στις μέρες μας να στολίζουμε έλατα τα Χριστούγεννα, αλλά κάποτε ήταν ένα φωτισμένο «καραβάκι» που έκανε τη φιγούρα του στα σαλόνια των ελληνικών σπιτιών. Κι από την άλλη, τα καραβάκια πάντα ήταν το παραδοσιακό παιχνίδι των παιδιών στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα στην Πάρο και τη Μύκονο. Τα παιδιά κατασκεύαζαν καραβάκια από ό,τι υλικά έβρισκαν π.χ. ξύλο ή τενεκέδες λαδιού. Έπειτα, τα στόλιζαν με πανιά και σχοινιά και στις γιορτές πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να πουν τα κάλαντα, κουβαλώντας τα μαζί. Οι γείτονες με τη σειρά τους, φρόντιζαν πάντα να γεμίζουν τα καραβάκια τους με γλυκίσματα και τα σοκάκια γέμιζαν αθώα παιδικά γέλια. 

Το παλιό αυτό έθιμο αναβιώνει η εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου κατασκευάζοντας χειροποίητες διακοσμητικές καράβες. Συλλέγει παλιούς τενεκέδες λαδιού και φέτας, τους καθαρίζει, τους βάφει και τους δίνει μια νέα ζωή εφαρμόζοντας παράλληλα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τους προσθέτει υφάσματα πανιών, σχοινιά και πολύχρωμα σημαιάκια και κατά αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε ιδιαίτερα και χρωματιστά βαρκάκια. Το καλύτερο; Στο τέλος, προσθέτει χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια! Οι καράβες φέρουν ονόματα όπως Γλυκοφιλούσα, Παντάνασσα (ονομασίες της Παναγίας) και καμία δεν είναι ίδια με την άλλη. Όλες είναι custom made, για αυτό και μοναδικές. Κάποια είναι γκρι με λευκά πανιά, άλλη ναυτικό μπλε με κόκκινα πανιά και άλλη λευκή με πολύχρωμα ριγέ πανιά. Όλες όμως έχουν κάτι κοινό: «Μαρτυρούν» την παράδοση και τη βαθιά ναυτική ιστορία της Ελλάδος, αποτυπωμένες στην πιο σύγχρονη και αρτίστικη εκδοχή τους. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι εκτός από ένα πολύ ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ, η καράβα είναι ένα έργο τέχνης «παντός καιρού». Ένα καράβι στο σπίτι άλλωστε, δίνει μια νότα λίγο πιο ζεστή, πιο ανέμελη, πιο νοσταλγική και σίγουρα πολύ πιο ελληνική. 

"Ανδρέας"-The KARAVA Project

Η ιδέα αυτή ήρθε στη Χριστιάννα το 2018, καθώς αναπαλαίωνε στην Πάρο ένα από τα καΐκια του προγράμματος «Καράβια που δεν φοβήθηκαν». Πρόκειται για την εικαστική αναπαλαίωση παλιών καϊκιών στις (Μικρές) Κυκλάδες με αφετηρία την όμορφη Σχοινούσα, με την οποία η εικαστικός ασχολείται τα τελευταία 8 χρόνια. Σήμερα τα καΐκια της με τη μορφή ιδιαίτερων έργων τέχνης στολίζουν επτά λιμάνια των Κυκλάδων. Και έτσι από τα μεγάλα καΐκια –στολίδια της θάλασσας-, αποφάσισε να πάει στα καΐκια μινιατούρες –στολίδια του σπιτιού μας-, το The KARAVA Project. 

Η Χριστιάννα Οικονόμου δημιουργεί τις καράβες

Η Χριστιάννα Οικονόμου σπούδασε Γλυπτική στο Chelsea School of Art & Design και στο Central Saint Martins School of Art & Design. Όμως, η μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα και τις παραδόσεις που χάνονται χρόνο με το χρόνο, την έκανε να αφήσει το Λονδίνο και να επιστρέψει. Εκτός από την εικαστική αναπαλαίωση καραβιών, η Χριστιάννα διατηρεί eshop του brand της, All We See is The Sea, στο οποίο θα βρεις από κεραμικά και table set αντικείμενα, μέχρι tshirts και τσάντες, που αποτυπώνουν τη φιλοσοφία «Αιγαίον νυν και αεί». Την ίδια θα τη βρεις στο εργαστήρι της στην Νάουσα της Πάρου να κατασκευάζει κάποια κυκλαδίτικη «ομορφιά». 

"Κορρές", "Εριέττα", "Αγγελάκος", "Κυρά Ποθητή"- The KARAVA Project

Οι γιορτές κοντοζυγώνουν. Επικοινώνησε με την Χριστιάννα και φτιάξε τη δική σου καράβα σύμφωνα με την αισθητική σου μέσω του official site της allweseeisthesea.com. Διάλεξε χρώμα, όνομα και πανιά! Αν είσαι από τους τυχερούς και μένεις στην Πάρο, πέρνα μια βόλτα από το εργαστήρι της. 

Instagram:  all_we_see_is_the_sea

"Μαλτέζα"- The KARAVA Project