Tip of the day

Τι είναι το μπισκοτολούκουμο και πού θα το βρεις

Τριαντάφυλλο με καρύδι, μαστίχα και φράουλα μούρλια

Μαριάννα Μανωλοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος και o Aλέξανδρος Βομβύλας, ιδιοκτήτες τρίτης γενιάς της λουκουμοποιίας και  του ζαχαροπλαστείου Βομβύλα κάνουν το πιο νόστιμο μπισκοτολούκουμο του Νέου Κόσμου

Ζουληγμένο το λουκούμι τριαντάφυλλο ανάμεσα σε δύο μπισκότα πτι μπερ, είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση πολλών από τα παιδικά τους χρόνια και εμένα από τα φοιτητικά μου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ξενύχτι στα Λαδάδικα γυρνάμε στο πατρικό της φίλης Γ. για συνέχεια του ladies night. Όλοι ξέρουν ότι στο πατρικό σπίτι θα βρεις πάντα κρυμμένα πολύχρωμα λουκούμια με ζάχαρη άχνη που γεμίζει όλο τον τόπο, μόνο που εγώ εκεί ανακάλυψα πρώτη φορά το περίφημο μπισκοτολούκουμο! Χωρίς υπερβολή, το πρωί με βρήκε να τα βουτάω στη μερέντα και να ρίχνω πολύχρωμη τρούφα από πάνω (special για τους πολύ γλυκατζήδες, μη δοκιμάσετε μόνοι στο σπίτι) και από τότε έγινε ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά που μέχρι σήμερα αναζητώ όπου βρεθώ κι όπου σταθώ. Έτσι, εγώ και το μπισκοτολούκουμο …ξανασυναντηθήκαμε εκεί κοντά στα παλιά στέκια του Νέου Κόσμου, λίγο πιο κάτω από το Batman, στη Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7.

Ο Μάνος και o Aλέξανδρος Βομβύλας είναι οι ιδιοκτήτες τρίτης γενιάς της λουκουμοποιίας Βομβύλα που λειτουργεί από το 1950 αλλά και του ομώνυμου ζαχαροπλαστείου. «Αυτό που οι παππούδες μας το ξεκινήσανε σαν επάγγελμα και οι πατεράδες μας το ανήγαγαν σε τέχνη, σήμερα εμείς το εξελίσσουμε, επενδύοντας σε εξοπλισμό και χωρίς να πειράξουμε τις παραδοσιακές συνταγές» μου λένε με ένα στόμα μια φωνή. Στη λουκουμοποιία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ζαχαροπλαστείο τους μπορείς να δεις μάλιστα επί τόπου πώς γίνεται το κόψιμο του λουκουμιού.

Μπουκιά, λουκούμι σαραντάρι, ραχάτ, το παραδοσιακό γλύκισμα της Μικρασιάτικης κουζίνας βρίσκεται μπροστά σου άκρως λαχταριστό για να αναβιώσεις ότι μνήμες κι αν έχεις. «Μας ζητάνε κυρίως γεύσεις όπως τριαντάφυλλο με καρύδι, μαστίχα και φράουλα στα μπισκοτολούκουμα μας που συνέχεια τα επιλέγουν για γλύκισμα στις βαφτίσεις». Στο ζαχαροπλαστείο τους εκτός από τα αγαπημένα λουκούμια αξίζει να γευτείς και τις φρέσκες γεύσεις του Αλέξανδρου, το ιδιαίτερο cheesecake πραλίνα, τον μπακλαβά σιροπιαστό με φιστίκι Αιγίνης και φυσικά τη βανίλια υποβρύχιο βυθισμένη στο δροσερό νερό του ψηλού ποτηριού.

Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7, Νέος Κόσμος, 2109221080, 2109225253