Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Ελληνικο

Το είπε ο Γέρος

Μια παράσταση για τον Θ. Κολοκοτρώνη δίπλα στα προσωπικά του αντικείμενα. (ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ)

51771-710704.jpg

Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παραστάσεων της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο  με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο». Ως πρωταγωνιστές, τα αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό τα δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα. Την πετυχημένη πορεία των τριών πρώτων θεματικών παραστάσεων «Νεοπτολέμου Μύησις», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» & «Ερωφίλης κέντημα» διαδέχεται μια νέα, υποσχόμενη θεατρική δράση.

Η παράσταση, βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Η Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής  Φυλής από τα 1770 έως τα 1836», αλλά και σε κείμενα και αφηγήσεις για το πρόσωπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως αυτές τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στο Γεώργιο Τερτσέτη.

Με αφορμή τη θεατρική περιπέτεια ενός ολόσωμου πορτραίτου που φέρεται να τον απεικονίζει και ενός σπαθιού που δωρίθηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον φιλέλληνα στρατηγό Φαβιέρο και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη, ξετυλίγεται ο θρύλος του Γέρου του Μοριά. Ήταν ένα πρόσωπο, ο Κολοκοτρώνης, εμβληματικό για την εξέλιξη και την επιτυχία της ελληνικής παλιγγενεσίας του 1821 αλλά και για την συνέχεια που εκείνη είχε στην εθνική μας μνήμη και στην πατριωτική μας παράδοση. Μια παράσταση για αυτόν, μέσα στον χώρο του Μουσείου, δίπλα στα προσωπικά του αντικείμενα ανανεώνει την μνήμη και μας επανασυνδέει με την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό η αφετηρία για τα θετικά και για τα αρνητικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 

Προσωπογραφία έλληνα αγωνιστή, ίσως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.                    	Ελαιογραφία άγνωστου, Γερμανού μάλλον ζωγράφου, απότμημα ευρύτερης 	σύνθεσης, όπως αποκαλύφτηκε μετά τον καθαρισμό.

Προσωπογραφία έλληνα αγωνιστή, ίσως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.  Ελαιογραφία άγνωστου, Γερμανού μάλλον ζωγράφου, απότμημα ευρύτερης σύνθεσης, όπως αποκαλύφτηκε μετά τον καθαρισμό. 

Κεντρική φωτογραφία: Πάλα, δώρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Φαβιέρο (1829). Χάλυβας με ένθετη χρυσή διακόσμηση στο έλασμα λαβή κεράτινη, φυλακτήρας σταυροειδής επίχρυσος. Στη μια όψη του ελάσματος, φέρει σφραγίδα Σολομώντα με επιγραφή με χρυσό και διάχωρο με αραβική στην άλλη όψη. Θήκη με μαύρο δέρμα και επίχρυσα τμήματα, αορτήρας από κορδόνια και δέρματα. Στο άνω μέρος της θήκης σε πλακίδιο, εγχάρακτα η επιγραφή: Donné par Colocotroni le 6 Janvier 1829

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στρατής Πανούριος
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Στάθης Κόικας, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Αλέξης Κωτσόπουλος, Στρατής Πανούριος  
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βασισμένο στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Η Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836»
51771-710704.jpg
Το είπε ο Γέρος
από 28/02/2017 έως 28/03/2017

κάθε Τρίτη 00:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τρ. 20.30. €15, 10. 28/2 - 28/3