Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Ελλάδα - Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά

«Ελλάδα - Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά

Οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης διοργανώνουν συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ελλάδα – Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ανδρέας Σιδέρης, Εκδότης, Πολιτικός Επιστήμονας

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

  • Φρέντης Μπελέρης, Ευρωβουλευτής ΝΔ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς,Πρέσβης ε.τ., Συγγραφέας
  • Κώστας Μπακογιάννης

Συντονίζει η Αλεξία Κουλούρη, Δημοσιογράφος - Βουλή Τηλεόραση, Μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο νέο του βιβλίο ο βετεράνος διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώ­ην πρέσβης της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Τίρανα και Σκόπια, αναλύει τις σταθερά προβληματικές σχέσεις της Ελλάδος με τη γειτονική Αλβανία. Η υπόθεση της σκευωρίας, της καταδίκης και πολύμηνης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας κ. Φρέντη Μπελέρη κατέδειξε για μια ακόμη φορά την επί δεκαετίες διαπιστωμένη αδυναμία της ελληνικής πολι­τικής να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα, σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια τις προμελετημένες και σχεδιασμένες προκλήσεις των ηγετών των Τιράνων.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και δη στους Χειμαρριώτες για τους αγώνες τους για δημοκρατία και ισονομία.

Με αφορμή την «Υπόθεση Μπελέρη» τα κείμενα του πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην Αλβανία και επίτιμου δημότη Χειμάρρας Αλέξανδρου Μαλλιά, αναδεικνύουν την απουσία του κράτους δικαίου στην Αλβανία, γεγονός που άλλωστε οδηγεί μεταξύ άλλων στη μαζική εγκατάλειψη της χώρας από τους νέους και την υποταγή των θεσμών και της δικαιοσύνης στις προσωπικές κομματικές σκοπιμότητες του πρωθυπουργού κ. Ράμα. Δυστυχώς, παρά τις εγγενείς της αδυναμίες, τη διαφθορά και τη διαφορά ισχύος και θεσμικής συγκρότησης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, η πολιτική των ηγετών της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζε­ται από σταθερότητα, συνέχεια και προσήλωση στον στόχο. Η διαχρονική στάση των Αθηνών που συνοψίζεται στην φράση «ας γυρίσουμε τώρα σελίδα» δείχνοντας διάθεση λήθης για το χθες και έλλειψη σωστής αξιο­λόγησης των προθέσεων και των γεγονότων και σωστής εκτίμησης για τις σταθερές άλλωστε θέσεις και επιδιώξεις των Τιράνων.

Η Αθήνα κατά κανόνα καλείται να διαχειριστεί τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» τα δυσμενή τετελεσμένα που προκαλεί η Αλβανία. Αποτέλεσμα των επί δεκαετίες παλινωδιών της ελληνικής πολιτικής είναι η πεποίθηση των Αλβανών ηγετών ότι η Αλβανία μπορεί να έχει το πάνω χέρι στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ευτυχώς, την τιμή και αξιοπρέπεια της Ελλάδος τελικά διέσωσε η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να περι­λάβει τον Φρέντη Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η Χειμάρρα το κάστρο της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας έχει τον δικό της Ευρωβουλευτή.

Ειδικό βάρος και καταλυτική σημασία για την κατανόηση των συνθηκών και του διωγμού από τις Αλβανικές αρχές του Χειμαρριώτη Ευρωβουλευτού και της διαμόρφωσης της ελληνικής στάσης και αντίδρασης έχουν το Εισαγωγικό κείμενο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, ο Πρόλογος του Καθηγητού και Βουλευτού Αθηνών Άγγελου Συρίγου, και κατ’ εξοχήν τα κείμενα του Ευρωβουλευτού Φρέντη Μπελέρη. Ουσιαστική επίσης η συμβολή της Συμβούλου Επικοινωνίας Μυρένας Σερβιτζόγλου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από τη Στεμνίτσα (ορεινή Γορ­τυνία). Η μητέρα του ήταν δασκάλα και μεγά­λωσε στην Πάτρα. Ο πατέρας του μεγάλωσε στο γκρίζο περιβάλλον των προσφυγικών κα­ταυλισμών στις Τζιτζιφιές.

Τον Ιανουάριο του 2007 τιμήθηκε στην Ουά­σιγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και Πιστοποιητικό Σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Με­ταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Γενεύης. Στα φοιτη­τικά του χρόνια επί δικτατορίας πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για ελεύθερες εκλογές στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο του 1972 συ­νυπέγραψε την προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών των «42» φοιτητών κατά του διορι­σμένου χουντικού φοιτητικού συμβουλίου. Εντάχθηκε στην οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».

Εργάσθηκε (1970-1972) στο Γραφείο Πληρο­φοριών στην Αθήνα της (τότε) Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Μετά την κατάρ­ρευση της δικτατορίας εργάστηκε στο Γρα­φείο Τύπου Γενεύης. Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για τη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε ως Δι­πλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουρ­γούς Εξωτερικών. Ασχολείται συστηματικά με τα βαλκανικά θέματα από το 1990 μέχρι σήμερα.

Υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1978-1982), Επιτετραμμένος στη Λιβύη (1983-1984), στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (1987-1988), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη, 1989-1993), Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών Μι­χάλη Παπακωνσταντίνου (καλοκαίρι 1993). Εν συνεχεία Επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών για Βουλγαρία και πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στη Δημοκρατία της Βόρειας Μα­κεδονίας (τότε πΓΔΜ 1995-1999), Πρέσβης στην Αλβανία (1999-2000) και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων (2000-2005). Πρέ­σβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009).  Το καλοκαίρι του 2009, ορίστηκε Ειδικός Διπλωματικός Σύμβουλος για τα Βαλ­κανικά Θέματα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Κατά τη θητεία του ως πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον τιμήθηκε με πολλές διακρί­σεις. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο και είναι τακτικός σχολιαστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

«Ελλάδα - Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά
Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Ελλάδα - Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά
02/04/2026

Πέμπτη 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Είσοδος ελεύθερη. Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας»