ΠΥΡΝΑ: Το πρόγραμμα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2024

ΠΥΡΝΑ: Το πρόγραμμα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2024

Για 29η χρονιά, το ανοιξιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΠΥΡΝΑΣ περιλαμβάνει ομιλίες, είτε διαδικτυακές είτε δια ζώσης, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, ξεναγήσεις και συναρπαστικές εκδρομές.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ (ΜΕΣΩ ZOOM)

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Συντάγματα, Εφημερίδες, Επιδημίες, Φιλέλληνες
Ο Αριστείδης Χατζής παρουσιάζει μερικά από τα ευρήματα της αρχειακής του έρευνας των τελευταίων έξι ετών σε αρχεία στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Θα δούμε την παλαιότερη έγχρωμη αποτύπωση της ελληνικής σημαίας σε έγγραφο, επιστολή της Μαίρης Σέλλεϊ με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, την πρώτη, και αδημοσίευτη μέχρι σήμερα, επιστολή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στον Τζορτζ Κάνιγκ, την ιστορική πρώτη σελίδα της Morning Chronicle, που ανακοινώνει την ίδρυση του Φιλελληνικού Κομιτάτου στο Λονδίνο, την πρώτη εκδοχή του Συντάγματος της Επιδαύρου, γραμμένη στα γαλλικά, το άρθρο των Times του Λονδίνου που προδιαγράφει από το 1821 τη βρετανική πολιτική. Θα συζητήσουμε διάφορα θέματα, έχοντας μπροστά μας φυσικά αντικείμενα, μάρτυρες αυτής της συναρπαστικής ιστορίας.

Έναρξη: 8 Φεβρουαρίου
Λήξη: 29 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ1)
Ενότητα 4 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ
Τιμή: Μέλη 68€, Φίλοι 75€
Δήλωση συμμετοχής εδώ

Ο Αριστείδης Χατζής στην ΠΥΡΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το μοντέλο διακρατικής συνεργασίας που προωθεί η ΕΕ και οι αρχές και αξίες που πρεσβεύει βρίσκονται σήμερα σε υποχώρηση. Απειλούνται από την «παγκόσμια δυσλειτουργία», όπως ονόμασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την επέκταση των πολέμων και των συγκρούσεων και την υποχώρηση των αρχών της συνεργασίας ανάμεσα στα κυρίαρχα κράτη, που προωθήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές και ταυτόχρονα πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου απειλούνται από την εξάπλωση αυταρχικών καθεστώτων και ιδεολογιών. Μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, ποια μπορεί να είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες οι πιο επικίνδυνες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει;

Δημήτρης Κούρκουλας, Επικεφαλής Προγράμματος Μεσογείου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), τ. Υφυπουργός Εξωτερικών, τ. Πρέσβης της ΕΕ. Τον ομιλητή παρουσιάζει ο Δημήτης Λυβάνιος, Επ. Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ.

12 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ  
Τιμή: Μέλη & Φίλοι 17€
Δήλωση συμμετοχής εδώ

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΪΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Με αφορμή την επίσκεψή μας στην έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή για τον Νεοϊμπρεσιονισμό της Μεσογείου (28/2, βλ. ξεναγήσεις), αφιερώνουμε τρεις διαδικτυακές ομιλίες στο κίνημα και τις συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε: στην πρώτη ομιλία θα μας απασχολήσει η επιστήμη και ο Ιμπρεσιονισμός ως προϋποθέσεις για το κίνημα του Νεοϊμπρεσιονισμού, στη δεύτερη θα ασχοληθούμε με τους πρωτεργάτες και το έργο τους, ενώ στην τελευταία θα συζητήσουμε τις προεκτάσεις του κινήματος μετά τον θάνατο του Seurat, όπου και θα γίνει αναφορά στους καλλιτέχνες της έκθεσης.

Ελένη Γέμτου, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ

Έναρξη: 13 Φεβρουαρίου
Λήξη: 27 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ3)
Ενότητα 3  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ
Τιμή: Μέλη 52€, Φίλοι 58€
Δήλωση συμμετοχής εδώ

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ»: Αντιλήψεις για το «τέλος του κόσμου» στη μεσαιωνική και νεότερη εποχή
Σ’ αυτή τη σειρά διαδικτυακών ομιλιών θα διερευνήσουμε τις αντιλήψεις για το τέλος του κόσμου, εκκινώντας από την παραδοχή ότι οι υποθέσεις που κάνουν οι κοινωνίες για την ολοσχερή καταστροφή του αναδεικνύουν τις βασικές πολιτισμικές και κοινωνικές τους βάσεις: κάθε κοινωνία έχει το (υποτιθέμενο) τέλος που της ταιριάζει. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθούν οι ιδέες των Αβρααμικών θρησκειών για την «Αποκάλυψη», καθώς και κοσμικές εσχατολογικές απόψεις από τη μεσαιωνική και τη νεότερη εποχή. Θα εξεταστούν επίσης οι σχέσεις της επιστήμης με την εσχατολογική θεώρηση του κόσμου, καθώς και «χιλιαστικά» κινήματα και πεποιθήσεις.

Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ

Έναρξη: 19 Φεβρουαρίου
Λήξη: 22 Απριλίου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ4)
Ενότητα 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ
Τιμή: Μέλη 136€, Φίλοι 150€
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ Ο «ΚΟΣΜΟΣ» ΤΟΥΣ ΙΙ
Η διττή ερμηνεία του όρου «κόσμος» θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την εποχή και το έργο κάποιων ακόμα μεγάλων συγγραφέων του δυτικού θεάτρου, μετά και την ανταπόκριση του πρώτου κύκλου ομιλιών που προηγήθηκε. Οι συγγραφείς παρουσιάζονται μέσα από τον κόσμο στον οποίο έδρασαν και ο οποίος με τη σειρά του γέννησε τον κόσμο που δημιούργησαν, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της σύνδεσης του δραματουργού με την εποχή και την Ιστορία. Θα μας απασχολήσουν συγγραφείς όπως ο Μπρεχτ, ο Μολιέρος, οι Φρ. Σίλλερ και Χ. φον Κλάιστ, οι Ζ.Π. Σαρτρ και Αλμπέρ Καμύ, οι Ντ. Μάμετ και Σ. Σέπαρντ, αλλά και η Λούλα Αναγνωστάκη.

Σάββας Κυριακίδης, Θεατρολόγος

Έναρξη: 7 Μαρτίου
Λήξη: 25 Απριλίου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ5)
Ενότητα 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ
Τιμή: Μέλη 136€, Φίλοι 150€
Δήλωση συμμετοχής εδώ

«ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ»: Η αναζήτηση της ουτοπίας στη μεσαιωνική και νεότερη εποχή
Τα δεινά των ανθρώπων είναι πολλά: πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, πανδημίες, οικονομικές κρίσεις, κοινωνική και διαπροσωπική εκμετάλλευση και πλήθος άλλων παραγόντων δυσκολεύουν (ή και τερματίζουν) τον ανθρώπινο βίο. Αλλά πώς θα μπορούσαν να εξαφανιστούν; Μία διέξοδος θα ήταν η αναζήτηση «τόπων» όπου όλες οι ανθρώπινες παθογένειες θα είχαν εξαλειφθεί. Σ’ αυτή την ενότητα ομιλιών θα διερευνήσουμε κριτικά τέτοιες αναζητήσεις, από την «Ουτοπία» του Thomas More (1516), ο οποίος και εισήγαγε τον όρο, μέχρι τις ουτοπίες του 20ού αιώνα, από τις αναρχικές «κομμούνες» ως τις αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ

Έναρξη: 13 Μαΐου
Λήξη: 27 Μαΐου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ6)
Ενότητα 3 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ
Τιμή: Μέλη 52€, Φίλοι 58€
Δήλωση συμμετοχής εδώ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: «Το οπτικό νεύρο» της María Gainza
Με αφορμή τη βραβευμένη νουβέλα της Αργεντίνας κριτικού τέχνης και συγγραφέα, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορες πτυχές της πρωτότυπης σύλληψης αυτού του έργου, που «σμίγει» τη Λογοτεχνία με τη Ζωγραφική μ’ έναν ευρηματικό και ουσιαστικό τρόπο.

Marta Silvia Dios Sanz, Φιλόλογος Παν/μίου Αθηνών – Μεταφράστρια

29 Μαΐου
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ7)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
Τιμή: Μέλη & Φίλοι 17€
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ & ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ

ΦΥΛΟ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΜΙΑΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ
Με αφορμή τις δημόσιες συζητήσεις που προκάλεσε πρόσφατα η παύση ενός Ορθόδοξου ιερέα, επειδή όρισε δύο κορίτσια ως «παπαδάκια», θα προσεγγίσουμε κριτικά τη θέση που επιφυλάσσουν στις γυναίκες οι μονοθεϊστικές θρησκείες. Λαμβάνοντας υπόψη θεμελιώδεις θεολογικές/θρησκευτικές διδασκαλίες και αξιοποιώντας τις ιστορικές μαρτυρίες και τις σύγχρονες φεμινιστικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις των ιερών κειμένων, θα ασχοληθούμε με το ερώτημα εάν και κατά πόσο οι μονοθεϊστικές θρησκείες είναι αθεράπευτα πατριαρχικές και σεξιστικές.

Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Θεολόγος, Εκπαιδευτικός, Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Παν/μίου Μάντσεστερ

Έναρξη: 3 Απριλίου
Λήξη: 17 Απριλίου
Ώρα: 12.00-13.30 (ΟΜΠ1)
Ενότητα 3 ομιλιών
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ
Τιμή: Μέλη 60€, Φίλοι 66€
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΤΑ «ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ» ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Υπάρχει Σχέση χωρίς Σχάση; Έρως χωρίς Έριδα; Ηδονή χωρίς Οδύνη; Πόσο η Αμφιθυμία κυριαρχεί στη ζωή μας; Πώς μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τις  δυσκολίες αλλά και τη μαγεία των σχέσεων μεταξύ των «σημαντικών άλλων» στη ζωή μας; Ομιλία-προσφορά της Ψυχολόγου Κατερίνας Μεριά-Χλωρού, μέλους της ΠΥΡΝΑΣ, για τη στήριξη του προγράμματος ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ.

9 Απριλίου
Ώρα: 12.00-13.30 (ΟΜΠ2)
Τιμή: Μέλη & Φίλοι 12€
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ
Δήλωση συμμετοχής εδώ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΔΕΙΠΝΟ

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, συζητά το επίκαιρο θέμα του γάμου, της τεκνοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας από ομόφυλα ζευγάρια.

21 Φεβρουαρίου
Ώρα: 19.30 (ΟΜΔ1)

Η Ιστορικός και Συγγραφέας ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ, με αφορμή τα δύο τελευταία της βιβλία  «Εργαζόμενο Αγόρι» και «Για την καρδιά και το συκώτι του» (εκδ. Πατάκη), θα μας μιλήσει για τα σύγχρονα θέματα που μας απασχολούν.

20 Μαρτίου
Ώρα: 19.30 (ΟΜΔ2)

Τιμή: 45€/ομιλία 50 λεπτών με δείπνο και συζήτηση. Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ & ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΠΥΡΝΑΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Άνθρωπος & Περιβάλλον II
Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση και η απεικόνιση του φυσικού τοπίου μας απασχολεί και αυτό το τετράμηνο. Μελετάμε βασικές αρχές χρωματολογίας, σχεδίου και αφήνουμε ελεύθερη την προσωπική μας ματιά να ερμηνεύσει τα έργα σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, παράλληλα με σπουδές από φυσικού. Υλικά: ακουαρέλα, ξυλομπογιά, ξηροπαστέλ, κάρβουνο, μολύβι.

Συντονίζει η εικαστικός, Υπ. Διδάκτωρ ΑΣΚΤ Ελεάννα Μαρτίνου

Έναρξη: 8 Φεβρουαρίου
Λήξη: 23 Μαΐου
Ώρα: 10.45-13.45 (ΕΡ1)
Ενότητα 14 εργαστηρίων ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ
Τιμή: 300€
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Συνεχίζουμε την ανάγνωση σύγχρονων κλασικών έργων, τα οποία επιλέγονται με βάση τη λογοτεχνική τους αξία αλλά και τη θεματική τους. Στόχος είναι η διεύρυνση της συζήτησης για θεμελιώδη ζητήματα που μας ταλανίζουν όπως η τεχνητή νοημοσύνη, επιστήμη και τεχνολογία, νέα ήθη και ηθική, κλιματική αλλαγή,  πολιτικός καιροσκοπισμός, αλλά και το ζήτημα της πολλαπλής ταυτότητας. Μέσα από τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, εξερευνούμε την επίδραση που έχουν οι εξελίξεις αυτές στην πορεία της ανθρωπότητας αλλά και στη ζωή μας. Ενδεικτικά, η λίστα περιλαμβάνει τους τίτλους: Το άλλο όνομα (J. Fosse), Frankissstein (J. Winterson), Poor things (A. Gray), Ιστορίες από το Ουέσεξ (Th. Hardy), Το πέπλο (G. Eliot), Ανταύγειες σε χρυσά μάτια (C. McCullers), Το σπίτι της ευθυμίας (E. Wharton).

Συντονίζει η συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου

Έναρξη: 12 Φεβρουαρίου
Λήξη: 27 Μαΐου
Ώρα: 12.00-13.30 (ΕΡ2)
Ενότητα 12 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ εργαστηρίων ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ
Τιμή: 240€ (μόνο για μέλη)
Δήλωση συμμετοχής εδώ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ – ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΙΙΙ
Συνεχίζουμε το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τίτλο «Θεωρία και πράξη της γραφής». Η ομάδα  μας θα προχωρήσει την περιήγησή της σε οικεία και νέα λογοτεχνικά εδάφη, μέσω της ανάγνωσης και της γραφής, και θα είναι ανοιχτή στην υποδοχή νέων μελών, αναζωογονώντας τη σύνθεση και τη δυναμική της.

Συντονίζει η συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου

Έναρξη: 14 Φεβρουαρίου
Λήξη:  24 Απριλίου
Ώρα: 10.30-12.30 (ΕΡ3)
Ενότητα 11 εργαστηρίων ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ
Τιμή: 242€
Δήλωση συμμετοχής εδώ

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΥΡΝΑΣ
Η Ρενέ Βαρουτσή θα παρουσιάσει το νέο menu που σχεδίασε για ένα δείπνο με λίγους φίλους. Στο τέλος του μαθήματος, όπως πάντα, δοκιμή των γεύσεων και συζήτηση με ένα ποτήρι κρασί! Το menu θα ανακοινωθεί.

6 Μαρτίου
Ώρα: 11.00-13.30 (ΕΡ4)
Τιμή: 45€
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΠΥΡΝΑΣ

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΧΙΟΣ 1981» εκδ. ΑΓΡΑ
Υποδεχόμαστε στην ΠΥΡΝΑ την εικαστικό, ερευνήτρια και συγγραφέα Ευφροσύνη Δοξιάδη, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη, που επιμελήθηκε, με τον Αχιλλέα Τζάλλα, την απομαγνητοφώνηση των μαθημάτων του Τσαρούχη στη Χίο το 1981 και την έκδοσή τους σε βιβλίο. Όπως σημειώνει η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου: «Τα μαθήματα της Χίου του 1981 είναι μια πολύτιμη κληρονομιά για εμάς που ακολουθήσαμε... Ακούγοντάς τον να μιλάει, μετέχει κανείς στη δικιά του σφαιρική εικόνα του κόσμου. Είναι σαν να βλέπεις έναν θόλο αστεροσκοπείου που περιέχει όλες του τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις, όλες του τις αγάπες: τη ζωγραφική, το θέατρο, με τα σκηνικά και τα κουστούμια του, τον Καραγκιόζη, και βέβαια τον Πειραιά, το σκηνικό μέσα στο οποίο μεγάλωσε».

6 Μαρτίου
Ώρα: 18.30 (Π1)
Ελεύθερη είσοδος
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΑΠΟ ΤΟ «ΓΙΑΝΤΕΣ» ΣΤΗ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ»
Με αφορμή την κυκλοφορία, σε συμπληρωμένη έκδοση, του πρώτου της μυθιστορήματος «Γιάντες», και της πρόσφατης νουβέλας «Η μεταμόρφωσή της», η αγαπημένη συγγραφέας και επί χρόνια συνεργάτης της Πύρνας Αμάντα Μιχαλοπούλου μας μιλάει για τις μεταμορφώσεις που διατρέχουν το έργο της, σε ένα αφιέρωμα στη συγγραφική της διαδρομή που μετρά πλέον 30 χρόνια. Θα ακολουθήσει συζήτηση στον κήπο με γεύσεις του «Γιάντες» ταιριασμένες με ένα δροσερό κρασί! Συμμετέχει η συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου.

22 Μαΐου
Ώρα: 12.00 (Π2)
Ελεύθερη είσοδος
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ
Πραγματοποιούνται για ελάχιστο αριθμό 14 ατόμων

ΕΚΘΕΣΗ «Ο ΝΕΟΪΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ  ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ», ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Β. & Ε. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
Διαδραστική ξενάγηση στη νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος, που περιλαμβάνει ένα τμήμα αφήγησης στην έκθεση και ένα κομμάτι διάδρασης. Αυτή αφορά τη δημιουργία μιας καρτ-ποστάλ όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να εμπνευστούν από τα έργα της έκθεσης, είτε να δημιουργήσουν πρωτότυπες συνθέσεις από αγαπημένα τους τοπία της Μεσογείου. Μέσα από αυτό το «ψηφιδωτό», θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τις τεχνικές των Νεοϊμπρεσιονιστών και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται το χρώμα και το φως στο μυαλό μας. Για τη συμμετοχή στη δράση δεν απαιτείται κάποια εμπειρία ή γνώση ζωγραφικής ή σχεδίου.

Ξεναγεί Ιστορικός Τέχνης του ιδρύματος

28 Φεβρουαρίου
Ώρα: 12.30-14.00 
Τιμή: εισιτήριο 15/20€ +πούλμαν
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΕΚΘΕΣΗ «ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ», ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
H έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» προσεγγίζει ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας, τη μάχη της Χαιρώνειας, που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Εκτός από τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, η έκθεση παρουσιάζει τις ταφικές πρακτικές των δύο στρατευμάτων, στο Πολυάνδριο των 254 Θηβαίων Ιερολοχιτών με το μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας και στον Τύμβο των Μακεδόνων.

Ξεναγεί Αρχαιολόγος του μουσείου

8 Μαρτίου
Ώρα: 12.30 
Τιμή: εισιτήριο με ξενάγηση 22€ +πούλμαν
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΕΚΘΕΣΗ «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις & Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Η φιλόδοξη περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, υπό τη διεύθυνση του Ν. Σταμπολίδη, φιλοξενεί 160 έργα γλυπτικής, κεραμικής, ζωγραφικής και μεταλλοτεχνίας, μεταξύ των οποίων και αριστουργήματα των Ρούμπενς και Μποτιτσέλι, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη. Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα, τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά και τα οποία ενώνονται για να τέρψουν και να ευχαριστήσουν, να προβληματίσουν…

5 Απριλίου
Ώρα: 12.00 (Ξ3)
Τιμή: εισιτήριο 10€ +ξεναγός +πούλμαν
Δήλωση συμμετοχής εδώ 

ΤΑΞΙΔΙΑ – ΕΚΔΡΟΜΕΣ

27-29 ΜΑΡΤΙΟΥ - AIΓΕΣ – ΔΡΑΜΑ
Μια σύντομη απόδραση στη Μακεδονία, που θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο μεγαλοπρεπές Ανάκτορο των Αιγών, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί έργο ζωής της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη. Στη Δράμα θα γνωρίσουμε το Σαντιρβάν Τζαμί, που αποκαταστάθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και φιλοξενεί την εξαιρετική έκθεση «Αυτοκρατορική Κίνα» του Μουσείου Μπενάκη. Την Παρασκευή θα ξεναγηθούμε στην πόλη, ή εναλλακτικά θα επισκεφθούμε δύο καινοτόμες και υπερσύγχρονες εξαγωγικές βιομηχανίες της περιοχής. Η εκδρομή θα κλείσει με οινογνωσία στο Domaine Costa Lazaridi.

24-25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Με ξεναγό μας τη Μάχη Καρανίκη, θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και το μικρό αλλά σημαντικότατο μουσείο των Ισθμίων. Για τη διαμονή μας επιλέξαμε το Dexamenes Seaside Hotel στην παραλία της Κουρούτας, ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο με 40 μεγάλες δεξαμενές κρασιού, που μεταμορφώθηκε πρόσφατα σ’ ένα ιδιαίτερο, εξαιρετικά καλαίσθητο ξενοδοχείο.

31 ΜΑΪΟΥ-4 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Με μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους, η καταπράσινη Σλοβενία θεωρείται από πολλούς ως η «μικρογραφία της Ευρώπης». Θα περπατήσουμε στη Λουμπλιάνα με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική αύρα και το υπέροχο κάστρο, θα θαυμάσουμε παραμυθένιες λίμνες, θα εξορμήσουμε στην κοιλάδα Βιπάβα όπου θα δοκιμάσουμε το περίφημο orange wine, θα επισκεφθούμε τα Σπήλαια Skocjan, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και θα φτάσουμε ως το Πιράν στην Αδριατική, μια μικρή πόλη με βενετσιάνικο αέρα, που θεωρείται το στολίδι της Σλοβενικής Ριβιέρας.

22-25 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στο κέντρο της βαλκανικής χερσονήσου, στα σταυροδρόμια Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας, η Σόφια είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, όπου συνυπάρχουν αρμονικά πολλές διαφορετικές θρησκείες. Με βάση μας τη Σόφια, θα επισκεφθούμε την ιστορική Φιλιππούπολη, σημερινό Πλόβντιβ, που απλώνεται στην κοιλάδα του Έβρου και διαθέτει μια παλιά πόλη εξαιρετικά διατηρημένη. Διασχίζοντας μια κατάφυτη πλαγιά του όρους Ρίλα, θα οδηγηθούμε στη Μονή του Ιβάν Ρίλσκι, από τα γνωστότερα χριστιανικά μνημεία στην Ευρώπη και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κι ακόμα, θα αφουγκραστούμε τις ζωές των ντόπιων, θα τριγυρίσουμε σε υπαίθρια παζάρια και θα δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο miranda@pyrna.gr