Θεματα

Τα όρια αριστεράς - δεξιάς

Τι ειπώθηκε στο πολιτικό ντιμπέιτ του «The Catalyst» και του Athens Voice Radio

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_7888.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συζήτηση υπό τον τίτλο «Είναι ελαττωματικές οι ιδέες της αριστεράς; Ένα πολιτικό debate για τα όρια αριστεράς-δεξιάς», την οποία διοργάνωσε ο Όμιλος Ιδεών «Τhe Catalyst» σε συνεργασία με τον Athens Voice Radio το οποίο την μετέδωσε ραδιοφωνικά και μέσω live streaming στο youtube την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου.

Στη συζήτηση, που διεξήχθη στο πλαίσιο των συζητήσεων «Προοδευτικές Πολιτικές για το Αύριο», διατυπώθηκαν απόψεις από τους προσκεκλημένους και εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα. Τις θέσεις τους ανέπτυξαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης, ο καθηγητής κ. Νίκος Μαραντζίδης και η πρόεδρος του «The Catalyst» κ. Αθηνά Δρέττα. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Παναγοπούλου.

Βασικά σημεία των τοποθετήσεών τους:

Μάκης Βορίδης, για την ατάκα του περί ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς και της ανάγκης θεσμικών παρεμβάσεων: «Οι σοσιαλιστικές ιδέες και η σοσιαλιστική διακυβέρνηση σε οποιαδήποτε εκδοχή της καταλήγει σε αποτυχία».

atk_7907.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

«Δεν είπα ούτε να καταλυθεί η Δημοκρατία, ούτε να μη γίνονται εκλογές για να μην έρθει η Αριστερά στην εξουσία, όπως προσπάθησαν να μου χρεώσουν. Αλλά θα αναφέρω παραδείγματα: Για παράδειγμα είναι πολύ κανονικό να παίρνει άδεια ένας καθηγητής για να κάνει διάλεξη σε ένα πανεπιστήμιο από την αναρχική συλλογικότητα που έχει εγκαθιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο; Αν πω ότι πρέπει να παρέμβουμε, ώστε το πανεπιστήμιο να προστατεύει πράγματι την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αυτό δεν είναι μια παρέμβαση στους θεσμούς; Στη δημόσια διοίκηση υπάρχει χτισμένη μια κουλτούρα, η οποία λέει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αξιολογούνται. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να αξιολογούνται και να ανταμείβονται με βάση την επίδοση τους. Αυτό εννοώ όταν εννοώ αναπαραγωγή ιδεολογίας μέσα στους θεσμούς. Κλασική αντίληψη της Αριστεράς και δομική μέσα στον Μαρξισμο είναι η ταξική πάλη. Αυτή είναι μια ιδέα που ενσπείρει ταξικό μίσος, δεν επιτρέπει την ταξική συνεννόηση και συνεργασία και επομένως είναι μια ελαττωματική ιδέα. Η Αριστερά λέει: «Το κέρδος είναι η υπεραξία που προκύπτει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων», άρα το κέρδος είναι ανήθικο. Αυτή είναι άλλη μια κακή ιδέα που δεν επιτρέπει το χτίσιμο της οικονομίας, δεν επιτρέπει την ανταγωνιστικότητα και τη μεγέθυνση της αγοράς. Και εν πάση περιπτώσει αναρωτήθηκε κανείς, αν κάποιος έλεγε το ακριβώς αντίστροφο: «οι ιδέες της δεξιάς είναι ελαττωματικές» πιστεύετε θα είχε δημιουργηθεί τέτοιος θόρυβος ή θα το προσπερνούσαμε; Αυτό, λοιπόν, είναι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

atk_7966.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Νίκος Μαρατζίδης: «Άμα κατέβεις, Σταύρο, θα σε ψηφίσω- όχι ότι έχεις ελπίδες»

«Είμαι προοδευτικός φιλελεύθερος. Στην Αμερική θα ψήφιζα Ομπάμα - Κλίντον. Στη Γαλλία θα έκανα εκστρατεία για τον Μακρόν με ενθουσιασμό, στη Γερμανία θα ψήφιζα τους Πράσινους και στην Ισπανία τους Σοσιαλιστές. Στην Ελλάδα ψήφισα Ποτάμι τρεις φορές-άμα κατέβεις, Σταύρο, θα σε ξαναψηφίσω– όχι ότι έχεις ελπίδες, αλλά θα σε ψηφίσω».

atk_7995.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Αθηνά Δρέττα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κανονικοποιείται»

«Διαχειρίζεται την εξουσία και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη διαχείριση της εξουσίας. Αυτό δε λέγεται στροφή στη σοσιαλδημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία δομική διαφωνία στην ανοιχτή κοινωνία και την ανοιχτή οικονομία και δεν αντιλαμβάνεται τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσουν οι θεσμοί και να υπάρχει μία ανοιχτή κοινωνία. Είδαμε όσα έγιναν στη δικαιοσύνη, την ενημέρωση, την Παιδεία. Υπάρχει δομική αδυναμία. Το γονίδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και η παραμονή στην εξουσία το έκανε ΝΑΙ. Υπάρχει ανάγκη ύπαρξης ενός ενδιάμεσου χώρου σοβαρού, εκσυγχρονιστικού, μεταρρυθμιστικού».

atk_7965.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Νίκος Μαρατζίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει τον Καμμένο»

«Νέος προοδευτικός πόλος δεν μπορεί να κρατήσει έξω κόμματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει η ατζέντα τη νέα δεξιά του μάκη Βορίδη, ούτε του Πάνου Καμμένου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει τον Πάνο Καμμένο».

atk_8013.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Ο Ν. Μαρατζίδης έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «αντισύριζα μετώπου», με τον Μάκη Βορίδη να αντιτείνει:

«Το αντισύριζα μέτωπο τι αθροίζει; Το ΚΚΕ μιλάει επίσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε στο ίδιο μέτωπο με το ΚΚΕ; Είναι απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό χάλι. Την κατάσταση στην Μόρια δεν τη δημιούργησαν γιατί είναι Αριστεροί. Τη δημιούργησαν γιατί είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν και να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Αυτό που γίνεται με τον Κοτζιά και τον Καμμένο δεν έχει να κάνει με την ιδεολογική τους ταυτότητα, αλλά με το ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στα στοιχειώδη. Το να πει κάποιος για όλα αυτά θα ψηφίσω τον Μητσοτάκη, αυτό δεν φτιάχνει αντισύριζα μέτωπο».

atk_7930.jpg
©Θανάσης Καρατζάς

Μάκης Βορίδης, για την ατάκα Παύλου Πολάκη να βάλουμε μερικούς φυλακή: «Είναι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πώς γίνεται να έρχεσαι με όλο αυτό το φορτίο του ιστορικά κατατρεγμένου, του ιστορικά διωγμένου και λες επί τόσα χρόνια πως όταν φτάσεις στην εξουσία θα τα κάνεις αλλιώς και όταν φτάνεις και είσαι πρωθυπουργός επί 4 χρόνια ακούς τον Πολλάκη να λέει πως «δε θα κερδίσουμε τις εκλογές, αν δεν βάλουμε κανέναν φυλακή». Και δεν το λέω μόνο από την μεριά της παρέμβασης στη δικαιοσύνη, που και αυτό είναι βέβαια σημαντικό- αλλά από τη σκοπιά του απολογισμού. Δηλαδή δεν έχω να τους πω κάτι θετικό. Τους λέω μόνο ότι για να βγούμε πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή. Αυτό είναι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε live το debate για τα όρια αριστεράς-δεξιάς

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ