Αρχειο

Why?

Πολλά γιατί, μία σωστή απάντηση…

Διογένης Δασκάλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιατί έτς. Και όμως αυτή είναι η μοναδική σωστή απάντηση για όλα τα αναπάντητα ερωτήματα που κλείνει μέσα της αυτή η ασαφής δημιουργική λέξη απ’ τη γέννηση του κόσμου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είπε ο Θεός γιατί να μην υπάρχει και κάτι άλλο; Ή μήπως ήτανε το κάτι άλλο αυτό που είχε μοναξιές και είπε γιατί να κάθομαι μονάχο μου μέσα στην ασάφεια; Γιατί δεν φτιάχνω έναν δημιουργικό Θεό; Και έτσι ξεκίνησαν όλα. Και να γιατί να είμαι μόνος μου ο Αδάμ! Και να γιατί τα μήλα όχι η Εύα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ρωτώντας και πατώντας στο τίποτα του τίποτα κάνοντας κούνια μπέλα.

Γιατί έκλεισε η ΕΡΤ; Γιατί να ξανανοίξει; Γιατί η οικογενειοκρατία των πρώην είναι χειρότερη απ’ αυτήν των τωρινών; Γιατί ο ΕΝΦΙΑ έμεινε; Και ποιος τον λέει χαράτσι; Γιατί η Συμφωνία θα ‘ναι ξανά σε ελάσσονα και μάλιστα όχι σε (MIb) αλλά σε χρωματική κατιούσα; Θ’ ακούγονται τα όργανα μέσα σε τέτοιο έργο; Νταούλι το νταούλι ακούγεται ο ζουρνάς; Θα ‘ναι γραψωδία ή ραψωδία; Θ’ αναστηθεί ο Ραχμάνινοφ ή Χαρμάνινοφ θα μείνει; Ο αριθμός 200δις€ αριθ. καταλόγου σε πόσα μέρη θα είναι; Adagio Ma Non - Troppo ή κατά ποιον τρόπο; Θα τελειώνει όπως η πρωτοχρονιάτικη στη Βιέννη με μια τουφεκιά στο σβήσιμο του Salto - mortale μας; Τα ένπορδα θα παίζουνε μαζί με τα ρευστά ή θα παραμείνουνε έγχορδα και τα άλλα όπως τα ξέραμε πνευστά; Ποιος θα παίξει ως εξάρχων πρώτο κλάουτο και ποιος πρώτο φλαρίνο; Στην άρπα είναι σίγουρα ένας από τ’ αδέρφια Μαρξ; Και αν ναι, ποιο ο κομμουνιστής ή ο παλιάτσος; Γιατί δεν τελειώνουν τα γιατί; Γιατί θέλουν νεκρό το δολοφόνο οι παιδεραστές στο facebook; Γιατί γοητεύεται απ’ αυτό και ο Πανούσης; Πόσο θα κάτσει η μάνα της Ζωής εκεί που κόβουν τα φιλιά που βρήκαν λάθος στόμα σε κάποιο σίριαλ θαρρώ μια νύχτα του χειμώνα; Γιατί;

Γιατί τι; Γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι η κωλοτούμπα δεν λέγεται κωλοτούμπα. Να γιατί. Γιατί πρέπει να ζεις χωρίς λεφτά αφού έχεις πρώτη φορά Αριστερά για να την εκτιμήσεις. Γιατί αν δεν σ’ τα αφαιρέσει η Αριστερά θα σ’ τα αφαιρέσει ο Καπιταλισμός που είναι ο χειρότερος εχθρός. «Γιατί κάνουμε εμείς αυτά που εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις», θα μπορούσε μεταξύ άλλων να σου πει ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ο Σακελλαρίδης αντί Ρουσόπουλου ή Κεδίκογλου ή βάλε εσύ και τέλος δεν υπάρχει. Γιατί; θα μου πεις. Είναι ίδιος ο Σίμος ή ο Θοδωρής με τον Σακελλαρίδη; Γιατί, Θεέ μου, η Ζωή με κυνηγάει σαν το ληστή, σιγοτραγουδάει ο Σακελλαρίδης; Γιατί, σου απαντώ, δεν πιάνεις τη δημιουργική του ασάφεια. Το ‘πε καθαρά και ξάστερα σ’ ένα ακόμη γιατί; «Γιατί ο πρωθυπουργός βλέπει όποιον θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει και λέει ό,τι θέλει όσες φορές θέλει ή δεν θέλει για όποιο ζήτημα θέλει».

Και θέλοντας και μη, θέλω να δεχθείτε ότι αυτό που θέλει είναι αυτό που θέλουμε όλοι μας, θα συμπλήρωνα κι εγώ το ταπεινό ή μάλλον ένα απ’ τα ταπεινά γκαρσόνια της Ευρώπης. Γι’ αυτό σου λέω δεν έχει καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «γιατί;». Γιατί έτς.

- Τι θα πει γιατί έκλεισε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

- Τι θα πει γιατί εξατμίστηκε ο τσαμπουκάς;

- Τι θα πει γιατί χωρίς ΑΣΕΠ;

- Τι θα πει γιατί τα βγάζουν έξω τα λεφτά;

- Τι θα πει γιατί αυτή στο Εθνικό Σύστημα Ραδιουργίας;

- Τι θα πει γιατί λιμάνια, αεροδρόμια τα δίνουν μπιρ παρά;

- Τι θα πει γιατί μένει και το 2015 ο ΕΝΦΙΑ;

Γιατί δεν έχει γιατί! Γιατί είναι μόδα ή μάλλον το παρατράβηξα.Γιατί έτς!!!