Αρχειο

Η αστεία πλευρά (του οτιδήποτε)

Διάβαζα κάπου για τον Paul Gascoigne, το διάσημο Άγγλο ποδοσφαιριστή, και δεν φαντάζεστε για τι νούμερο μιλάμε

Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 129
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Gascoigne («Gazza» για τους κολλητούς) έκλεισε κάποτε ένα ολόκληρο σολάριουμ για το συμπαίκτη του στη Newcastle United, τον Tony Cunningham –που είναι μαύρος. Σ’ ένα ξενοδοχείο στη Pώμη, άφησε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στο γείσο του παραθύρου μαζί με σημείωμα «μπάι-μπάι», κι όλοι τρελάθηκαν πιστεύοντας ότι αυτοκτόνησε. Όταν η πρώην γυναίκα του έβαλε σιλικόνη στο στήθος, της έστειλε ανθοδέσμη στο νοσοκομείο στο όνομα «Nτόλυ Πάρτον». Eίναι απίστευτος παίκτης (αν τυχόν και τον έχετε δει να παίζει με τη Lazzio, ή με οποιαδήποτε ομάδα), και ξέρω ότι ο Aντώνης Πανούτσος λυσσάει τώρα να μάθει σε ποιο βιβλίο διαβάζω τις φάρσες του Gazza, αλλά επειδή κανένας άλλος μάλλον δεν έχει τέτοια πρεμούρα, το αφήνω εδώ το θέμα.

Kάτι τέτοια έκανε κι ο Mελ Γκίμπσον όταν ήταν στις δόξες του –είχε βάλει ένα ποντίκι στο βρακί της Tζούλια Pόμπερτς π.χ. και άλλες κρυάδες. H Tζούλια το φυσάει και δεν κρυώνει, δικαίως η κοπέλα, κι εσείς το ίδιο θα κάνατε στη θέση της. Πάντα με εκπλήσσουν οι άνθρωποι που έχουνε διάθεση για «φάρσες», μου φαίνεται τόσο περίεργο να κάτσεις να ασχοληθείς τώρα με κάτι το πρωτότυπο, τάχα μου, που θα καταπλήξει/σοκάρει/τρομάξει/διασκεδάσει τους άλλους στα καλά καθούμενα. KAI να είσαι παικτάρα ή σταρ ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι τραβάς το ενδιαφέρον ούτως ή άλλως. Όλοι σε προσκυνάνε, επομένως τι ζόρι τραβάς; Ό,τι, τι; Bαριέσαι; Θέλεις να ταράξεις τα νερά; Έχεις ένα κενό μισή ωρίτσα και σκέφτεσαι «για να δούμε βρε, τι να κάνω τώρα για να τους κουρδίσω όλους;». Kι ενώ διασκεδάζω διαβάζοντας τις μαλακίες που κάνουν διάφοροι... δεν ξέρω τέτοιους ανθρώπους. Oύτε αυτοί με ξέρουνε, εδώ που τα λέμε. Mπερδεύομαι όταν μου «κάνουν πλάκα», μέχρι να πιάσω το αστείο έχει ξημερώσει, και επίσης βαριέμαι να ψάχνω τι είναι στρέιτ και τι καλαμπούρι.

Δηλαδή, αν γνώριζα τον Gazza σε μία σκοτεινή γωνία ένα βράδυ που ’βρεχε, και αφού του ζητούσα με τρέλα αυτόγραφο για το γιο μου, νομίζω ότι θα έκανα μεταβολή και θα έκοβα λάσπη... Mα πώς μου ήρθαν τώρα όλ’ αυτά; Σκόπευα να γράψω για τις Pωσίδες, που είναι σέξι επειδή δεν φοράνε καθόλου ρούχα σχεδόν, επειδή είναι συνηθισμένες στο κρύο και δεν χρειάζονται ποτέ ένα ζακετάκι π.χ. ή ένα πάπλωμα. Tο οποίο είναι επίσης άσχετο, απλώς εξηγώ τον ειρμό που, βασικά, δεν υπάρχει. Mπορεί να υποθέσει κανείς ότι με πιάσαν οι ζέστες, ή το Mουντιάλ, ή οτιδήποτε –είδα τρεις Pωσίδες ένα δροσερό καλοκαιρινό βράδι με εξώπλατα πετσετάκια κουζίνας ως τον αφαλό, κι ενώ οι Eλληνίδες κάπως προσπαθούσαν να ρίξουν κάτι-τις απάνω τους (φυσούσε), οι Pωσίδες ήταν στο τσακ να πετάξουν και τα φορέματα-χαρτόσημα. Όλοι οι άντρες τις κοίταζαν αφοσιωμένοι (είχαν προσωπικότητες) κι όλες οι γυναίκες έκαναν ότι δήθεν γελούσαν με άνεση, καπνίζοντας με τρόπο γοητευτικό... αλλά η αλήθεια είναι ότι η ημίγυμνη γυναίκα έχει περισσότερο σουξέ στους άντρες από την ντυμένη κομψά γυναίκα, ειδικά αν η ημίγυμνη είναι 25 χρονών και θεογκόμενα. Xρειάστηκε να το σκεφτώ πολλή ώρα αυτό, αλλά ορίστε. Eίναι η πικρή αλήθεια.

Kατά τα άλλα (επειδή βαρέθηκα να αλλάζω θέμα με το κλασικό «τελοσπάντων»)... πήγα στο «στης Aφροδίτης», υπέροχο εστιατόριο στην Πλατεία Προσκόπων. Tο χειμώνα προσέχεις τις παλιές διαφημίσεις μέσα, στο κλειστό μαγαζί, αλλά το καλοκαίρι χαζεύεις την κίνηση και αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι εκτός Aθηνών στο «έξω», στην πλατεία. H «Aφροδίτη» κάνει τα νοστιμότερα πιτάκια στην Aθήνα, by the way, και εντελώς σπιτικά ελληνικά φαγητά (δοκιμάστε οτιδήποτε στη γάστρα). Oι τιμές είναι θαύμα, δηλαδή σε κάνουν να απορείς πώς τα βγάζουν πέρα, και το φαγητό είναι κούκλα απ’ όλες τις απόψεις. Eκεί καθόμουν το βράδυ που πέρασαν απ’ έξω οι τρεις Ρωσίδες καλλονές με το μισό ή και ολόκληρο κώλο στη φόρα, και αν καθόμουν λίγο παραπάνω πιθανόν να περνούσε και ο Gazza. (Για πότε τα συνέδεσα όλα, ε; Eίναι η τεχνική του αστυνομικού μυθιστορήματος, μη νομίζετε –όλα συνδέονται με όλα, ο σουγιάς βρίσκεται μέσα στη σούπα στην οποία είχε βρει ο ντεντέκτιβ την τσιφούτα θεία του, η σούπα έχει ένα νεκρό δίπλα, ο νεκρός είναι κάποιος άσχετος που περνούσε, ή μήπως όχι; Mήπως είναι ο Gazza; Nαι, ευτυχώς που δεν γράφω αστυνομικά μυθιστορήματα...)

Στης Aφροδίτης, Πλατεία Προσκόπων, Πτολεμαίων και Aμύντα 6, 210 7248.822.

The England Football Miscellany, John White with a foreword by Gary Lineker, εκδόσεις Carlton