Αρχειο

Job Fair Athens 2015

Πολεμώντας την ανεργία των νέων Ο Αρτέμιος Κασομούλης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της διοργάνωσης, μας μιλάει για τη δυσκολία διασύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 525
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Job Fair Athens αποτελεί τη μεγαλύτερη φοιτητική πρωτοβουλία στο χώρο της αγοράς εργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διημερίδα καριέρας με εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα που σκοπό έχει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των νέων και της αγοράς εργασίας.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία;

Το Job Fair Athens ξεκίνησε το 2011, από μία μικρή ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλη της φοιτητικής οργάνωσης EESTEC LC Athens, η οποία το διοργανώνει, ενώ σήμερα μετράει περισσότερους από 120 εθελοντές φοιτητές, από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας.

Πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Πού πιστεύετε πως οφείλεται η επιτυχία της;

Είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε σε μία περίοδο όπου η κατάσταση δεν ήταν ιδανική για την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, οπότε ίσως και αυτό συνέβαλλε θετικά. Ωστόσο, ο στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να συμβάλει σε ένα πρόβλημα που υπήρχε ήδη εδώ και χρόνια και αφορά τη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας, μέσα από το πανεπιστήμιο.

Τι προσπαθείτε να πετύχετε;

Βασική μέριμνα του Job Fair Athens είναι να έρθουν οι νέοι σε άμεση επαφή με την αγορά εργασίας με απώτερο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Με προσωπική επαφή και γόνιμο διάλογο μεταξύ εταιρειών και νέων είναι βέβαιο ότι όλοι οι συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, γνώσεις και εμπειρία.

Ειδικά για τους νέους, που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, το Job Fair Athens επιδιώκει την ομαλή μετάβασή τους από τον ακαδημαϊκό στον επαγγελματικό τομέα.

Σε ποιους φοιτητές απευθύνεται η εκδήλωσή σας;

Η εκδήλωση απευθύνεται στους νέους που προσπαθούν να ενημερωθούν και να κάνουν αυτή τη σημαντική μετάβαση από τις σπουδές τους στην αγορά εργασίας, και κυρίως σε φοιτητές και απόφοιτους από πολυτεχνικές, οικονομικές και τεχνολογικές σχολές.

Τι ακριβώς γίνεται εκείνες τις ημέρες;

Τις δύο ημέρες της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τα ίδια τα στελέχη των εταιρειών και start-ups που συμμετέχουν, για τις δραστηριότητες, το αντικείμενό τους και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Επίσης ενημερώνονται και σχετικά με τα εφόδια που απαιτούνται για την ένταξή τους στον εκάστοτε επαγγελματικό χώρο, αλλά και για τα προτερήματα που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Παράλληλα όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν με το βιογραφικό τους στην εκδήλωση και να περάσουν από τη διαδικασία μιας σύντομης συνέντευξης από την εταιρεία, με απώτερο σκοπό την κάλυψη κάποιας θέσης εργασίας ή πρακτικής. Όμως το περιεχόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση και τις συνεντεύξεις με τα στελέχη των εταιρειών τις ημέρες της εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετέχουν τόσο σε παράλληλες εκδηλώσεις πριν την εκδήλωση, όπως ομιλίες και σεμινάρια για την προετοιμασία και τη σωστή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όσο και ομιλίες, workshops, διαγωνισμούς και προσωπικές συνεντεύξεις, κατά τη διάρκεια του διημέρου, αλλά και σε επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των εταιρειών μετά το πέρας της εκδήλωσης.


Info: Το Job Fair Athens 2015 θα πραγματοποιηθεί 12 & 13 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, δίπλα στη στάση του μετρό Ανθούπολη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μια δωρεάν εγγραφή στο www.jobfairathens.gr

image

Το Job Fair Athens είναι η μεγαλύτερη φοιτητική πρωτοβουλία με εθελοντικό μη κερδοσκοπικό και πανελλήνιο χαρακτήρα, που σκοπός της είναι η σύνδεση της αγοράς εργασίας με το πανεπιστήμιο. Έρχεται κοντά σας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στις 12 & 13 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 17:00, με ελεύθερη είσοδο, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι οι επισκέπτες να ενημερωθούν για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, να έρθουν σε επαφή με τις συμμετέχουσες εταιρείες και τις startups, και να βρουν θέσεις εργασίας ή πρακτικής σε αυτές. Ήδη τα τελευταία χρόνια παρευρέθηκαν πάνω από 6.500 επισκέπτες και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 7000 συνεντεύξεις!

Στο Job Fair Athens 2015, θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Πέρα από την επαφή με τις εταιρείες, οι επισκέπτες δύναται να παρακολουθήσουν ομιλίες, συζητήσεις, αλλά και διαδραστικά workshops και διαγωνισμούς, μέσα από τα οποία θα γνωρίσουν καλύτερα την αγορά εργασίας. Τέλος, μπορούν να βελτιώσουν το βιογραφικό τους αλλά και να δεχθούν συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθούν σε μία συνέντευξη, συνομιλώντας με ειδικούς που θα βρίσκονται στο CV Corner.

Αν είσαι φοιτητής ή απόφοιτος πολυτεχνικής, τεχνολογικής ή οικονομικής σχολής κάνε εγγραφή στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης για να ενημερωθείς για τις συμμετέχουσες εταιρείες, να αναζητήσεις τις αγγελίες εργασίας τους και να ανεβάσεις το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε γνωρίσουν πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης!

Η διημερίδα μας διοργανώνεται από τον φοιτητικό οργανισμό EESTEC LC Athens(Electrical Engineering STudent European assoCiation) σε συνεργασία με περισσότερους από 120 φοιτητές από όλη την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.