Αρχειο

«Ανοιχτές Πόλεις» του Σταύρου Κωνσταντινίδη

Η παρουσίαση ενός βιβλίου που δεν βλέπει τη Θεσσαλονίκη σαν μια πόλη με ειδικές ανάγκες

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στο «Ολύμπιον» η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Ανοιχτές Πόλεις». Για το βιβλίο μίλησαν οι: Σπύρος Βούγιας, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πέμυ Ζούνη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ηθοποιός και ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του SOUL Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Athens Voice Books» αποτελείται από 36 κείμενα που γράφτηκαν από το 1991 μέχρι το 2009 και δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Ημερησία», «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Ελευθεροτυπία» και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις tvxs.gr και Reporter. Τα κείμενα συνοδεύονται από ασπρόμαυρες εικαστικές φωτογραφίες από τη καθημερινή ζωή των μεγαλουπόλεων. Το βιβλίο προλογίζεται από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια και το δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.

Για το βιβλίο αρχικά μίλησε ο διευθυντής του περιοδικού Soul, Στέφανος Τσιτσόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «Είναι ένα βιβλίο πολύπλοκο και δαιδαλώδες. Οι πόλεις είναι γεωμετρικοί τόποι όπου συναντώνται όνειρα και επιθυμίες ανθρώπων. Είναι εύπλαστες και ευμετάβλητες, σαν πλαστελίνη. Το σχήμα που παίρνει κάθε πόλη έχει να κάνει με τα όνειρα των ανθρώπων που τις κατοικούν, αλλά και τις διοικούν».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας δήλωσε: «Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση της καθημερινής ζωής της πόλης και για δημάρχους, για υποψηφίους και για πολίτες ενεργούς, οι οποίοι νοιάζονται και σκέφτονται ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας».

Η Πέμυ Ζούνη είπε πως: «Η σκέψη του Σταύρου έχει κάποιο σκοπό. Έχει μία τεχνοκρατική γραφή, διατυπώνει προβλήματα, δεν χασομεράει πολύ στη γκρίνια, άρα σέβεται το αντικείμενο και δεν προβάλλει τη δική του κριτική ματιά. Σύντομα και καίρια προχωράει στη δική του πρόταση με λύσεις» 

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως: «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, απλές, λογικές, εύκολες, φτηνές και πολύ αποτελεσματικές στο τέλος, οι οποίες, αν υιοθετηθούν από μια δημοτική αρχή, μπορούν να αλλάξουν την πόλη, να ξαναφέρουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πόλης».

Τέλος ο συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας Σταύρος Κωνσταντινίδης δήλωσε πως: «κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη μια πόλη με ειδικές ανάγκες, ενώ δεν είναι. Η Θεσσαλονίκη σήμερα θα έπρεπε να βρίσκεται σε μία εντελώς διαφορετική φάση. Στο εξώφυλλο επέλεξα μια εικόνα από το Βερολίνο, γιατί πιστεύω ότι το Βερολίνο συμβολίζει την ανοιχτότητα μιας πόλης».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι, ενώ ακολούθησε συζήτηση για θέματα και προβλήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. 

«Περισσότερα πάρκα και αθλητικούς χώρους» ζήτησε από τον πατέρα του ο γιος του κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος πήρε το λόγο και ανέβηκε στη σκηνή.

Ανάμεσα στα τριακόσια και πλέον άτομα που βρέθηκαν στο χώρο συμπεριλαμβάνονται αρκετοί συνυποψήφιοι του κ. Κωνσταντινίδη, όπως και ο σημερινός δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσαρούχας. Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Πασχαλίδης, η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, ο δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Κώστας Χατζαρίδης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι Συγκοινωνιολόγος και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»