Αρχειο

TEDxAthens 2014: «Συμπεράσματα»

15 Νοεμβρίου @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 504
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το έκτο κατά σειρά  TEDxAthens επιστρέφει 15 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Και είναι ήδη sold out. Με κεντρικό θέμα τα «Συμπεράσματα / Conclusions» περισσότεροι από 20 ομιλητές και 5 performers θα βρεθούν στη σκηνή του TEDxAthens εξιστορώντας σύντομες προσωπικές εμπειρίες σαν tweets.

Για τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου, curator και ιδρυτή του TEDxΑthens: «Το φετινό TEDxAthens πλησιάζει και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κάθε χρόνο διαπιστώνουμε πως ολοένα και περισσότεροι επιθυμούν να γίνουν μέρος αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Σπουδαίοι ομιλητές από διάφορους χώρους θα μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους και θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα δικά μας “συμπεράσματα” για να προχωρήσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον. Στόχος μας είναι πάντα η διάδοση ιδεών και ιστοριών που αξίζουν να διαδοθούν».

Στον κατάλογο των φετινών ομιλητών συμπεριμβάνονται όπως πάντα προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό από διαφορετικούς χώρους που μοιράζονται με το κοινό την εμπειρία τους λέγοντας τη δική τους ιστορία. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο βραβευμένος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Τίτος Πατρίκιος· ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Ανδρών Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί Eurocup Coach για το 2013 από την Euroleague Basketball· η ομάδα δημιουργίας του πρωτοποριακού εργαλείου τρισδιάστατης σχεδίασης Gravity Sketch· ο ερευνητής ρομποτικής Max Kriegleder· η δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινή Τσαλίκογλου· η Σουηδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Kajsa Ekis Ekman, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία για την οικονομική κρίση και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ στο τελευταίο της βιβλίο «Κλεμμένη Άνοιξη» παρουσιάζει την οικονομική κρίση όπως την έζησε στην Ελλάδα για δύο χρόνια· o βραβευμένος Βρετανός ιστορικός  Keith Lowe ο οποίος εστιάζει την ερευνα του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνέπειές του· o Luke Harding, δημοσιογράφος, συγγραφέας και βραβευμένος ανταποκριτής της εφημερίδας «Guardian» που συζητήθηκε με το πρόσφατο βιβλίο του «Φάκελος Σνόουντεν - Η ιστορία του Νο. 1 καταζητούμενου στον κόσμο» (εκδ. Καστανιώτη)· η οικονομολόγος Kate Raworth, η οποία εστιάζει στην αναδιαμόρφωση της Οικονομικής Επιστήμης ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα· ο Dean Johnson, καταξιωμένος designer, συγγραφέας και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών σε θέματα τεχνολογίας, gadgets και design, και ο sound specialist JulianTreasure, ένας «θρύλος» των TEDevents, καθώς έχει δώσει 5 TED ομιλίες και μετράει περισσότερα από 8 εκατ. views· η Μαρίλη Νίκα και ο Άγγελος Γκέτσης, που έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε πρωτοβουλίες της Google· o Javid Abdelmoneim, εθελοντής γιατρός της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ρεπόρτερ του AlJazeera ο οποίος με αφορμή τη συμμετοχή του στην παγκόσμια προσπάθεια για καταπολέμηση του ιού Έμπολα, θα μοιραστεί μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε στρατηγικά και χωρίς πανικό μεγάλες επιδημίες και κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και με παγκόσμια συνεργασία κ.ά.

Στο φετινό TEDx Athens στην πλατφόρμα του Human Grid θα μιλήσουν ο Αχμέτ Μοαβία, πρόεδρος του Ελ. Φόρουμ Μεταναστών και η Αθηνά Κρητικού, ιδρύτρια του Σ.Κ.Ε.Π. - Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα και ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού φορέα ΔΥΝΑΜΟ Απόστολος Καλφόπουλος.

Τις μουσικές τους ιστορίες θα διηγηθούν και οι περφόρμερ: η Φένια και η Έλενα Τσικιτίκου, οι δύο χορεύτριες που θα ανοίξουν τη σκηνή του φετινού TEDxAthens, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ένας από τους καλύτερους τρομπετίστες της ελληνικής jazz σκηνής μαζί με τους Κ. Χριστοδούλου, Αντ. Μαράτο και Αλ. Δράκο Κτιτσάκη, oι Baby Guru της παρέας των Prins Obi, King Elephant και Sir Kosmiche που συνομιλούν ήδη με τη διεθνή ροκ σκηνή, και οι Gojam. 


TED

Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια το 1984 και συνεχίζεται και στη Μεγάλη Βρετανία (TEDGlobal). ΤΕD σημαίνει Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη, (Technology, Entertainment, Design) αλλά επεκτείνεται και σε ένα πιο ευρύ φάσμα το οποίο προσφέρει γνώση και έμπνευση από τους πιο εμπνευσμένους στοχαστές του κόσμου και την ευκαιρία σε μια κοινότητα από ανθρώπους που διψούν για το καινούριο, να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν ιδέες. Το TEDx (το x σημαίνει εκδήλωση που οργανώνεται ανεξάρτητα) είναι ένα πρόγραμμα από τοπικές εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται από ομάδες εθελοντών. Η εκδήλωση ακολουθεί τις προδιαγραφές του TED και πυροδοτεί βαθιές συζητήσεις και συνδέσεις μέσω των ομιλητών και των βίντεο των ομιλιών που προβάλλονται στις ιστοσελίδες του TED και των τοπικών TEDx. Το TEDxAthens είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα.

TEDxAthens

Ξεκίνησε τη δράση του το 2009. Το TEDxAthens 2012 παρακολούθησαν περίπου 1.500 άτομα, ενώ το TEDxAthens 2013, 1.400 άτομα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, οι ομιλίες του TEDxAthens είχαν πάνω από 2 εκατομμύρια views μέσω του Youtube.

Για περισσότερες πληροφορίες:  2014.tedxathens.comwww.ted.comwww.tedxathens.comblog.tedxathens.comwww.facebook.com/tedxathens

Twitter @TEDxAthens