Αρχειο

«Η πόλη μού ανήκει γι’ αυτό, κάντε πίσω όλοι»

Αυτό το Σάββατο η πόλη αφήνεται στα χέρια των rappers της

Τζούλια Διαμαντοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 269
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Hip Hop γεννήθηκε στην πόλη και δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Τρύπωσε στα στενά της, τη διεκδίκησε, τη χλεύασε, ρίμαρε την κατάντια της κι έφτασε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της. Άλλωστε τα ελληνικά hip hop κομμάτια είναι λίγο σαν τα κορναρίσματα: ηχηρά, επίμονα και καταγγελτικά. Ένα γρατζούνισμα στην πλάτη της πόλης.

Κι είναι σχεδόν αστείο ότι το ρυθμικό κίνημα της αστικής κουλτούρας, αυτή η καυστική urban ποίηση που συνεχίζει να εναντιώνεται με λύσσα σε στεγανά και «πρέπει», έγινε αυτό που περισσότερο απ’ όλα αντιμάχεται: θεσμός.

Σαν θεσμός επιστρέφει και φέτος για να καταλάβει την πόλη, έστω και για ένα βράδυ. Και τι βράδυ. Το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου (5/9), αντίθετα με το γενικότερο «τα κεφάλια μέσα» που επιβάλλει ο μήνας, εμείς σουλατσάρουμε ανελέητα και δίνουμε ραντεβού με το beat στην Τεχνόπολη για το 2nd Athens Hip Hop Festival, που υποστηρίζει η ATHENS VOICE.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ κατάφεραν (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, αφού τα ελληνικά hip hop συγκροτήματα δεν φημίζονται για τις αρμονικές μεταξύ τους σχέσεις, πολλά δε υπόσχονται στο κοινό τους να μη γίνουν σαν τα άλλα) να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ονόματα σ’ ένα εντυπωσιακό εφτάωρο line up: Οι Warriorz καταγγέλουν «Ο τόπος γέμισε ειδήμονες», οι Νέα Τάξη Πραγμάτων προειδοποιούν «Mετανοείτε αμαρτωλοί, η κρίση πλησιάζει» (ψάξε στο internet για το τέλειο videoclip τους «Στην Κρίση σας»), οι Word Of Mouth επιδίδονται σε εκπληκτικούς beatbox αυτοσχεδιασμούς μαζί με τη Sugahspank! (την Ελληνίδα με τη μαύρη φωνή και το εξαιρετικό “Kill the bitch you got in ya”). Με αφορμή την πόλη, ο Εισβολέας (με το μοναδικό ρεμπέτικο rap όπως το αποκαλεί ο ίδιος) ραπάρει  «Αθήνα, μέσα στους όρκους σου μοιάζω να ’μαι κι εγώ ένα θύμα», οι Άρτεμης-Ευθύμης (ex Terror X Crew) μάς επιτίθενται με «Στίχους από ατσάλι», ο Dj the Boy μάς υποδέχεται με ένα απ’ τα εντυπωσιακά του scratch shows. Από τη Θεσσαλονίκη τα Βόρεια Αστέρια ραπάρουν και για τις δυο πόλεις «σε δυο λεπτά θάβονται εκατό Θεσσαλονίκες κι άλλες τόσες Αθήνες», ο Μηδενιστής απαιτεί «Η πόλη μού ανήκει, γι’ αυτό κάντε πίσω όλοι» και ο Τάκι Τσαν προβλέπει «θα γίνω διάσημος προτού το χόρτο γίνει νόμιμο».

Οι μυημένοι ξέρουν, οι υπόλοιποι ετοιμαστείτε για μια βραδιά με εντυπωσιακό beatbox (αναπαραγωγή ήχων με το στόμα), soul και funk επιδράσεις, καυστικό στίχο, αυτοσχεδιασμούς και, φυσικά, το αναπόσπαστο κομμάτι της hip hop, τις σχεδόν ακροβατικές φιγούρες του καλογυμνασμένου street dance: στο Battle of Athens ’09 οι 8 καλύτερες ομάδες breakdance της Ελλάδας θα «παλέψουν» σώμα με σώμα.       

   

Αυτό το Σάββατο η Αθήνα μιλάει με ενστικτώδεις ρίμες, ακροβατεί σε υπερβατικά χορευτικά, σκεπάζει τα άγαρμπα φρεναρίσματα της Πειραιώς με beatbox και scratch show και υποδέχεται το φθινόπωρο όπως μόνο εκείνη ξέρει.

Sites για warm-up:

https://www.myspace.com/artemisefthimis

https://www.myspace.com/warriorzrecords

https://www.myspace.com/mhdenisthszn

https://www.myspace.com/nitafpi

https://www.myspace.com/sugahspankmusic

https://www.myspace.com/takitsan

* «Ναι, θέλουμε βεντέτα» Μηδενιστής