Αρχειο

Κορμοράνος

Ο Δημήτρης Ρόκκος μιλάει για το πάρτι που ξεσηκώνει την Αθήνα

Αγγελική Νικολάρη
ΤΕΥΧΟΣ 496
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κορμοράνος είναι ένα πελεκανόμορφο πτηνό που ζει κοντά σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια – αλλά αυτό δεν μας αφορά. Ο Κορμοράνος της Αθήνας, όμως, ανήκει στην «άγρια πανίδα» αυτής της πόλης και εδώ και 12 χρόνια μάς δίνει μερικά από τα καλύτερα πάρτι και πολιτιστικά events (συναυλίες, εκθέσεις, εκδόσεις κόμικς). Στα φτερά του Κορμοράνου κάθεται ο Δημήτρης Ρόκκος, ο ζωγράφος που σχεδίασε το εξώφυλλο του τεύχους της A.V.που κρατάτε στα χέρια σας, γνωστός εικονογράφος και μουσική φυσιογνωμία της πόλης. Μιλήσαμε μαζί του για τα 12 χρόνια «πτήσεων».

Τον Σεπτέμβριο του 2002, πριν από 12 χρόνια, ο Κορμοράνος ιδρύθηκε ως εταιρεία και στα τέλη του ίδιου μήνα διοργάνωσε τα πρώτα του events, ένα μικρό τουρ των Think Of One σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με το Marrakech Emballages Ensemble διεθνές πρότζεκτ τους, με 11 Βέλγους και Μαροκινούς μουσικούς επί σκηνής και εκρηκτικό live. Από την πρώτη εκείνη συναυλία της Αθήνας –και εγκαίνια της εταιρείας– στις 27 Σεπτεμβρίου του 2002 στη Μουσική Σκηνή στον Αέρα της Πετρούπολης έχει απομείνει μία και μοναδική φωτογραφία και άπειρες θολές και groovy αναμνήσεις.

image

Φωτογραφία του Σπύρου Σιμωτά από το πάρτι με τους dj Mehdi & Busy P στο Club22 τον Μάρτιο του 2008. Μάλλον το μεγαλύτερο πάρτι που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα

Μέσα σ’ αυτά τα 12 χρόνια και με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό του (Mykki Blanco, Maurice Fulton, Kindness, Skream, Marcus Marr, Boston Bun, Jokers of The Scene, Alexis Taylor), ο Κορμοράνος έχει γιορτάσει μόνο δύο φορές τα γενέθλιά του και φέτος θα δώσει το τρίτο πάρτι γενεθλίων του: το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου (ακριβώς την ίδια μέρα με το πρώτο event το 2002), στο –ανανεωμένο– six d.o.g.s., με line-up και πλούσιες λεπτομέρειες. Ο Δημήτρης Ρόκκος σθεναρά και ανεπιφύλακτα περιέγραψε τι πρέπει να έχει ένα πάρτι για να είναι καλό και μας αποκάλυψε την agenda του Κορμοράνου.

image

Ο τελευταίος αυτός χρόνος του Κορμοράνου ήταν πολύ ενδιαφέρων. Πόσα πράγματα κάνατε; Ναι, ήταν πιθανώς ο πιο δραστήριος κι ενδιαφέρων στην ιστορία του! Είχαμε ωραιότατα live (από Mykki Blanco τον Οκτώβριο, Larry Gus και Fever Kids μέχρι Eleanor Friedberger την προηγούμενη βδομάδα), τη μηνιαία συνεργασία με το PIXI (όπου φέραμε Maurice Fulton, Kindness, Skream, Marcus Marr, Boston Bun, Jokers of The Scene και Alexis Taylor!), πετυχημένες συμπράξεις (με heretic για The Kids Are Alright Vol I και Black Athena για Butterz Showcase), πολλά αυτόνομα πάρτι τριγύρω (εντός και εκτός Αθήνας), ένα cult residency στο Cantina Social και την καλύτερη μέχρι στιγμής συμμετοχή μας σε comicdom con.

image

Αφίσα του σκηνοθέτη και επί πολλά χρόνια βασικού σχεδιαστή μας Χάρη Λαγκούση για την πρώτη φορά που παίξαμε σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη (είχαν προηγηθεί κάποια afterparty συναυλιών)

Περιγράψτε μας ένα από τα events σας βήμα προς βήμα. Ξεκινάμε είτε από μία διάθεση, είτε από μία ανάγκη, είτε από μία ημερομηνία, είτε από ένα χώρο, είτε από έναν καλλιτέχνη. Προσπαθούμε να συμπληρώσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία με έναν τρόπο που να μας αρέσει, επικοινωνούμε με τους υποψήφιους εμπλεκόμενους, κλείνουμε τις συμφωνίες, αρχίζουμε τη διαφήμιση του event, τακτοποιούμε όλες τις λεπτομέρειες, αν η περίπτωση περιλαμβάνει κάποιον επισκέπτη τον υποδεχόμαστε στο αεροδρόμιο, τρώμε κάτι, κάνουμε μια βόλτα, παίρνουμε έναν υπνάκο και πάμε την ώρα που πρέπει στο μαγαζί να δούμε τι θα γίνει.

Υπάρχει σκέψη να διοργανωθούν θεματικές βραδιές και projects στα επόμενα πάρτι σας; Όχι.

Πώς θα χαρακτηρίζαμε με μία λέξη τη μουσική ταυτότητα του Κορμοράνου; Αναλόγως με το event. Χορευτική μουσική πάντως, με την ευρεία έννοια, άλλοτε προβλέψιμη και άλλοτε απρόβλεπτη.

image

Αφίσα του Δημήτρη Ρόκου για τον Breakbot στο Swing το 2009

 

Τι πρέπει να έχει ένα πάρτι για να είναι καλό; Είναι πολλά τα στοιχεία. Για καθαρά πρακτικούς λόγους, εμείς σχεδόν πάντα αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάποιες επιλογές, και οι δικές μας προτεραιότητες συνήθως είναι οι εξής: συμπαθείς και συνειδητοποιημένοι djs, λειτουργικός χώρος, αξιοπρεπής ήχος, σχετικά λογικές τιμές και ειλικρινής διαφήμιση. 

Ποιο ήταν το ωραιότερο πάρτι σας μέχρι σήμερα; Συμπεριλαμβανομένων και των συναυλιών μας, αυτό είναι το επίσημο και αδιαμφισβήτητο ΤΟΠ 10:

1. dj Mehdi // Soul Stereo // 2007 (η πρώτη από τις 4 φορές που φέραμε τον αγαπημένο μας dj, όλες πολύ σημαντικές – π.χ. το event του 2008 μαζί με τον Busy P στο Club 22 ήταν μάλλον και το μεγαλύτερο πάρτι στη μέχρι τώρα ιστορία μας)

2. Think Of One Naftmobile Tour // Αθήνα - Καλαμάτα - Ελευσίνα // 2007

3. Zita Swoon // Club 22 // 2008

4. The Fiery Furnaces // AN club // 2010 (πολύ ωραία και η έξτρα εμφάνιση την επόμενη μέρα στο ΤΩΡΑ Κ44)

5. The New Style (Blue Lagoon dvj set) // Swing Club // 2010

6. The Swiss // AN club // 2010 (ό,τι πιο αποτυχημένο –εισπρακτικά– έχουμε κάνει στην Αθήνα μεν, από τις πιο ευχάριστες συναυλίες –και βραδιές– που έχουμε ζήσει ποτέ δε!) 

7. Blue Lagoon & NeaTPermaiK // Time Marine Beach Bar Antiparos // 2010 (πρώτο reunion με NeaTPermaiK μετά την αποχώρησή του και ένα από τα πιο τρελά και μεγάλα σε διάρκεια πάρτι που έχουμε κάνει ποτέ)

8. Mykki Blanco w/ T.E.A.M.S. & Boychild // Koo Koo // 2013 (+ το afterparty στο Cantina Social) 

9. The Kids Are Alright Vol. 1 // Ρομάντσο // 2014 

10. Alexis Taylor (Hot Chip) dj set // Pixi // 2014

Τι πρόκειται να συμβεί στο πάρτι γενεθλίων στο Six Dogs; Είναι ένα πάρτι που σχεδιάστηκε κάπως αυθόρμητα, αλλά αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που μας αρέσει να κάνουμε αυτό τον καιρό. Στο gig space θα ’χουμε τον επίτιμο καλεσμένο μας, Girl Unit, με το φουτουριστικό ήχο της Night Slugs (L-Vis 1990. Bok Bok, Jam City κ.λπ.), τους τακτικούς μας συνεργάτες Black Athena και Winjer και είσοδο 5 ευρώ. Στο μπαρ, το line-up θα αναλάβει ειδικά για εμάς και την περίσταση το αγαπημένο μας vinyl microstore με Constant Dice, Disconekt, Khmer Rouge, Chris OD και guests, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Θέλω να κάνω ένα πάρτι γενεθλίων. Μπορείτε να αναλάβετε τη διοργάνωση; Όχι.

Πού μπορούμε να σας βρούμε;

Σάβ. 27/9 Πάρτι γενεθλίων με Girl Unit στο six d.o.g.s

Πέμ. 2/10 Alexis Taylor (Hot Chip) live στο six d.o.g.s.

Σάβ. 11/10 The Kids Are Alright Vol. 2 στο Ρομάντσο

Σάβ. 1/11 Busy P & Breakbot στο Stage Volume

Παρ. 21/11 The Juan Maclean στο Pixi και μία φορά το μήνα στο Cantina Social


Πάρτε μια γεύση από τον Girl Unit στα παρακάτω video:

Κεντρική φωτό: Φωτογράφιση που έκανε ο Maxime Gyselinck με τους Think Of One στην Ελευσίνα το 2007, στο πλαίσιο του Naftmobile Tour που κάναμε τότε σε Αθήνα, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και easa007/Ελευσίνα