Αρχειο

40 χρόνια Playmobil

Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών

Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όταν ο Χορστ Μπραντστάτερ, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Geobra Brandstätter», ζήτησε από τον Χανς Μπεκ να κατασκευάσει μερικές φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά, ήλπιζε –αλλά σίγουρα δε φανταζόταν– την επιτυχία που θα είχαν αυτές στην αγορά.

image

Ο Μπεκ αφοσιώθηκε για τρία χρόνια σε αυτό το πρότζεκτ, διεξάγωντας μάλιστα έρευνα, η οποία του επέτρεψε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι απλό και φθηνό αλλά παρόλα αυτά ευέλικτο. Το 1974 παρουσίασε τα Playmobil. Τα χέρια των Playmobil μπορούσαν να «κρατούν» πράγματα, ενώ τα 7,5 εκ. ύψος της κατασκευής τους ταίριαζαν στο χέρι ενός παιδιού. Από την άλλη, τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους –βασιζόμενα σε ζωγραφιές παιδιών– είχαν μεγάλο κεφάλι, πλατύ χαμόγελο και καθόλου μύτη.

image

«Τα δέχτηκαν αμέσως... Εφηύραν μικρά σενάρια για αυτά. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν μαζί τους» είχε δηλώσει τότε ο Μπεκ.

Τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως το 1975 και παρέμειναν ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά παιχνίδια έκτοτε. Το 1976, η ελληνική εταιρεία παιχνιδιών Lyra απέκτησε τα δικαιώματα από τη γερμανική εταιρεία Geobra για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση των Playmobil στην Ελλάδα. Εκτός από τα ακριβή αντίγραφα των αντίστοιχων γερμανικών, η Lyra κατασκεύασε ειδικά για την ελληνική αγορά, μια σειρά που περιείχε το γράμμα L στον αύξοντα αριθμό της, ενώ εξέδωσε και μια αποκλειστική σειρά με το διακριτικό σήμα «ΝΕΑ» επί της συσκευασίας.

image

Κάποια πακέτα της Lyra που βρέθηκαν με ετικέτες στα αραβικά, δείχνουν την πρόθεση της εταιρείας να προωθήσει τα προϊόντα της στις αραβικές χώρες, ενώ μερικά σπάνια σετ που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 σε κόκκινη συσκευασία, όχι σαν Playmobil αλλά σαν Playlyra, εκφράζουν πιθανώς την προσπάθεια της Lyra να αποσχιστεί από τη γερμανική Playmobil. Η Lyra ωστόσο, σταμάτησε την κατασκευή των Playmobil στα μέσα του 1986.

image

Τα Playmobil υπήρξαν μια επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών για τέσσερις δεκαετίες και αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστή των παιχνιδιών Lego. Είναι συνήθως ρεαλιστικά, παρουσιάζουν ακριβείς αναπαραστάσεις όπλων, πανοπλιών, κουστουμιών και εργαλεία από διάφορες χρονικές περιόδους.

image

image

Η Playmobil, γιορτάζοντας 40 χρόνια, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις σε 8 μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, και στην Αθήνα. Παιχνίδια, δώρα, events και εκπλήξεις σε μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους.

Info: 13/09 Μαρίνα Φλοίσβου, ώρα 18:00