Αρχειο

Βρετανία: Μισθοί διευθυντών 131 φορές μεγαλύτεροι από των υπαλλήλων

High Pay Centre: «Ένα βαθύ συναίσθημα αδικίας»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ανεξάρτητη οργάνωση High Pay Centre, οι διευθυντές μεγάλων εταιρειών στη Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται ότι έχουν απολαβές κατά μέσο όρο 131 φορές μεγαλύτερες από τους υπαλλήλους τους.

Η μελέτη, συνέκρινε τη συνολική δηλωμένη αποζημίωση του γενικού διευθυντή της κάθε εταιρείας, με το μέσο μισθό των υπαλλήλων της. Έτσι, ο Ρίτσαρντ Κάζινς, γενικός διευθυντής του ομίλου τροφοδοσίας Compass, φαίνεται ότι το 2013 κέρδισε 5,5 εκατομμύρια λίρες και 418 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο μισθό των υφιστάμενών του. Για την ίδια χρονιά, ο ετήσιος μισθός του διευθυντή της ζυθοποιίας SABMiller, Άλαν Κλαρκ, άγγιζε τις 6,5 εκ. λίρες, ποσό που ξεπερνάει 360 φορές το μέσο μισθό ενός εργαζόμενου στην εταιρεία.

Το παράδοξο είναι ότι αυτό δεν συνέβαινε από πάντα, όπως ίσως θα υπέθετε κανείς. Σύμφωνα με την Ντεμπόρα Χαργκρέιβς, διευθύντρια της οργάνωσης του High Pay Centre, το 1998 οι μισθοί των διευθυντών και των υψηλών στελεχών μιας εταιρείας, ήταν κατά 47 φορές υψηλότεροι από εκείνους των υπαλλήλων. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, παρά την έλευση της οικονομικής κρίσης.

«Ένα βαθύ συναίσθημα αδικίας αναδύεται όταν οι διευθυντές κερδίζουν εκατοντάδες φορές περισσότερα χρήματα από τον εργαζόμενο», δήλωσε η Χαργκρέιβς και συνέχισε λέγοντας ότι «η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να οικοδομήσει μια δίκαιη οικονομία στην οποία θα μπορούν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους οι απλοί άνθρωποι».