Αρχειο

Για ποιον χτυπoύν οι Campana;

Τα αδέρφια Fernando και Humberto Campana, δύο από τα πιο hot ονόματα στο χώρο του παγκόσμιου design με καταγωγή από τη Βραζιλία, ήρθαν στην Αθήναγια να παρουσιάσουν το νέο τους project: τα συλλεκτικά γιορτινά μπλουζάκια της Lacoste. Η Α.V. τους συνάντησε.

Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 272
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αδελφοί Campana έρχονται στην πόλη μας. Έρχονται συχνά στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την πολυσυζητημένη ανακαίνιση που κάνει ο Δάκης Ιωάννου στο ιστορικό ξενοδοχείο “Olympic Palace” στη Φιλελλήνων. Επιπλέον φέτος τους επέλεξε η Lacoste για να σχεδιάσουν τη σειρά “Holiday Collector’s Series”, μια συλλεκτική σειρά που δημιουργεί η γαλλική εταιρεία εδώ και τέσσερα χρόνια επιλέγοντας σχεδιαστές όχι από το χώρο της μόδας αλλά του design. Οι Campana έπαιξαν με το γνωστό λογότυπο σχεδιάζοντας μια αντρική και μια γυναικεία σειρά, αλλά και 2 limited edition εμπνευσμένες από το τοπίο του Αμαζονίου. Σχεδίασαν, ακόμα, 12 αντρικά και γυναικεία super limited edition πόλο που κατασκεύασε ο γυναικείος συνεταιρισμός Coopa-Rooca στο Ρίο. Πρόκειται για πόλο κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από το πράσινο κροκοδειλάκι, το λογότυπο της Lacoste. Ανατρεπτικοί, cool, απλοί και οικολογικά συνεπείς, οι αδελφοί Campana μάς συστήνουν το νέο τους project και μας λένε για την Αθήνα.

Τι σας έκανε να σχεδιάσετε για τη Lacoste; Λατρεύουμε τους κροκόδειλους! Στην πόλη μας υπάρχει το ποτάμι των κροκοδείλων, το Jacaré, και η τοπική μπίρα έχει σήμα έναν κροκόδειλο. Δεν τα θεωρούμε διαβολικά όντα, τα συμπαθούμε. Από την άλλη, όλοι έχουμε συνδυάσει τη Lacoste με το λευκό και το πράσινο. Θέλαμε να αναδείξουμε το λογότυπό της και να «επανεφεύρουμε» το πόλο, χωρίς όμως ν’ αλλάξουμε εντελώς το μοτίβο. Το μπλουζάκι που σχεδιάσαμε είναι «κοινωνικά οικολογικό». Οικολογία δεν είναι μόνο να ζωγραφίζεις δέντρα. Είναι να βάλεις τον κόσμο να σκεφτεί την ομορφιά της φύσης, να συνειδητοποιήσει το πορτρέτο του περιβάλλοντός του. Γι’ αυτό «παίξαμε» με το μοτίβο των νησιών Anavilhanas και των τροπικών ριζών Lianas.

Οι εντυπώσεις σας για την Αθήνα σχετικά με το design, το τοπίο… Βλέπουμε πολύ ντιζαϊνάτα περιοδικά και καταστήματα. Επίσης, το φως είναι υπέροχο, λευκό. Δεν μας αρέσουν καθόλου τα κτίρια που έχουν καθρέφτες. Δεν χρειάζεστε καθρέφτες! Δεν μας αρέσει που η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη είναι παραμελημένη… Λατρέψαμε όμως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μας αρέσει επίσης το μετρό, που είναι καθαρό και φτιαγμένο έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αγαπάμε το Γκάζι και το τοπίο στο Μικρολίμανο. Μας αρέσει η Chinatown σας. Είναι φοβερό μια Chinatown στην Ελλάδα! Η Αθήνα και το Σάο Πάολο έχουν πολλά κοινά, όπως για παράδειγμα τα μισογκρεμισμένα κτίρια, τα σπίτια που κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Νιώθουμε σαν στο σπίτι μας…

Αν σχεδιάζατε ένα μπλουζάκι αποκλειστικά για την Αθήνα… Σίγουρα θα βάζαμε για μοτίβο αυτό το ακανόνιστο σχέδιο των κτιρίων, πολλά μικρά σπιτάκια μαζί. Όταν είσαι στο αεροπλάνο, αυτό παρατηρείς αμέσως. Μοιάζει λίγο και με τις δικές μας Φαβέλες.

Το νέο project, το ξενοδοχείο του Δάκη Ιωάννου… Ήταν μεγάλη περιπέτεια για μας. Έχει πλάκα που είναι στην οδό Φιλελλήνων. Νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι… «φιλελληνικό»! Θέλουμε να δείξουμε την αρχαιολογία του μέλλοντος!  Έχουμε καλούς συνεργάτες και τη γενναιοδωρία του Δάκη Ιωάννου. Είναι περίεργο που δύο Βραζιλιάνοι μιλάνε για ελληνικό design, ε; Αλλά τελικά αυτή είναι η καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης!