Αρχειο

Μουντιart

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Soul Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεταξύ Μας

Μια πρόσκληση από το Photoglobe Seminars. Μία έκθεση-καταγραφή της δημιουργικής πλευράς της ζωής των Ανθρώπων Με Ειδικές Ανάγκες. Οι φωτογραφίες έχουν σκοπό να αποτελέσουν «παράθυρο» στη ζωή των εν λόγω ανθρώπων, καταδεικνύοντας τις δημιουργικές και αθλητικές ασχολίες τους. Οι εν λόγω άνθρωποι φωτογραφήθηκαν σε κέντρα/ιδρύματα/σχολές κοινωνικής αποκατάστασης που ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρία με στόχο να επωφεληθούν από την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και στην περίπτωση των αθλητών, τη σωματική και ψυχολογική ενδυνάμωση στην προετοιμασία τους για την Παραολυμπιάδα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται πορτρέτα των Ανθρώπων Με Ειδικές Ανάγκες που συμμετέχουν σε προγράμματα των κάτωθι συλλόγων-ιδρυμάτων: “Παιδιά της Άνοιξης”, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), Σχολή Τυφλών, Αθλητικός σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος 1994 Πυλαίας», Αθλητικός σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος 1994» αθλητών με αναπηρία, Aθλητικός σύλλογος Ποδοσφαίρου «Πυρσός». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναφερόμενα προγράμματα υλοποιούνται μέσα από συνδυασμένες προσπάθειες των ατόμων με αναπηρίες, των οικογενειών τους, των σχετικών κυβερνητικών και μη οργανώσεων για την υγεία, την παιδεία κλπ. Παράλληλα θα λειτουργήσει και μια φωτογραφική ενότητα με ελεύθερη θεματική. Όλες οι λεζάντες των φωτογραφιών θα είναι γραμμένες και στο σύστημα Braille, μία ευγενική προσφορά της Σχολής Τυφλών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή στην κλήρωση ενός δωρεάν κύκλου σεμιναρίων από το Photoglobe Seminars που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2014.

Info: Από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου, στο “ΦΙΞ in ART” (26ης Οκτωβρίου 15). Ώρες λειτουργίας: 17:00 – 21:00. Διοργάνωση-επιμέλεια: Photoglobe seminars- Βασιλική Ελευθερίου. Επικοινωνία-Δημ. Σχέσεις: Νάσια Ευθυμίου. Τηλ. 2310 421 115 | Κιν. 6949 737942


n

Bonobo Full Band Show

Ο Bonobo (Simon Green), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της electronica / trip hop / downtempo σκηνής, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη μαζί με full band για μία ξεχωριστή βραδιά οπτικο-ακουστικής απόλαυσης. Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 15 χρόνια καριέρας ήδη θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της βρετανικής μουσικής σκηνής και όχι μόνο. Χαρισματικός και ιδιαίτερα δημιουργικός, τόσο ως μουσικός (παίζει σχεδόν οποιοδήποτε μουσικό όργανο!) όσο και ως παραγωγός και DJ, o Bonobo έχει κατορθώσει να διαμορφώσει ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος στη δουλειά του, παραμένοντας ταυτόχρονα ανήσυχος και καινοτόμος κι επεκτείνοντας ακατάπαυστα τις γνώσεις του πάνω στη χρήση των synthesizers και των samples σε νέα επίπεδα. Στο τελευταίο του άλμπουμ, «The North Borders», συμμετέχουν σημαντικότατα ονόματα όπως η Erykah Bady, ο Grey Reverend (Cinematic Orchestra) και η Cornelia (Portico Quartet), καθώς και η υπέροχη Szjerdene, μία νέα σπουδαία φωνή. Την κυκλοφορία του συνόδευσαν τα διθυραμβικά σχόλια του Τύπου, καθώς και μία παγκόσμια περιοδεία που περιελάμβανε 140 sold out shows σε 25 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με συνολικό απολογισμό 500.000 εισιτηρίων! Κορυφαίες στιγμές, οι εμφανίσεις στο Sydney Opera House, το Brixton Academy και το London Roundhouse. Το καλοκαίρι του 2014 η περιοδεία θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερα shows στα οποία συμπεριλαμβάνονται το περίφημο Coachella Festival στις ΗΠΑ και το Alexandra Palace του Λονδίνου.

Info: Τρίτη 17 Ιουνίου στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, τηλ. 2310500670). Η προπώληση ξεκινά στα 20 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 23 ευρώ. Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, η τιμή θα είναι 26 ευρώ.


n

Θα ψηφίζατε εμένα;

Έκθεση φωτογραφίας διοργανώνει το Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του American College of Thessaloniki – ACT, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια. Η έκθεση περιλαμβάνει 160 φωτογραφικά έργα από ομάδα Ελλήνων και ξένων σπουδαστών του ACT, οι οποίοι παρακολούθησαν το περασμένο εξάμηνο ανώτερο σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας/Master Class με τη γνωστή φωτογράφο Χρύσα Νικολέρη. Σε μια χρονική στιγμή που η πολιτική, οι πολιτικοί και η «ψηφοθηρία» επικρίνονται, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν από κοντά τους υποψήφιους φωτογραφίζοντάς τους κατά την εκστρατεία τους για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές κι ευρωεκλογές. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει έναν καινούριο τρόπο εκτίμησης του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», ως τέχνη και ως επιστήμη, με έμφαση όχι μόνο στους υποψηφίους, στους άμεσα εμπλεκόμενους, στους εθελοντές και στους ίδιους τους ψηφοφόρους. Στην φωτογραφική έκθεση συμμετέχουν οι: Γιώργος-Ηλίας Βελίδης, Lorenzo Di Buongrazio, Valbona Makovci, Susana Manginis, Simona Ramos. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρύσα Νικολέρη. Το Festival of Civic & Urban Culture του Dukakis Center περιλαμβάνει επίσης την πρεμιέρα ντοκιμαντέρ για το Dukakis Center, δύο εργαστήρια για τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και ένα Συμπόσιο για το Μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη (1.7.2014).

Info: Έως τις 21 Ιουνίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1-λιμάνι) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00.


n

UP ΟΛΑ - Summer ΚΘΒEdition

Ένα «UPαπολαυστικό» μωσαϊκό «Δε βαριετέ» με μουσικοθεατρικές ακροβασίες, happenings, ταχυφλεγείς κλαυσίγελους, διασκευές αγαπημένων ελληνικών και ξένων ασμάτων και μειδιασμάτων. Συμμετέχουν πεπειραμένοι εκπαιδευτικοί φροντιστές… για μεταξεταστέους παλιούς και εκπαιδευόμενους νεοσσούς. Ελάτε να ξανασυστηθούμε και όλοι μαζί να θυμηθούμε! Όλοι και όλα μπορούν να γίνουν πρωτόγνωρα κι αγνώριστα στα εντατικά θερινά τμήματα του θεάτρου όπου παραδίδονται ιδιαίτερα νυχτερινά μαθήματα Ωδικής Βοήθειας, ευΡυθμολογίας, Εξωκαρδίασης και Ειρηνικών Τεχνών. Το κοινό συμμετέχει παίζοντας αυτοσχέδια κρουστά και γίνεται ένα με τους καλλιτέχνες – ΠΙΣΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Επί και εκτός σκηνής μοιράζονται UP ΟΛΑ: ξυλάκια, shakers, ντέφια, κέφια και λοιπά είδη οικιακής χρήσης – φέρτε ό,τι προαιρείσθε κι από το σπίτι σας… Κρουστά βαράμε, για να φύγει το βάρος… Κρατείται παρουσιολόγιο και με το τέλος των μαθημάτων σε κάθε παράσταση, χορηγείται έλεγχος προόδου.

Ταυτότητα της παράστασης: Επιμέλεια συνδετικών κειμένων: Στάθης Παχίδης, Αστέρης Πελτέκης, Ροζαλία Μιχαλοπούλου. Σκηνοθεσία: Αστέρης Πελτέκης. Μουσική-μουσική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης. Επιμέλεια κοστουμιών: Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Μαριάννα Αβραμάκη. Κινησιολογική επιμέλεια: Χρύσα Μπαχτσεβάνη. Βοηθός σκηνοθέτις: Ροζαλία Μιχαλοπούλου. Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου. Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν οι: Τάσος Πεζιρκιανίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Στάθης Παχίδης, Αστέρης Πελτέκης, Χρίστος Νταρακτσής, Θανάσης Ρέστας, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Μαριάννα Αβραμάκη, Δέσποινα Γιαννοπούλου… προς το παρόν. Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Λέανδρος Πασιάς (πιάνο), Ηλίας Γυλός (ακορντεόν, τρομπόνι), Ηρακλής Παχίδης (τύμπανα), Αποστόλης Βλαχόπουλος (μπάσο). Συμμετέχει επίσης η Χρύσα Μπαχτσεβάνη. Στην παράσταση περιλαμβάνεται μικρό απόσπασμα από το έργο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου».

Info: Από Πέμπτη 19 Ιουνίου στο ΘΕΑ-TRO (Αίθριο Βασιλικού Θεάτρου). Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή έως 1/08/2014. Ώρα έναρξης: 21.30. Tιμή εισιτηρίου 5 ευρώ* (*στην τιμή εισιτηρίου δεν συμπεριλαμβάνεται ποτό).


n

Gramatik + guests

Ο Gramatik είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα πλέον της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Ο Σλοβένος παραγωγός με βάση το Brooklyn της Νέας Υόρκης τα τελευταία τρία χρόνια, βρίσκεται μάλλον στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της τελευταίας δουλειάς του και σε μια χρονιά που ο τεράστιος θόρυβος γύρω από το όνομά του προκαλεί συνεχόμενα sold-out όπου και αν εμφανίζεται σε Ευρώπη και Αμερική. Ένα μεγάλο open-air πάρτι με headliner τον Gramatik και καλλιτέχνες όπως οι Kognitif feat dj Lastik, Mononome, dj Booker, Moderator, Κοugios, Hot like Peppa, Captain P, dj Waif θα στηθεί στον ιδιαίτερο χώρο του Στρατοπέδου Κόδρα. Μετά το live θα ακολουθήσει after party στον πολύ ξεχωριστό χώρο του κτιρίου των Κοιτώνων του Στρατοπέδου Κόδρα με 2 stages και μουσικές που θα ξεκινούν από soul, funk μέχρι dubstep, drum’n’bass. Ακόμη καλλιτεχνικές εκπλήξεις όπως live graffiti στο open-air stage και πολλά άλλα.

Info: Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 στο Στρατόπεδο Κόδρα, Καλαμαριά. Εισιτήρια: 10, 12, 15 ευρώ (σε διάφορες φάσεις της προπώλησης), 18 ευρώ (ταμείο).


n

Djangofest Θεσσαλονίκη

Το Djangofest είναι το ετήσιο ραντεβού καλλιτεχνών που ασχολούνται με την Gypsy Jazz και όχι μόνο. Μια μέρα με εκθέσεις από οργανοποιούς, σκηνογράφους/φωτογράφους, djs, ανεξάρτητες ομάδες και σχολές χορού. Και, φυσικά, μοναδικές live εμφανίσεις. Το Djangofest - Gypsy Jazz Festival είναι το πολιτιστικό φεστιβάλ που εμπνέεται από την κληρονομιά του Django Reinhardt και τις gypsy jazz τέχνες. Μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών, μουσικών και χορευτών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη της Plenty Projects, μια γιορτή αφιερωμένη στο μεγάλο μουσικό και τις τέχνες που έχουν εμπνευστεί από αυτόν: swing, manouche & gypsy jazz. Καλλιτέχνες που εμφανίζονται ζωντανά: Swing Till You Drop, Groovin High, Ghost Notes, Diminuita, Gadjo Dilo, Speakeasies Swing Band. Χορευτικές κινήσεις από τους Lindy Hop Greece και Dj επιλογές και μαθήματα χορού για μικρά παιδιά από την ομάδα Jitterbugs. Οργανοποιοί:

Σπύρος Μάμαης, Leveller Guitars. Έκθεση vintage ρούχων από την Ελένη Χασιώτη.

Info: Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 στο Λιμάνι. Είσοδος Ελεύθερη. Από τις 12:00 το μεσημέρι ως αργά το βράδυ. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 18:00.


n

Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την καλοκαιρινή παραγωγή «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα». Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια μουσικών και ηθοποιών του ΚΘΒΕ να κάνει ξεχωριστά τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα χωρίς να διαταράξει την ξεγνοιασιά των παιδιών που παίζουν χαρούμενα στις ανοιχτωσιές της πόλης. Μια μαγική βαλίτσα που κρύβει μέσα της τραγούδια, θεατρικές φωνές, χορούς και γέλια, θα περιπλανιέται από τις 19:30 μέχρι τις 20:30 σε όλη τη Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 19 Ιουνίου.

Ταυτότητα της παράστασης: Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Τσιακμάκης, Μουσική επιμέλεια: Ευγενία Πανταζόγλου, Χορογραφίες: Ευανθία Σωφρονίδου. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κορίνα Βασιλοπούλου, Ελένη Θυμιοπούλου, Άννα Μαντά, Δημήτρης Παπιόπουλος, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Τσιακμάκης, Άννη Τσολακίδου, Μαρίνα Χατζηϊωάννου. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται οι ζωγραφιές των κοριτσιών Λένας & Ναστάζια Πάνου.

Info: Έναρξη την Πέμπτη 19 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών (εξωτερικός χώρος). Ώρα έναρξης 8 μ.μ.. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη σε ανοιχτούς χώρους της πόλης, 7.30 μ.μ- 8.30 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος. Πληροφορίες για τους χώρους των παραστάσεων: 2315 200 200 / www.ntng.gr