Αρχειο

Θεσσαλονύχτες και μέρες

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Soul Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου

Με το πέρας της «χειμέριας νάρκης» και της ενασχόλησής του με τη δημιουργία του καινούργιου του δίσκου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ξεκινά καλοκαιρινές εμφανίσεις με νέα δομή και με ελαφρώς ανανεωμένο μουσικό σχήμα εντάσσοντας στο πρόγραμμα των παραστάσεών του μερικά από τα νέα τραγούδια του δίσκου που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι. Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Λαούτο, μπουζούκι, τραγούδι Ματούλα Ζαμάνη: Τραγούδι Δημήτρης Μυστακίδης: Κιθάρα, λαούτο Κωστής Χριστοδούλου: Πλήκτρα Κώστας Παντέλης: Ηλεκτρική κιθάρα Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα, φλικόρνο Χρυσόστομος Μπουκάλης: Μπάσο Γιάννης Αντωνιάδης: Κλαρίνο Αλέξανδρος Κτιστάκης: Τραγούδι

Info: Τετάρτη 11 Ιουνίου, στο Θέατρο Δάσους. Επικοινωνία: 2310.334044


n

έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε

Με τον τίτλο "έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε", δανεισμένο από το ομώνυμο θεατρικό του Luigi Pirandello, τέσσερις καλλιτέχνες, με ευδιάκριτη υπογραφή ο καθένας τους, θα λειτουργήσουν μαζί για μια συνολική εικαστική εγκατάσταση. Οι χειρονομιακές δράσεις σε χαρτί της Ερμίνας Αβραμίδου, οι αφαιρετικές ακουαρέλες (homage to the mountains) της Αριάδνης Βιτάσταλη, οι παιγνιώδεις ζωγραφικές αφηγήσεις του Χρήστου Κάλφα, οι τοτεμικές γλυπτικές κατασκευές του Αντώνη Μιχαηλίδη, όλα, θα σκαρώσουν ένα απρόβλεπτο εικαστικό σενάριο.

Info: Έως τις 21 Ιουνίου στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, 2310 240416). Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00.


n

Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί για έβδομη συνεχόμενη φορά στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και βιώσιμης κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Διαβάζουμε από το δελτίο Τύπου: «Για την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα. Για την ειρήνη & την μη-βία, την ελευθερία έκφρασης και την απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος. Γιατί γυμνοί; Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας και να δείξουμε συμβολικά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη ρύπανση και στη βία. Για να απελευθερωθούμε από τα πρότυπα του σώματος που προτάσσει η βιομηχανία των ΜΜΕ, της μόδας και του σεξ. Είμαστε όλοι όμορφοι, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι! Στη σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης. Γιατί είναι μια δυναμική δράση που κερδίζει την προσοχή όλων με απόλυτα ειρηνικό μη βίαιο τρόπο. Απελευθερώστε το! Μόνο γυμνοί; Ελάτε όσο γυμνοί τολμάτε, όπως σας γέννησε η μητέρα φύση ΓΥΜΝΟΙ, ή με ΜΑΓΙΟ. Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα & ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα, μουσική, θετική ενέργεια και φαντασία θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις. Μετά την ποδηλατοδρομία ακολουθεί ξέφρενο πάρτι με ζωντανή μουσική, dj sets, δρώμενα, προβολές και πολλές εκπλήξεις!!! Μπορείτε να συμμετέχετε και με άλλα εναλλακτικά ΜΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ μέσα μετακίνησης όπως skate-rollers, πατίνια κ.α.»

Info: Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, στις 7μμ στο Πάρκο ΧΑΝΘ Skate (Ξαρχάκου).


n

Η ζαλάδα των χρωμάτων, η σαγήνη της γραμμής

«Όσο και αν ακούγεται παράξενο, πριν γίνω ζωγράφος στον ξύπνο μου υπήρξα ζωγράφος στον ύπνο μου! Στην Πόλη, όπου γεννήθηκα, το παιδικό μου όνειρο με μετέφερε μια νύχτα στο κέντρο μιας στενόμακρης αίθουσας που τους τοίχους της στόλιζαν ζωγραφιές μου. Όρθια εκεί, ήμουν πολύ συγκινημένη. Ξάφνου πάγωσα – ίσως να είχα ξεσκεπαστεί», σημειώνει η ίδια η ζωγράφος Νέλλη Ανδρικοπούλου στον κατάλογο της έκθεσης. Η έκθεση που διοργανώνεται στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια επιλογή από σχέδια και υδατογραφίες, ελαιογραφίες και τέμπερες από τα χρόνια των σπουδών της στην Αθήνα και στο Παρίσι, από την εποχή που βρισκόταν σε στενή επαφή με τους καλλιτέχνες του «Αρμού» (τον Γιάννη Μόραλη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Νικόλαο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Νίκο Νικολάου, τη Ναταλία Μελά, τον Μίνω Αργυράκη κ.ά.), από την περίοδο του γάμου της με τον Εγγονόπουλο, αλλά και αργότερα, από τα ταξίδια της ανά την Ελλάδα (ιδίως στα νησιά του Αιγαίου). Μέσα από τα έργα αυτά ανασυντίθεται το κλίμα της δεκαετίας του ’40 και του ’50, φωτίζονται τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια αλλά και η σχέση της Ανδρικοπούλου με τον Εγγονόπουλο, ενώ στα σχέδια των επόμενων δεκαετιών αναπαρίσταται η Ελλάδα καθώς αλλάζει δραματικά κάτω από την καταιγιστική επίδραση του τουρισμού.

Info: Από την Παρασκευή 6 Ιουνίου έως το Σάββατο 9 Αυγούστου στο ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, τηλ. 2310 288036). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036


n

Φεστιβάλ για την άγρια ζωή

Η «Δράση για την άγρια ζωή» διοργανώνει μια γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Γνωρίστε τη δράση της ομάδας, απολαύστε μουσικές όλων των ειδών και παρακολουθήστε παράλληλα καλλιτεχνικά events. Παίρνουν μέρος τα συγκροτήματα: Φιλαρμονική Δήμου Αμπελοκήπων (jazz), Αμανέρως (ανατολική μεσόγειος), Λάργκο (mediterranean), Λουδίας (rock), Mitič Threesome (post-punk), Vanilla (pop-rock). Παράλληλα events: Χρήστος Αλαβέρας - Ελένη Κοπασάκη (light painting performance), Ομάδα Naturalistas (έκθεση φωτογραφίας).

Info: Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, στο Block33 (Πολυχώρος Πολιτισμού, 26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία, 2310533533). Είσοδος: 3€ (προς οικονομική ενίσχυση). Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00. Περισσότερες πληροφορίες: 6947686689, 6988618466.


n

Δημήτρης Μιχάλαρος | Μετατροπές / Εντυπώσεις

Ο Δημήτρης Μιχάλαρος στα διαδικτυακά ψηφιακά του τυπώματα μετατρέπει την παραδοσιακή τεχνική σε εφαλτήριο νέων καταγραφών και εντυπώσεων. Η ηλεκτρονική μήτρα του είναι το λογισμικό προγραμματισμού και το διαδίκτυο γίνεται το προνομιακό πεδίο άσκησης των ψηφιακών του εκτυπώσεων σε οθόνες και προβολικά συστήματα. Οι αλγοριθμικές αναπαραστάσεις και οι αλιευμένες εικόνες από το διαδίκτυο και το προσωπικό αρχείο σπουδών και έρευνας του καλλιτέχνη, δημιουργούν αναπαραγωγές που χρησιμοποιούνται για να μεταφράζουν και να μεταφράζονται από το ένα μέσο στο άλλο σε γραμμικούς κώδικες και εικονοστοιχεία. Στο πλαίσιο της έκθεσης Μετατροπές / Εντυπώσεις θα πραγματοποιηθεί διάλεξη την Πέμπτη 19 Ιουνίου, 19:00-21:00 στον χώρο της έκθεσης με ομιλητές τον εικαστικό-επιμελητή Δημήτρη Μιχάλαρο και τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο, Παναγή Κουτσοκώστα, με θέμα: «Μετατροπές και Εντυπώσεις: Μεταφράζοντας το Μέσον».

Info: Έως τις 26 Ιουνίου στο K&K Showroom (Τσιμισκή 96, 2314 007167) Δευ. - Παρ. 5:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ. | Σαβ. 11:00 π.μ.. - 2:00 μ.μ. Η έκθεση έχει περιεχόμενο κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών.


n

Σολομών Νικρίτιν - Τζορτζ Γκρος

Το «θηριοτροφείο» της βερολινέζικης καθημερινότητας του Μεσοπολέμου, τα ιδιαίτερα «μνημεία» μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Ρωσία (1919-1920), δύο σημαντικοί καλλιτέχνες, ο ανερχόμενος ναζισμός στη Γερμανία, η σταλινική απολυταρχία, οι άνθρωποι σε σύγχυση και απόγνωση και μια κοινωνία σε παρακμή, είναι οι άξονες της νέας έκθεσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών που φέρει τον τίτλο «Σολομών Νικρίτιν - Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόμος και Κοινωνική Παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Σχέδια και Χαρακτικά».

Info: Μέχρι τις 13.09.2014, στη Μονή Λαζαριστών. Ώρες & μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. Επιμέλεια έκθεσης : Lutz Becker, επιμελητής εκθέσεων-σκηνοθέτης κινηματογράφου, Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης-διευθύντρια ΚΜΣΤ


n

Techsoir live

Οι Techsoir (Μιχάλης Στοϊλίδης) είναι ένα project group & Dj από τη Θεσσαλονίκη, μια φρέσκια προσέγγιση της house & electronica. Οι TechSoir αποτελούνται από τους Michael.S. (παραγωγή, προγραμματισμός και synth), Ann Russ (Performance), George Tselios (Guitar). Το συγκρότημα ξεκινά μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις και Dj sets, ενώ αυτήν τη στιγμή είναι στο στούντιο και ηχογραφεί με την ταλαντούχα νεαρή τραγουδίστρια Ann Russ και τον Γιώργο Τσέλιο στην κιθάρα τα νέα του τραγούδια. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο τραγούδι όπως και το βιντεοκλίπ σε συνεργασία με τη Funkin’ records που εδρεύει στην Αγγλία σε όλα τα ψηφιακά δισκοπωλεία.

Info: Στις 13 Ιουνίου στη Μαύρη Τρύπα (περιοχή Λαδάδικα ), στις 22:00. Warm up Dj Set Teo Karakatsanis. Επικοινωνία: 6988623656. Free download του "Irene" εδώ:


n

Γιώργος Αγγελόπουλος – Άγγελος Χανιώτης

Δύο καλλιτέχνες της νέας γενιάς συνομιλούν μέσω των έργων τους στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος χρησιμοποιεί σύγχρονα βιομηχανικά υλικά τα οποία δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ψηφιακής εικόνας. Η αναζήτησή του επικεντρώνεται σε αλληγορικές καταστάσεις όπου μέσα στο φαινομενικά άναρχο "τοπίο" πραγματοποιείται ένα ζουμάρισμα μιας λεπτομέρειας. Το "τυχαίο", το χειρωνομιακό, μέσω μιας καθαρά προσωπικής και πολύ ακριβής διαδικασίας μετατρέπεται σε ένα άρτια οργανωμένο εικαστικό περιβάλλον. Ξεκινώντας από την αντίθετη κατεύθυνση, ο Άγγελος Χανιώτης επαναπροσδιορίζει την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το αστικό περιβάλλον. Η, σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, άρτια οργανωμένη σύνθεση και εκτέλεση των έργων του εμπεριέχει μία καλά κρυμμένη αναρχία. Δομημένο και οργανωμένο αρχιτεκτονικά, το "τοπίο" του Χανιώτη, ασφυκτιά. Η εκτόνωση των συναισθημάτων δεν έρχεται με την άναρχη έκρηξη χρωμάτων, όπως συμβαίνει στα έργα Αγγελόπουλου, αλλά μεθοδικά, αθόρυβα και σχεδόν ύπουλα. Οι σωλήνες, τα παράθυρα-οθόνες βρίσκονται σε αναμονή μιας έκρηξης, ενός επαναπροσδιορισμού.

Info: Έως τις 25 Ιουνίου στη Ζήνα Αθανασιάδου Gallery (Π.Π.Γερμανού 5, 2310 275 985). Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9