Αρχειο

Αστικός σκύλος: Η Ρίτα η Νεοφαληριώτισσα

Η Μιλένα Πεκλάρη- Μανωλά γνωρίζει μια  μικροκαμωμένη μεγαλοκοπέλα

Μιλένα Πεκλάρη - Μανωλά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Νέο Φάληρο έχω ξαναπάει. Για τον Μπάμπη. Αλλά επειδή δεν μπορώ να μην κρατήσω την υπόσχεσή μου στους κατοίκους  της περιοχής που έκαναν «ζηλίτσες», σας παρουσιάζω τη Νο2 μασκότ της  περιοχής, τη Ρίτα! Η Ρίτα είναι μια  μικροκαμωμένη μεγαλοκοπέλα, με κοντά πόδια και αυτιά ελέφαντα, που όπως μαρτυράει το σουλούπι και τα χρώματά της, μάλλον είναι απόγονος της ράτσας Beagle. Μπορεί να δείχνει πως έχει τουπέ τύπου Ρίτα ...Χέιγουορθ, αλλά αν την πλησιάσεις φιλικά θα διαπιστώσεις πως είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Η Ρίτα έζησε  τον πρώτο χρόνο της ζωής της  στο διαμέρισμα μιας γυναίκας που  αφού την φιλοξένησε και την στείρωσε, δεν μπορούσε άλλο να την κρατήσει και κατέφυγε στην εύκολη λύση: Την  έβγαλε στο δρόμο... Πέρασε τους πρώτους 3 μήνες σε ένα καφενείο και μετά εγκαταστάθηκε στο περίπτερο που βρίσκεται στην οδό Ειρήνης. Ζει εκεί τα τελευταία 14 χρόνια.

Η Ρίτα είναι  κοιλιόδουλη. Αυτό μαρτυράνε και  τα παραπανίσια κιλά της. Όταν πρόκειται  για φαγητό δεν αστειεύεται. Φροντίζει  να τα έχει καλά με τους γείτονες για να εξασφαλίζει έξτρα φαγητό. Μεγάλη μαφία! Όπως μου είπε ο Διαμαντής, ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, όταν εκείνος τρώει κανένα σουβλάκι ή οτιδήποτε άλλο ονομάζεται φαγητό, η Ρίτα σηκώνεται στα δυο πόδια και στέκεται έτσι ζητιανεύοντας για μια μπουκιά. Το ίδιο κάνει και σε όποιον υποψήφιο ...ταϊστή εντοπίσει.

Αν την δεις να έχει καμιά λιχουδιά τριγύρω της, μην την πλησιάσεις. Τσαντίζεται.

Με τον γείτονά  της τον Μπάμπη δεν τα πάει και  πολύ καλά. Τον βλέπει νταβραντισμένο και φοβάται μην της πάρει το φαγητό, γι’ αυτό και τηρεί τις αποστάσεις της γαυγίζοντας.

Η Ρίτα είναι  καλή και φιλική με τον κόσμο. Οι περισσότεροι γείτονες την γουστάρουν πολύ και της πιάνουν την κουβέντα. Ένας από αυτούς μάλιστα της χάρισε και ένα πλαστικό σπιτάκι για να χώνεται μέσα να κοιμάται και να χαλαρώνει. Το είχε πάρει για τον δικό του σκύλο αλλά εκείνος το σνομπάρισε... Η Ρίτα αράζει μέσα στο «διαμέρισμά» της με τις ώρες και όταν κοιμάται δεν την βγάζει ούτε η αστυνομία.

Αν δεν την  βρεις στο περίπτερο θα έχει πάει βόλτα στα σουβλατζίδικα της περιοχής για να εξασφαλίσει μερικές έξτρα θερμίδες.

Η Ρίτα εκτός  από τα παϊδάκια γουστάρει πολύ και  τα παιδάκια! Αν καθίσεις μισή ώρα στο  περίπτερο θα διαπιστώσεις πως η  συμπάθεια είναι αμοιβαία. Τα περισσότερα  πιτσιρίκια της «πειράζουν» τα αυτιά-υπερπαραγωγή και της ρίχνουν κανένα χάδι.

Μια καλή πελάτισσα  του περιπτέρου, η Μάντια, μου  είπε πως στην αρχή φοβόταν λίγο να την πλησιάσει γιατί η Ρίτα έδειχνε κάπως ντροπαλή. Όμως όταν την χάιδεψε για πρώτη φορά διαπίστωσε πως είναι κι αυτή απλά μια άστεγη που τρέφεται με χάδια και λιχουδιές. Από τότε έχουν γίνει κολλητές και η Μάντια περνάει συχνά-πυκνά από το περίπτερο για να πούνε τα δικά τους.

Τη Ρίτα πριν από λίγα χρόνια την είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο. Όμως ο Διαμαντής και η οικογένειά του την φρόντισαν και τώρα είναι μια χαρά. Μόνο που από τότε συνηθίζει να ξεσπάει σε «γαβ» όταν εντοπίζει κάποιο συγκεκριμένο τύπο αμαξιού που της θυμίζει το μοιραίο περιστατικό.

Στην προηγούμενη  ζωή της μπορεί και να ήταν γάτα. Σιχαίνεται το νερό. Τόσα χρόνια την κυνηγάνε για να της κάνουν μπάνιο και εκείνη αντιστέκεται σθεναρά. Ακόμα και με 45 βαθμούς δεν υποκύπτει στην ιδέα ενός δροσερού ντους. Κλασική άστεγη. Τα εμβόλια όμως δεν τα γλιτώνει. Τα κάνει κάθε χρόνο με τη χορηγία του περιπτέρου. 

Ακολουθήστε μας στο γκρουπ του «Αστικού Σκύλου»  στο Facebook: «ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ @ athensvoice.gr»