Αρχειο

Βartδάρης

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Soul Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψαραντώνης, live

Με την επιβλητική του παρουσία στη σκηνή, με τις κραυγές, τους ψιθύρους και τους βρυχηθμούς της λύρας και της φωνής του, ο Ψαραντώνης καθηλώνει και συνεπαίρνει το κοινό του σε μια θρησκευτική μυσταγωγία. Σε κάθε συναυλία του «κεντάει» διαφορετικά. Οι περίφημοι δε αυτοσχεδιασμοί του μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεγάλες στιγμές της τζαζ. Ο Ψαραντώνης, μαζί τον Νεκτάριο Κοντογιάννη στο λαούτο και τον Λάμπη Ξυλούρη στο ούτι, θα παίξει τη μουσική που του έμαθαν οι θεοί.

Info: Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, sτο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη 546 27, T: 2310 500670, 2310 504014). Τιμή εισιτηρίου 9€, Φοιτητών και ανέργων 6€.


n

Εκρηκτικές Πρώτες Ταινίες

Πλέον κλασσικές, όταν αυτές οι ταινίες προβλήθηκαν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, χάρισαν στο κοινό εκείνη τη σπάνια στιγμή της ανακάλυψης. Όταν συστήθηκαν στους θεατές ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Μάρκο Μπελόκιο, οι αδερφοί Τζόελ και Ίθαν Κοέν και ο Ζαν Πιερ Ζενέ, δεν μοιράστηκαν μαζί μας μόνο ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο, αλλά και την ευκαιρία να δούμε το σινεμά μέσα από τα μάτια μιας αυθεντίας. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τα πρώτα κινηματογραφικά βήματα σπουδαίων σκηνοθετών, μέσα από το αφιέρωμα «Εκρηκτικές πρώτες ταινίες» και φέρνει στη μεγάλη οθόνη αγαπημένες ταινίες: Βίαιος θάνατος του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Οι γροθιές στη τσέπη του Μάρκο Μπελόκιο, Μόνο αίμα των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και Delicatessen των Μαρκ Καρό και Ζαν Πιερ Ζενέ.

Πρόγραμμα προβολών: Πέμπτη 23/1: 18.30 Βίαιος θάνατος, 21.00 Delicatessen. Παρασκευή 24/1: 18.30 Μόνο αίμα, 21.00 Οι γροθιές στην τσέπη. Σάββατο 25/1: 18.30 Delicatessen, 21.00 Μόνο αίμα. Κυριακή 26/1: 18.30 Οι γροθιές στην τσέπη,

21.00 Βίαιος θάνατος.

Info: Από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).


n

Κρίση- Κοινωνία- Πανεπιστήμιο

Την οικονομική και ηθική κρίση που βιώνει η κοινωνία πραγματεύεται η έκθεση «Κρίση-Κοινωνία-Πανεπιστήμιο» του Ξενή Σαχίνη, προέδρου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η Ιστορία της Τέχνης έχει καταγράψει αρκετές περιπτώσεις καλλιτεχνών που χρησιμοποίησαν τη μορφή τους ως κινητήριο μοχλό για τις συνθέσεις τους. Στην παρούσα έκθεση ο καλλιτέχνης μέσω της μορφής του μοιράζεται με το κοινό τα βιώματά του, καθώς θεωρεί ότι είναι κομμάτι της χειμαζόμενης κοινωνίας. Ο καθρέφτης, πέρα από τη σχέση του αντεστραμμένου ειδώλου που έχει με τη χαρακτική εγκλωβίζει το θεατή και τον καθιστά μέρος της σύνθεσης και του μηνύματός της.

Στο Τελλόγλειο φιλοξενείται επίσης η αναδρομική έκθεση «Βάλιας Σεμερτζίδης: 1911-1983» σε επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Χατζηνικολάου και αρχιτεκτονική επιμέλεια Λένας Κατσανίκα-Στεφάνου, καθώς και η έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», με χειρόγραφα και παρτιτούρες των Βάγκνερ και Βέρντι, προγράμματα παραστάσεων, κοστούμια, μακέτες και σκηνικά.

Info: Από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2014, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου 159:, 2310991610). Εισιτήριο: Γενική είσοδος, 5 ευρώ. Ισχύουν ατέλειες. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00. (Δευτέρα: Κλειστά) Πληροφορίες: 2310 247111


n

ArtFactory, live στην Έδεσσα

Το Funky bar, η kazandB Music Productions και η Επί Σκοπόν δημιούργησαν στην Έδεσσα το Art Factory, μια νέα μουσική σκηνή όπου κάθε εβδομάδα φιλοξενούνται καλλιτέχνες και μπάντες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Στις 24 Ιανουαρίου ο χώρος υποδέχεται τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στις 2 Φεβρουαρίου τη Νατάσσα Μποφίλιου και στις 8 Φεβρουαρίου τον Σωκράτη Μάλαμα.

Info: Art Factory | Live stage - Κανναβουργείο Έδεσσας. www.facebook.com/ArtFactoryEdessa


n

Μεσογειακό Ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι

Δέκα νέοι καλλιτέχνες από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής και της γραφιστικής, δύο εικαστικοί με διεθνή παρουσία, δώδεκα μέρες δημιουργίας στους Κοιτώνες ενός πρώην Στρατοπέδου, δύο ανοιχτά masterclasses: αυτή είναι μια μικρή καταγραφή του 4ου Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα αυτής της σύμπραξης. Οι Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γιάννης Δρακόπουλος, Σωτηρία Ζορμπά, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Αποστόλης Ρίζος, Νάνα Σαχίνη, Αναστάσης Στρατάκης και May Roosevelt, συμμετείχαν στο Εργαστήριο μετά από ένα ανοιχτό κάλεσμα της Μπιενάλε και του Πεδίου Δράσης Κόδρα. Οι καταξιωμένοι εικαστικοί Νίκος Ναυρίδης και Adrian Paci ήταν οι διδάσκοντες του Εργαστηρίου, που καθοδήγησαν και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πρακτικές.

Info: Από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 9 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Είσοδος δωρεάν. Η έκθεση αποτελεί και την τελευταία εκδήλωση της 4ης Μπιενάλε, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2014.


n

B.D.Foxmoor, live

Ο B.D.Foxmoor (κατά κόσμον Μιχάλης Μυτακίδης) των Active Member στη σκηνή του Blue Barrel για να παρουσιάσει την τριλογία la bruja muerta με σκοτεινές φευγάτες μπαλάντες και με έναν ξεχωριστό ήχο που χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά. Το live θα περιλαμβάνει και τραγούδια από την πλούσια δισκογραφία του.

Info: Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στο καινούργιο «Blue Barrel – Live Stage» [Δόξης 5, Λαδάδικα (Πρώην Γαία)].