Αρχειο

Πόσα ξέρεις για τα μελομακάρονα;

Ολόκληρη η ιστορία τους και άλλες λαχταριστές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 463
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι άνθρωποι αγαπούν ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικούς είναι τα γλυκά. Σχεδόν σε κάθε σπίτι παρελαύνουν στρατιές από περίτεχνα αλλά και παραδοσιακά γλυκίσματα, με αγαπημένο το μελομακάρονο.

Παρόλο που το μελομακάρονο είναι πλέον «σήμα κατατεθέν» των Χριστουγέννων, η ιστορία του ξεκίνησε πολύ πριν από αυτά. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «μέλι» + «μακαρόνι», ρωτώντας όμως διάφορους παρασκευαστές των εν λόγω γλυκισμάτων και κάνοντας μια μικρή έρευνα σε λαογραφικά βιβλία, εύκολα ανακαλύπτει κανείς διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την προέλευσή τους.

Η πιο ενδιαφέρουσα είναι εκείνη που υποστηρίζει πως το συνθετικό «μακαρόνι» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαριά» που ήταν ένα είδος ψυχόπιτας, στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο προσέφεραν μετά τις κηδείες στους συγγενείς των νεκρών. Το μέλι, ως σύμβολο ευζωίας και γονιμότητας προστέθηκε στο αντίστοιχο γλύκισμα, πολλά χρόνια αργότερα, όπου από το συνδυασμό προέκυψε το μελομακάρονο που ενδεχομένως να συμβολίζει, τελικά, την αιώνια ζωή.

Τα μελομακάρονα, όμως, αν και λατρεμένα, δεν είναι τα μόνα γλυκά που απολαμβάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό κι εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένα από τα πιο νόστιμα γλυκά σε ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που θα μπορούσαν να γλυκάνουν ακόμα και τον Σκρουτζ των Χριστουγέννων.

Δοκιμάζοντας μελομακάρονα σε κάθε γωνιά της πόλης καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Τα πιο μελωμένα και πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι εκείνα του Σαχινίδη. Δοκιμάσαμε και τα μεγάλα αλλά και τις μπουκίτσες (για τις οποίες είναι περήφανος) και δεν μπορέσαμε να διαλέξουμε. Είναι και τα δύο εξαιρετικά.

n

Σαχινίδης


Την καλύτερη σοκολάτα τη βρήκαμε στο εργαστήριο σοκολάτας Mellosense στη Βαλαωρίτου. Αρχικά μαγευτήκαμε από το σοκολατένιο χωριό που δεσπόζει αριστερά στη βιτρίνα. Οι άνθρωποι δεν φτιάχνουν μόνο σοκολατένια εδέσματα, αλλά τα πλάθουν σε οποιοδήποτε σχήμα μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Μόνο ο Γουίλι Γουόνκα λείπει από αυτό το ζαχαροπλαστείο.

n

Mellosense


Το φημισμένο μιλφέιγ με την ονειρική γεύση, φτιαγμένο από ολόφρεσκια βελούδινη κρέμα και τραγανή σφολιάτα που «σπάει» σε κάθε μπουκιά το βρήκαμε για ακόμα μία χρονιά στον Κωνσταντινίδη.

n

Κωνσταντινίδης


Στον Μελίαρτο βρήκαμε το Χιώτικο. Ένα μοναδικό γλυκό που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ζαχαροπλαστείο. Ο δημιουργός του, ο κύριος Παντελής, μας είπε ότι ήθελε να φτιάξει ένα γλυκό με υλικά από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο. Ο συνδυασμός της μαστίχας με το φιστίκι Αιγίνης είναι απλά μοναδικός. Εδώ επίσης βρήκαμε και πολύ νόστιμες δίπλες σε μπουκίτσες, με έντονη την αίσθηση της βανίλιας.

n

Meliartos


Στο Petits Gâteaux δοκιμάσαμε cupcakes και βραβεύσαμε το oreo cupcake με επικάλυψη cream cheese frosting. Το αγαπημένο μπισκότο σε συνδυασμό με τη λευκή γλυκιά κρέμα τυριού αποτελεί μια αξεπέραστη γλυκιά εμπειρία.

n

Petits Gâteaux


Φωτό: Στάθης Καλλιγέρης