Αρχειο

Ρεβεγιόν στο βορρά

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Soul Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές! Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!…, Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης», σε κείμενα–ιστορική & μουσική έρευνα Λάμπρου Λιάβα και σκηνοθεσία-χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Η μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από το 1912 έως τις μέρες μας, ζωντανεύει σε μια παράσταση αστραφτερή και πολύχρωμη – όπως ακριβώς η ιστορία και η κουλτούρα της πόλης. Προεξάρχουσα είναι η μεγάλη κυρία του μουσικού θεάματος Ζωζώ Σαπουντζάκη. Κοντά της, ο Άκης Σακελλαρίου, η λαϊκή τραγουδίστρια Μαριώ, αλλά και ο περίφημος «Πατέρας», ο δεξιοτέχνης μπουζουξής Χρήστος Μητρέντζης. Μαζί τους, ο πολυδύναμος θίασος των ταλαντούχων ηθοποιών του ΚΘΒΕ, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, αλλά και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αποφοίτων Παπαφείου «Ο Μελιτεύς»! Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι δημιουργίες του Μανόλη Παντελιδάκη. Οι φωτισμοί είναι του Λευτέρη Παυλόπουλου. Πρωταγωνιστούν: Άκης Σακελλαρίου, Σοφία Καλεμκερίδου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Καύκας, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Βασίλης Σπυρόπουλος. Παίζουν: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Απόλλων Δρικούδης, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χρύσα Ιωαννίδου, Αννέτα Κορτσαρίδου, Άννα Κυριακίδου, Βάγια Ματαφτσή, Ευγενία Πανταζόγλου, Δημήτρης Σπορίδης, Μάρα Τσικάρα. Χορεύουν: Δέσποινα Καπουλίτσα, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Γιάννης Μάρτος, Ιωάννα Μήτσικα, Ηλίας Τσάκωνας. Συμμετέχουν: Ριαννόν Μόργκαν, Άλκης Σπυρόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διονυσίου, Tάσος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Περάκης. Παίζουν οι μουσικοί: Hλίας Γύλος (ακορντεόν), Παύλος Ελευθεριάδης (ποντιακή λύρα), Δέσποινα Θεοδωρίδου (πιάνο), Γεώργιος Καλαμάκης (ούτι & μπάσο), Ιωάννης Καρακαλπακίδης (βιολί), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα), (μπουζούκι), Ιωάννης Πουρνάρας (κιθάρα), Νικόλαος Ψοφογιώργος (τύμπανα). Οι στίχοι του τραγουδιού της έναρξης (Μουσικό θέμα της πόλης – Σουλτανί σεγκιάχ) είναι μια ευγενική προσφορά του Γιάννη Ξανθούλη.

Info: Από Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200). Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:00. Κανονικό εισιτήριο (θέσεις πλατείας): 15 €, Κανονικό εισιτήριο (θέσεις εξώστη): 12 €, Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 12 €. Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη 7 μ.μ., Γενική είσοδος 12 €. Πέμπτη στο ΚΘΒΕ: Γενική είσοδος 10 €.


n

O Tonis Sfinos στον Planet Banana

Επιτέλους εσήμανε η ώρα, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, μεγάλες συγκινήσεις προσμένουμε, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, ώρε μάνα μου τι ζούμε, οι ομογενείς από την Μπανγκόνγκ μέχρι τις Ματσατσούτσετς επιστρέφουν για να δώσουν το παρόν, ενώ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα... Κοινώς, ο Τonis μαζί με τους Playmates, την lovely Veronica και την zavoliara Lola, από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 και κάθε Παρασκευή θα είναι στο νέο συναυλιακό χώρο της Θεσσαλονίκης Fix Factory of Sound.

Info: Από Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15). Doors Open 22.30, είσοδος θεάματος 7€ & 5€ φοιτητών και ανέργων.. Tηλ. Κρατήσεων και πληροφοριών: 2310 504014, 2310 500670.


n

30 χρόνια Last Drive

Το συγκρότημα που άλλαξε για πάντα το τοπίο του ροκ εν ρολ στην Ελλάδα γιορτάζει τα 30 χρόνια του. Οι Last Drive θα είναι οικοδεσπότες σε ένα ξέφρενο πάρτυ-ταξίδι στη μέχρι σήμερα διαδρομή τους, μία μυσταγωγική τελετή γεμάτη ενέργεια, ντεσιμπέλ και πίστη στη μαγεία του ροκ εν ρολ. οι Last Drive υποδέχονται on stage, φίλους που μοιράστηκαν μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια τη σκηνή και την περιπλάνηση στους «κακόφημους δρόμους». Πρόκειται για μια μοναδική, οργιαστική ροκ εν ρολ εμπειρία, μια βραδιά από αυτές που στο μέλλον θα μας κάνουν να χαιρόμαστε στη σκέψη πως “ήμασταν εκεί”! Μαζί τους στη σκηνή του Fix Factory οι: Μπάμπης Παπαδόπουλος (Τρύπες), Ασκληπιός Ζαμπέτας (Τρύπες, Mushrooms), Κώστας Tριψάνης (Mushrooms), Αλέκος Κανταρτζής (Γκούλαγκ), Λάμπρος Σαλτσίδης, Πάνος Ρώσσης (Ziggy Was, Clerks’ Conspiracy), Χρήστος «Danny» (Ναυτία, No Sin), Gaz (Personality Crisis), The Roundlights.

info: Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη 546 27, T: 2310 500670, 2310 504014). Τιμή προπώλησης: 7 ευρώ, Τιμή εισόδου: 10 ευρώ.


n

2nd Get Hot! Christmas Gin Joint Festival

Oι The Speakeasies Swing Band παρουσιάζουν το 2o Get Hot! Christmas Gin Joint Festival την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στο Block33! Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μετά την περσινή επιτυχία οι The Speakeasies Swing Band επιστρέφουν με μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη πρόταση... Συγκεκριμένα, με guest Brass Section, με τους «πνευστούς» Γιώργο Αβραμίδη (τρομπέτα), James Wylie (σαξόφωνο) και Μενέλαο Καραγιάννη (τρομπόνι) και παρέα με τους Belleville από την Αθήνα, τον Θανάση Μπιλιλή και το Dj set των The Smugglers Collective από τη Σόφια της Βουλγαρίας για το after party. Τη βραδιά θα συνοδεύει το bazaar ρούχων με τη νέα swing collection της Ελένης Χασιώτη. Ένα μεγάλο θεματικό πάρτι αφιερωμένο στη δεκαετία του ’30 με πολύ swing, live συγκροτήματα, παραστάσεις, χορευτικά, burlesque, djs και πολλές εκπλήξεις!

info: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία, T: 2310533533 || www.block33.gr). Προπώληση: 5€ (e-tickets) | 6€ (τα πρώτα 150 εισιτήρια). Ταμείο: 8€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.


n

Χριστόφορος Ζαραλίκος stand up comedy

Ο «όρθιος κωμικός» ξαναχτυπά σατιρίζοντας τη φαιδρή πλευρά της καθημερινότητας και «παίζοντας» με το κοινό. Ως γνήσιο πειραχτήρι δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο! Σε μία απρόβλεπτη και προκλητική παράσταση, που υπάρχει όπως πάντα άφθονο γέλιο μέχρι δακρύων, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ, χωρίς επίσης να λείπουν οι εύστοχοι σχολιασμοί (για όλους και για όλα), η καυστική σάτιρα και βεβαίως οι αυτοσαρκασμοί...!

Info: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στο Μύλος Club (Γεωργίου Ανδρέου 56). Είσοδος 7€, Προπώληση 5€, ισχύουν φοιτητικά και ανέργων 5€. Τηλ. κρατήσεων και πληροφοριών 2310504014. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9μμ.


n

Νίκος Ράκκας, «True Romance»

Η γκαλερί TinT παρουσιάζει στο Projectroom (μέσα στο χώρο της γκαλερί) μια επιτομή έργων του Νίκου Ράκκα από τη σειρά “True Romance”, σε συνέχεια της παρουσίασης της σειράς στο Ρομάντσο, στην Αθήνα. O Νίκος Ράκκας χρησιμοποιεί ως μοντέλα φιγούρες Playmobil από τη μεγάλη συλλογή του, στην κανονική τους διάσταση ως κοινούς ανθρώπους σε μία καθημερινή και φυσική ρουτίνα. Σε αυτά τα μικρό-σενάρια συναντιούνται ταυτόχρονα δύο κόσμοι. Η καθημερινότητα που κρύβει αυθόρμητες καταστάσεις και το παιχνίδι με τα στερεότυπα και τις "ειδυλλιακές" στιγμές. Οι πλαστικές φιγούρες παίρνουν ζωή και αποκτούν συναισθήματα. Ως αληθινά ρομαντικοί ζούνε δίπλα μας στις πόλεις ή σε όμορφες θάλασσες. Ονειρικό, ποιητικό και παιχνιδιάρικο το Playmobil project ξεκίνησε πριν 9 χρόνια και έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς και θετικές αναφορές από τον διεθνή Τύπο, όπως The Guardian, The Indepentent, Μetro London, Trentland καθώς και από πολλά τοπικά έντυπα.

Info: Από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, στην Γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, τηλ. +30 2310 235689, www.tintgallery.gr). Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00-20:00 και Σάββατο 12:00-15:00.


n

The Christmas Day Fest

Ανήμερα των Χριστουγέννων το Fix Factory of Sound παρουσιάζει τους Cayetano Live Band. Ο Cayetano με την μπάντα του, ως βασικό σχήμα, πλαισιώνονται επί σκηνής από ειδικούς καλεσμένους και φίλους μουσικούς, με συγγενή αισθητική. Το line-up περιλαμβάνει πρώτο καλεσμένο τον Jon Kennedy, έναν από τους γνωστότερους και καλύτερους DJs / παραγωγούς της underground σκηνής της Βρετανίας. Έχει κάνει remixes για περισσότερους από 25 καλλιτέχνες, όπως οι Bob Marley, Barclay James Harvest, Marcus Intalex, Bonobo, Ugly Duckling, Quantic. Οι M.a.t.e, από τις πιο αξιόλογες νέες μπάντες της Θεσσαλονίκης, με εμπνευσμένες συνθέσεις, κινούνται στο μεταίχμιο των ήχων και των συναισθημάτων. Ο dj-παραγωγός Blend Mishkin (Cast-a-blast) στα decks μαζί με τον MC, J Fyah, ξέρουν να δημιουργούν έντονους και ζωντανούς συνδυασμούς, με βασικά συστατικά το Dancehall, τη Reggae, το Hip-Hop, το Moombahton και τη Dub. Η ομάδα Radio Lollipop, ιδρυτές του upnloud radio, μαζί με τον Chris Ex, αναλαμβάνουν το intro αυτής της βραδιάς! Old skool, beats, future bass & uk μπλέκονται αρμονικά on stage. Η “Cayetano Live Band” αποτελείται από πέντε μουσικούς: Giorgos “Cayetano” Bratanis στο sampling και τα πλήκτρα, Γιώργος Περίν στα φωνητικά, Αλέκος Παπουλίδης στην κιθάρα, Γιάννης Μπέλλος στο μπάσο, Δημήτρης Τσέλιος στο φλάουτο και το σαξόφωνο, Θωμάς Κωστούλας στα τύμπανα και Λεωνίδας Μπεϊλής στον ήχο.

Info: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, T: 2310 500670, 2310 504014). Τιμή προπώλησης: 5€. Τιμή εισόδου: 7€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8.30 μμ.


n

Έκθεση bikeart

Το ποδήλατο είναι ο πρωταγωνιστής σε μία έκθεση πόστερ bikeart, καθώς και σε μία σειρά παράλληλων δράσεων, που διοργανώνει η Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 σε συνεργασία με την UrbanAct και την Bikeart.gr. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα πόστερ 60 επώνυμων καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, από το χώρο της urban art, tattoo, κόμικ και της γραφιστικής. Στο χώρο της έκθεσης θα γίνονται ομιλίες - συζητήσεις από εκπροσώπους ποδηλατικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης και ιδιωτών σε μαθητές. Επίσης θα φιλοξενούνται βιντεοπροβολές, έκθεση ποδηλατικών βιβλίων και περιοδικών, καθώς και συμμετοχικές δράσεις. Παράλληλα με την κεντρική έκθεση οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα υλοποιήσουν μια σειρά δημόσιων τοιχογραφιών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, με θεματική το ποδήλατο. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χριστίνα Ανθηροπούλου, Σωτήρης Αυγερινός (Amok), Θεανώ Γιαννέζη, Βασίλης Γκογκτζίλας, Γιώργος Δουτσιόπουλος, Βασίλειος Ζεμπίλης (RINO), Έφη Κυρτσούδη, Τάσος Μαραγκός (Tasmar), Βαγγέλης Ματζίρης, Γιώργος Μαυρίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος (LACRIMOSA DESIGN), Αργυρώ Πάσχου, Σοφία Σπυρλιάδου, Γιώργος Τριανταφυλλάκος, Νεφέλη Ψωμοπούλου, Apset, Designers United, Dolphins, Elixirion Design/Μιχαήλ Σαχπαζής – Γιώργος Πρέντζας, Ionas, JAasone, Jorz, Live2, Nade, Nastwo, Together Design, Viktor Koen, Σταμάτης Λάσκος, Λευτέρης Πλάβος, Δημήτρης Αρβανίτης, Σοφία Γεωργοπούλου, Γιώργος Γούσης, Κωνσταντίνος Δαμουλάκης (JAMER), Λίλα Καλογέρη, Νίκος Κούτσης, Κώστας Κυριακάκης, Χρήστος Κωτσίνης, Γιώργος Μαραζιώτης, Μetoo, Γιάννης Μπαρδάδος και Λίνα Σπανού, Νέαρχος Ντάσκας, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Παπαϊωάννου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Στίλος, Θοδωρής Τιμπίλης, Δημήτρης Τριμίντζιος, Χριστίνα Τσεβή, Γιώργος Τσίτρας, Πέτρος Χριστούλιας, Dpn.213, Kez, Poster, Pupet, Rtmone, Same84 & Stupid Greg.

Info: Από τις 16 έως τις 24 Δεκεμβρίου 2013, στην Αίθουσα Τέχνης / Εθν. Αμύνης 9α. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (και το Σαββατοκύριακο) από 10.00 π.μ. -2.00 μ.μ. & 5 μ.μ. -9.00 μ.μ.