Αρχειο

Οι Beforelight μας δίνουν τα φώτα τους

Ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του διεθνούς project Urban Lightscapes

Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Beforelight είναι μια ομάδα που πειραματίζεται με το φως. Τα μέλη της –εφτά γυναίκες και δύο άντρες– διοργανώνουν αστικά δρώμενα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Έχουν παρουσιάσει έργα τους, μεταξύ άλλων, στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Video Art Athens, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μπενάκη και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει φωτιστικές εγκαταστάσεις στους δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, των Χανίων και του Ρότερνταμ.

n

Κι αν το όνομα τους δε σου λέει κάτι, είναι βέβαιο πως έχεις έρθει σε επαφή με τα έργα τους και σου έχουν αρέσει. Είναι αυτοί που δημιούργησαν το «Φωτιστικό σου αλλιώς», γεμίζοντας με φως την οδό Ερνέστου Εμπράρ στα πλαίσια του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» το καλοκαίρι του 2010. Στην ίδια ιδέα βασίστηκε και η φωτιστική εγκατάσταση που δημιούργησαν στην οδό Πιττάκη στου Ψυρρή, όπου οι κάτοικοι παραχώρησαν τα παλιά τους φωτιστικά, τα οποία τοποθετήθηκαν στον εγκαταλελειμμένο δρόμο και άλλαξαν τελείως τη μέχρι τότε όψη του. Οι Beforelight βρίσκονται, τέλος, πίσω από την εγκατάσταση στη Φιλικής Εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία «φώτισαν» τις διαστάσεις του Λευκού Πύργου μέσα από ένα παιχνίδι με την απόσταση και την οπτική αντίληψη που μας έκανε να νιώθουμε ότι ζούμε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

n

Το καινούριο τους πρότζεκτ λέγεται Urban Lightscapes και συμπεριλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, μια ημερίδα που θα διοργανωθεί στις 4 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με θέμα τον αστικό φωτισμό. Το φως των πόλεων, ένα ζήτημα συνδεδεμένο με τις έννοιες της ορατότητας, της ασφάλειας, της αστικής ανάπτυξης και της υποβάθμισης, θα προσεγγιστεί από διεθνούς φήμης επιστήμονες, καλλιτέχνες και θεωρητικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην ημερίδα θα τεθούν μια σειρά ζητημάτων. Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι περιορισμοί του αστικού φωτισμού; Πώς διαμορφώνουν οι σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις με φωτισμό την αντίληψη του αστικού χώρου; Μπορούν οι κάτοικοι να συμμετέχουν στην αλλαγή των φωτισμών των πόλεων; Ανάμεσα στους Έλληνες που συμμετέχουν στην ημερίδα και καλούνται να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται ο Κώστας Κάπος και η Ελευθερία Ντεκώ, καταξιωμένοι σχεδιαστές φωτισμού, ενώ στις διεθνείς παρουσίες συγκαταλέγονται οι καλλιτέχνες του φωτός Valentin Ruhry, Τamar Frank και η ακτιβιστική κολλεκτίβα Social Light Movement, καθώς και ο διεθνούς φήμης light designer Rogier Van Der Heide, Chief Designer της Phlilips Lighting και διευθυντή του Amterdam Light Festival.

Στο τέλος της ημερίδας θα προβληθεί το «The City Dark», ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την επίπτωση του νυχτερινού φωτισμού στη διαβίωση των κατοίκων των αστικών κέντρων.

n

Η ημερίδα για τον αστικό φωτισμό είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα διοργανωθούν στα πλαίσια του Urban Lightscapes. Θα ακολουθήσει στα τέλη Νοέμβρη ένα τριήμερο πειραματικό εργαστήρι στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας ( IAAC) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στο Μάαστριχτ μια σειρά από φωτιστικές εγκαταστάσεις βασισμένες στις δημιουργικές προτάσεις που προέκυψαν από την ημερίδα και το πειραματικό εργαστήρι. Είτε το ενδιαφέρον σας για το φωτισμό, το αστικό τοπίο και το δημόσιο χώρο είναι επαγγελματικής φύσεως, είτε γιατί απλώς ενδιαφέρεστε για τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσής μας εντός των σύγχρονων αστικών κέντρων, σπεύσατε. 

4/11, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005800

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό ενώ θα πραγματοποιηθεί και ταυτόχρονη live streaming μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το Urban Lightscapes μπορείτε να βρείτε εδώ: www.urbanlightscapes.net

H A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας

(Φωτογραφίες: Άρης Καμαρωτός)