Αρχειο

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε διευκρινίσεις

Στουρνάρας και Κεδίκογλου ορίζουν προσωπικό και διαχειριστή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου για το κλείσιμο και την επόμενη ημέρα στην ΕΡΤ. Κατ' αρχάς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας και θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι δύο υπουργοί θα κρίνουν αν το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα. Το νέο προσωπικό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Όλοι οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι και δεν θα τους καταβληθεί μισθός σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης της 11ης Ιουνίου οπότε και καταργήθηκε η ΕΡΤ. Ευθύνη των δύο υπουργών είναι ο διορισμός του διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα αναλάβει τη μετάβαση στο νέο φορέα και θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός του νέου προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.). Ο διαχειριστής θα καθορίσει επίσης τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν. Τέλος δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος. Οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η τύχη τους θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Λ.Χ.