Αρχειο

e-shopping 246

Μια οθόνη, μια ικανοποιητική σύνδεση στο internet, μια κάρτα - πλαστικό χρήμα και ό,τι θέλεις (μπορεί να) είναι δικό σου. 

Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 246
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια οθόνη, μια ικανοποιητική σύνδεση στο internet, μια κάρτα - πλαστικό χρήμα και ό,τι θέλεις (μπορεί να) είναι δικό σου. Το e-shopping περνάει σιγά σιγά στην ελληνική καταναλωτική κουλτούρα ξεπερνώντας την παραδοσιακή καχυποψία  απέναντι σε νέες πρακτικές. Τα ψώνια στο διαδίκτυο παρουσιάζουν αυξητική τάση, αντιστρόφως ανάλογη με την πτώση του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα. Τώρα μπορείς να κάθεσαι σπίτι σου, αποφεύγοντας την αγοραφοβική συνάθροιση της ουράς στα καταστήματα και να παραγγέλνεις από «μια πίτα-γύρο» μέχρι κάποιο σπάνιο μουσικό memorabilia. Οι αγορές on-line είναι ένα μαγικό κόλλημα που μπορεί πανεύκολα να σε οδηγήσει σε δύο, εκ διαμέτρου αντίθετες, κατευθύνσεις. Από τη μία, υπάρχει η προοπτική του εξαπατημένου άφραγκου που βρίζει ηλεκτρονικούς θεούς και δαίμονες. Από την άλλη το internet είναι εργαλείο που μπορεί να σε μετατρέψει σε έναν έξυπνο, σύγχρονο καταναλωτή που δεν παρασύρεται από «προσφορές» και με ένα κλικ κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, χωρίς να στραγγίζει την τσέπη του. Μερικά tips για να πας με τους δεύτερους… 

Όπως δεν θα ψώνιζες από ένα κατάστημα που σου φαίνεται «μούφα», κάνε το ίδιο με sites που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ψωνίζεις on-line είναι με τη χρήση πιστωτικής. Όταν διαπιστωθεί μια απάτη, τότε καλύπτεσαι από το διεθνές πιστωτικό πρωτόκολλο και δεν πληρώνεις τις έξτρα χρεώσεις (σπάνια χρεώνεσαι με τα πρώτα 50 δολάρια). Απόφυγε τις επιταγές, τις χρεωστικές και, φυσικά, τις ΑΤΜ κάρτες. Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid) που δίνουν οι τράπεζες είναι ένας καλός τρόπος, επίσης, να ελέγξεις τόσο τα έξοδά σου, όσο και το μέγεθος της ζημιάς σε μια ενδεχόμενη απάτη.

Να δίνεις μόνο τα στοιχεία που είναι μαρκαρισμένα με αστερίσκο στη φόρμα παραγγελίας σου. Δεν χρειάζεται να προμηθεύεις με υλικό τους σχεδιαστές marketing προτύπων. Εννοείται πως δεν δίνουμε αριθμούς διαβατηρίων, ταυτότητας, κοινωνικής ασφάλισης κτλ. 

Μην αγοράζεις από sites που σε οδήγησε κάποιο link άλλου site. Μπορεί να είναι «εικονικά». Αντέγραψε τη διεύθυνση και ξεκίνα ένα καινούργιο internet session.

Τύπωσε την παραγγελία σου αλλά και το e-mail επιβεβαίωσης που συνήθως σου στέλνουν μόλις κατοχυρωθεί. Αν αυτό δεν γίνει άμεσα, τηλεφώνησέ τους για να μάθεις γιατί.

Κόστος μεταφοράς (αν ψωνίζεις από εξωτερικό): Ποιος το επιβαρύνεται και πόσο είναι (σου φαίνεται λογική η τιμή); Υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί; Πρόβλεψη για ασφάλεια μεταφοράς; 

Πολιτική επιστροφών, αλλαγών, service, εγγυήσεων – υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά; 

Τσέκαρε αν επιβαρύνεσαι με φόρο. Συνήθως όχι, αν κι εξαρτάται από το αν η επιχείρηση έχει και φυσική παρουσία (καθώς και από τη νομοθεσία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται).

Οn-line δημοπρασίες/πλειστηριασμοί/καζίνο έχουν πλάκα. Σύμφωνοι. Αλλά προτού συμμετάσχεις επιβάλλεται να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τους όρους. 

Τα σημαντικότερα προβλήματα του e-shopping

(σύμφωνα με έρευνα της πολυεθνικής εταιρείας έρευνας μάρκετινγκ AC NIELSEN)

•Μη πραγματοποίηση παραγγελιών (ή ελλειπής διεκπεραίωσή τους)

•Πώληση data σε τρίτους (ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ποιοτικά χαρακτηριστικά)|

•Υποκλοπή προσωπικών ή οικονομικών στοιχείων και δεδομένων

•Phising/Spoofing, δηλαδή λήψη διαφημιστικών μηνυμάτων από αναξιόπιστες πηγές μεταμφιεσμένες σε προώθηση προϊόντων γνωστών brands ή οικονομικών οργανισμών, π.χ. τράπεζες 

Useful sites 

(εσωτερικού)

www.e-shop.gr Ηardware, software, περιφερειακά, ήχος και εικόνα, κινητή τηλεφωνία, βιβλία, cd, dvd και παιχνίδια. Το κυριότερο, σε κατευθύνει να συναρμολογήσεις περισσότερους από 2.500 υπολογιστές desktop και laptop (με σήμα Innovator™) και πλέον  αποστέλλει καθημερινά περισσότερες από 3.000 παραγγελίες. Στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς (λόγω των χαμηλών λειτουργικών εξόδων), από τους δυνατούς παίκτες του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου.

www.kronosonline.com Υπηρεσίες τουριστικών πακέτων με αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία στους συνδυασμούς που επιθυμείς. Συγκριτικός οδηγός για τα φθηνότερα αεροπορικά, επιλογή ανάμεσα σε 80.000 ξενοδοχεία για όλους τους προορισμούς και τα βαλάντια, ταξιδιωτικές πληροφορίες και τοπικές καιρικές συνθήκες. Εγγύηση αξιοπιστίας τα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λεμεσό, Λονδίνο και Αμβούργο. 

www.athensdelivery.gr Δε χρειάζεται πια να μαζεύεις τα φυλλάδια που χώνονται κάτω από την πόρτα σου. Ούτε να πονοκεφαλιάζεις από πού είχες παραγγείλει εκείνη την καταπληκτική «μαργαρίτα». Το site λειτουργεί ως υπεροδηγός (γρήγορου) φαγητού, χωρισμένο σε υποκατηγορίες, π.χ. «πίτσες», «μαγειρευτά» κτλ., καλύπτει σχεδόν όλον τον αττικό χάρτη και σου δείνει τη δυνατότητα με τις υπηρεσίες “click’n’oder” και “type’n’order” να κάνεις άμεσες on line παραγγελίες. Σωκράτους 65, Καλλιθέα, 210 9512.333

www.theclearbox.com Κορυφαία αισθητικά και πρωτότυπα κουτιά  παπουτσιών, δημοφιλή παγκοσμίως, πλέον και με ελληνική παρουσία. Χρηστικά (έχουν λαβή κι ανοίγουν από κάθε τρόπο), στο κλασικό διάφανο «κρυστάλλινο» χρώμα τους (και σε άλλα τρία παστέλ). Μέρος μιας σειράς με ανδρικά κουτιά για μποτάκια και μπότες, καπελιέρες, κουτιά αποθήκευσης και την Clear Bag. Showroom: Κοσμά Μελωδού 11, Λυκαβηττός, 210 6423.136 & 697 2210205

www.shakk.gr Baggy jeans, t-shirts, μπαντάνες, καπελάκια pitcher, sneakers... Το πρώτο online κατάστημα με οτιδήποτε παραπέμπει στο αυθεντικό hip hop dress code. Όλα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και καθημερινές προσφορές. Υπάρχει και «βαθμολόγηση» από τους αγοραστές για να ξέρεις «τι παίζει». Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις πιστωτική κάρτα, οι συναλλαγές γίνονται με κατάθεση σε λογαριασμό και με αντικαταβολή. 

www.tokotoukan.gr Το Tokotoukan είναι το πρώτο, ηλεκτρονικό κατάστημα «φτιάξε-μόνος-σου» t-shirt. Επιλέγεις χρώμα, μέγεθος κι ένα από τα 100% πρωτότυπα, φρέσκα αλλά και old school, έξυπνα και μη, αλλά πάντα γεμάτα χιούμορ σχέδια. Το φοβερό, custom made t-shirt σου προσομοιώνεται στην οθόνη του υπολογιστή. Με μια πανεύκολη και ασφαλή πλοήγηση και σε προσιτή τιμή, γίνεται δικό σου. 

www.lastcall.gr Ένα από τα must online καταστήματα, για γυναίκες-λάτρεις των επώνυμων ρούχων και αξεσουάρ (αλλά και για άντρες, για να πάρουν δώρα). Οι τιμές είναι ακόμα και 70% χαμηλότερες από τις λιανικές, κυρίως επειδή τα αντικείμενα είναι από περασμένες κολεξιόν. Μπορείς ν’ αποκτήσεις ένα αυθεντικό Jessica Simpson clutch τσαντάκι, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου Cavalli, αλλά και είδη όχι τόσο επώνυμα, που είναι σε προσφορές.  

www.e-outlet.gr Ένα πολύ οργανωμένο και user-friendly online κατάστημα επώνυμων ρούχων, αξεσουάρ και αντικειμένων για το σπίτι, που ήδη συμπληρώνει 3 χρόνια λειτουργίας. Burberry, Gant, Missoni Home, Hugo Boss, και μια μεγάλη γκάμα από άλλες σημαντικές μάρκες. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές και τα αντικείμενα φτάνουν ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας.   

www.shop21.gr Ταινίες, μουσική, βιβλία, δώρα, games, υπολογιστές και λοιπά ηλεκτρονικά. Κάνει καλό η καθημερινή παρακολούθησή του, γιατί ενίοτε βρίσκεις γκατζετάκια σε σπουδαίες τιμές.

www.ouaou.gr Από φουσκωτή στολή σούμο μέχρι κεράκια με χρωματιστές φλόγες κι ό,τι πιο «άχρηστο» αλλά πανέξυπνο gadget υπάρχει εδώ.

www.ab.gr & www.veropoulos.gr/eshop Δύο από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας, το ΑΒ Βασιλόπουλος και το Βερόπουλος, σας φέρνουν τα ψώνια στο σπίτι. 

www.skroutz.gr Από ηλεκτρονικά είδη μέχρι ρούχα και αυτοκίνητα. Για τους πιο… «Σκρουτζ»!

Eξωτερικού

www.play.com On line δισκάδικο – αντίπαλο δέος του Amazon. Χάνει στη σύγκριση γιατί υστερεί σε ποικιλία, αλλά για τα «εύκολα» είναι προτιμότερο, αφού δεν χρεώνει μεταφορικά. 

www.yoox.com Ιντερνετικό «στοκατζίδικο» με ποικιλία ρούχων από τις κολεξιόν μεγάλων σχεδιαστών, από Alexander McQueen μέχρι John Galliano και Vivienne Westwood. Κυρίως γυναικεία.

www.asos.com Το απόλυτο online fashion κατάστημα με περίπου 20.000 μάρκες, άψογα χωρισμένες και κατηγοριοποιημένες. 

www.baronbob.com Από κουτιά με origami διαγράμματα για τα χρησιμοποιημένα post-it μέχρι ομιλούσες κούκλες Ομπάμα, τσάντες σε σχήμα mixtape κι εξοπλισμός για strip chocolate game.

www.liquidblue.com Απόλυτος ιστότοπος για t-shirts με θέμα τη μουσική (αλλά κι άλλες  πτυχές της ποπ κουλτούρας).

www.boomkat.com Θα βρεις σπάνια και ιδιαίτερα βινύλια, cds, μουσικά dvds, σε πολύ προσιτές τιμές, αλλά και μουσικά νέα και free downloads.

www.amazon.com Η «βίβλος» του online shopping. Το αγγλικό www.amazon.co.uk, αυτές τις μέρες, λόγω  πτώσης της λίρας τα έχει όλα κοψοχρονιά!  

www.momastore.org & www.tate.org.uk/shop/ Τα πωλητήρια του μουσείου μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης MoMa και του Λονδίνου Tate Gallery στέλνουν και στην Ελλάδα τα πιο ντιζαϊνάτα και πολυπόθητα αντικείμενα κι έργα.  

www.vampire.co.uk Για πιο… hard καταστάσεις. Ο «ναός» των goth/rock/punk φαν: από ρούχα και παπούτσια μέχρι περίεργα dark επιπλάκια και μικροπράγματα. 

www.aussiebum.eu.com Αποκλειστικά για αγόρια. Τα πιο fun μποξεράκια, εσώρουχα, αλλά και μαγιό. 

www.kidrobot.com Για design freaks. Κουκλάκια και παιχνίδια limited edition, εμπνευσμένα από την αστική κουλτούρα, τη μόδα, τη μουσική.

www.mishare.com Μικρή συσκευή που ανακουφίζει το μόνιμο πρόβλημα της (μη) συμβατότητας των i-Pods. Κοστίζει $ 99 (δηλαδή περίπου ­€ 76).

www.vinylux.net Τι γίνονται τα βινύλια όταν πεθαίνουν; Ανακυκλώνονται και ξαναγεννιούνται ως μια σειρά από νέα προϊόντα.