Αρχειο

Ξύλο κατά τη σύλληψη και όχι στο τμήμα, διαπίστωσε η ΕΔΕ

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτόπτες μάρτυρες, φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένο υλικό συνηγορούν στην «αθώωση» της ελληνικής αστυνομίας απέναντι στις καταγγελίες περί βασανισμού των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό, Κοζάνης. Πρόκειται για το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία παράλληλα με την ιατροδικαστική, διενήργησε ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών περί κακοποίησης των συλληφθέντων. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Π. Στάθη, δήλωσε ότι ο τραυματισμός και τα σημάδια που έφεραν στο πρόσωπο οι συλληφθέντες, προκλήθηκαν κατά τη «σώμα με σώμα» συμπλοκή στη Βέροια για τη σύλληψή τους.

Ο αστυνομικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο τέταρτος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση κοντά στα ορυχεία Πτολεμαΐδας. Για τους υπόλοιπους τρεις, είπε ότι από στοιχεία της έρευνας προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε πάλη στην πόλη της Βέροιας για να καταβληθεί η αντίσταση των άλλων τριών νεαρών κατά τη σύλληψή τους και να απελευθερωθεί ο όμηρος ιατρός, τον οποίο είχαν επιβιβάσει σε βαν οι δράστες.

Η έρευνα βασίστηκε σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που έκαναν λόγο για συμπλοκή σώμα με σώμα και πτώση στο έδαφος, στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια, εκεί όπου ακινητοποιήθηκε το όχημα των νεαρών. Ο κ. Στάθης σημείωσε εξάλλου ότι κατά την προσαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας οι συλληφθέντες έφεραν ήδη μώλωπες και σημάδια στο πρόσωπο. Οι φωτογραφίες που υπάρχουν από την προσαγωγή τους επιβεβαιώνεται η ύπαρξη συμπλοκής στο πεδίο.

Στην Α.Δ. Βέροιας οι συλληφθέντες φωτογραφήθηκαν ατύπως με κινητό στις 13.11 της 1ης/2 και στις 13.30 με ψηφιακή μηχανή. Οι φωτογραφίες εστάλησαν στις 13.45 μέσω υπηρεσιακού e-mail στην αντιτρομοκρατική. Τέλος, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στάθηκε στο σωματότυπο των μελών της ομάδας ΔΙΑΣ και τη σημαντικά μεγαλύτερη μυϊκή τους δύναμη σε σχέση με τους συλληφθέντες.

Κατά συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε και βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι τρεις νεαροί ακινητοποιημένοι μέσα σε στοά στην πόλη της Βέροιας. Ο ένας είναι εμφανώς χτυπημένος με αίματα στο πρόσωπό του. Η προδικαστική έρευνα συνεχίζεται και ο Π. Στάθης αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία λόγω απορρήτου.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι όσον αφορά το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας, δήλωσε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως παρά τη σαφήνεια των αστυνομικών δηλώσεων, «η αλληλεγγύη των σωμάτων ασφάλειας μεταξύ τους είναι επίσης γνωστή» και συνεπώς «οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι και να κρατάμε μικρό καλάθι».

n