Αρχειο

Σίνα Μουταφίδου

Σίνα Μουταφίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Σίνα Μουταφίδου σχεδιάζει το εξώφυλλο της Athens Voice και μας μιλάει για τη δουλειά της και τα όνειρά της και παρουσιάζει μια σειρά από έργα της.

Μόδα, διαφήμιση, γραφιστική, εικονογράφηση για βιβλία… Πώς τα συνδυάζεις όλα αυτά;

Με έχει βοηθήσει πολύ στην δουλειά μου το ότι έχω ασχοληθέι με πολλά διαφορετικά πράγματα, γιατί στοιχεία από έναν χώρο μπορούν να εφαρμοστούν σε κάποιο άλλο. Η έννοια του "concept" στη διαφήμιση βοηθάει και στη γραφιστική, η εικονογράφηση βοηθάει όταν έχεις να σχεδιάσεις κάποιο ύφασμα ή λογότυπο. Όλα συνδυάζονται πολύ εύκολα και σε κάθε δουλειά που κάνω πάντα προσπαθώ να διατηρήσω ένα προσωπικό μου στυλ.

Ποια από αυτές τις ενασχολήσεις σε γεμίζει πραγματικά;

Η εικονογράφηση. Χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν μου φαίνεται κάν ότι δουλεύω όταν εικονογραφώ. Όταν ήμουν στην Δ' δημοτικού έγραψα στο ημερολόγιό μου ότι όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω "αυτή που ζωγραφίζει στα βιβλία" και ακόμα έχω το ίδιο όνειρο.

Πόσο σε επηρεάζουν τα κόμικς και η παιδική εικονογραφία στη δουλειά σου;

Ο Τεν Τεν μου αρέσει, τον είχα ερωτευτεί όταν ήμουν μικρή! Κόμικς σαν αυτά με τους σούπερ-ήρωες και τα sci-fi δεν με επηρεάζουν πολύ, αν και εκτιμώ το ταλέντο που πρέπει να έχει κάποιος να ζωγραφίζει έτσι, το δικό μου στυλ απέχει πολύ. Το στυλ μου, εκτός και αν μου ζητηθεί, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, οι "ήρωες" μου συνήθως έχουν μόνο 3 δάκτυλα, χέρια σαν μακαρόνια και το ένα μάτι πιο μεγάλο από το άλλο! Πιο πολύ με επηρεάζουν τα παιδικά βιβλία. Τα συλλέγω εδώ και χρόνια, αγοράζω αυτά με έξυπνες ιστορίες και εικονογραφήσεις που ζηλεύω, που είναι πολλά!

Έχεις γεννηθεί στην Αυστραλία. Η Ελλάδα ικανοποιεί τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες;

Οι άμοιβες, οι ευκαιρίες, ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει ο πελάτης, όλα είναι δύσκολα στην Ελλάδα. Νομίζω ότι, ειδικά για την γραφιστική, είναι πολλοί αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε. Θέλει πολλή υπομονή να κρατάς και το στόμα σου κλειστό, για να μην βρίσεις τον κάθε πελάτη που σου λέει ότι αυτό που σχεδιάζεις μπορεί να το κάνει και ο ανηψιός του στο MS Paint. Από αυτά που μου λένε φίλοι μου στην Αυστραλία, τα πράγματα εκεί είναι σαφώς καλύτερα. Μπορείς να ζήσεις μια πολύ καλή ζωή κάνοντας αυτό που αγαπάς. Έχω σκεφτεί να φύγω πολλές φορές, γιατί εδώ τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, άλλα μου αρέσει εδώ όσο και αν με τρελαίνει... Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να φύγω και να αφήσω φίλους, οικογένεια και ότι έχω καταφέρει μέχρι τώρα στην δουλειά μου, για να ξεκινήσω πάλι απο την αρχή. Είμαι λίγο κότα και δεν παίρνω ρίσκα γενικά.

Ετοιμάζεις κάποια δουλειά για την οποία θα ήθελες να μας μιλήσεις;

Τώρα τελευταία κάνω την εικονογράφηση για ένα παιδικό βιβλίο, με ιστορίες παιδιών που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις - διαζύγιο, θάνατος κλπ. Είναι νομίζω δύσκολο να γράψεις για τέτοια θέματα, αλλά και να τα εικονογραφείς. Στην αρχή με έπιασε κατάθλιψη, αλλά είναι πρόκληση και μου αρέσει, και είναι σημαντικό να μην αποφεύγουμε αυτά τα θέματα.

Επιμέλεια: Μιχάλης Μάτσας