Αρχειο

Εσείς τι δώρο θα προσφέρατε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας;

Μαρίζα Μάντζιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε ότι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να προσφέρει στον ομόλογό του πρόεδρο Τσάβες – μέσω του στενού συνεργάτη του Ιγκόρ Σετσίν (μεγαλοπαράγων της ρωσικής πετρελαϊκής αγοράς) που επισκέπτεται την Βενεζουέλα για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ήταν ένα μαύρο ρωσικό τεριέ, ή BRT στη γλώσσα των breeders, ή «ο σκύλος του Στάλιν» (Sobaka Stalina), ή «σκύλος της KGB» στην καθημερινή γλώσσα των ρώσων.

Και μάλιστα, τριών μηνών κουτάβι.

Οι τύπος της Ρωσίας βρήκε την ευκαιρία για σκωπτικά σχόλια αφού, όως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία-Νόβοστι, το μαύρο ρωσικό τεριέ είναι μια ράτσα που δημιουργήθηκε στον ρωσικό στρατό μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη διασταύρωση διαφορετικών τύπων σκύλων, όπως το ροτβάιλερ, με σκοπό να χρησιμεύσει ως σκύλος φύλακας και αστυνομικός σκύλος.

Το μαύρο ρώσικο τεριέ είναι σπάνια ράτσα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αν και τελευταία έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται επίσημα από φορείς όπως το American Kennel Club.

Όσο για το «σκύλος του Στάλιν», ονομάστηκε έτσι επειδή ο σοβιετικός δικτάτορας είχε δώσει εντολή τα μαύρα τεριέ να εκπαιδεύονται για να επιβλέπουν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα της Σιβηρίας. Εξήγηση που

δίνει το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων αν και άλλοι, ειδικοί, πιστεύουν ότι απλώς είναι ονομασία που δόθηκε για διαφημιστικούς λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι ένα κουτάβι είναι πάντα χαριτωμένο και καλοδεχούμενο «δώρο», ακόμα κι αν πρόκειται για μωρό-ντόμπερμαν.

Ακόμα και αν το πρωτόκολλο μπορεί να μην θεωρεί τόσο κατάλληλο ένα τέτοιο δώρο, ανάμεσα στους δύο προέδρους υπάρχει φιλία και δεν υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ούγκο Τσάβες έδειξε να έχει χιούμορ (κατά τη γνώμη μας καλύτερο από του Πούτιν): ονόμασε το κουτάβι "el Ruso", και δήλωσε ότι θα ανταποδώσει το δώρο, χαρίζοντας στον ρώσο πρόεδρο έναν υδρόχοιρο, μεγάλο τρωκτικό που ζει στη νότια Αμερική, γνωστό ως καπιμπάρα στη Βενεζουέλα.

 image