Αρχειο

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία

Την Κυριακή 13 Μαΐου, οι ποδηλάτες της Ελλάδας ψηφίζουν ποδήλατo

Κωνσταντίνος Σαμαράς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aυτή τη Κυριακή 13 Μαΐου, οι ποδηλάτες της Ελλάδας ψηφίζουν ποδήλατο. Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε περισσότερες από τριάντα πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα, διατηρώντας έτσι έναν επιτυχή θεσμό για τη προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς. Η ποδηλατοπορεία της 13ης Μαΐου δεν είναι μία ακόμη από τις βόλτες που διοργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση μέσα από το podilates.gr αλλά αποτελεί τη κορυφαία διοργάνωση της ενεργούς ελληνικής ποδηλατικής κοινότητας. Η πορεία των ποδηλατών είναι μια συμβολικά πράξη και παράλληλα ένας τρόπος διεκδίκησης των δικαιωμάτων που οφείλει η πολιτεία να παρέχει. Ο τρόπος που βλέπουμε τις μετακινήσεις πρέπει να αλλάξει και η παύση της καταστροφικής κατάχρησης των βενζινοκίνητων οχημάτων είναι επιτακτική για να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια αναστροφή της μοιραίας πορείας που ακολουθεί το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία της Κυριακής θα εκφράσει δυναμικά τα αιτήματα της ποδηλατικής κοινότητας για μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση του εναλλακτικού αυτού τρόπου μεταφοράς μέσα στις πόλεις της Ελλάδας.

n

Η Ποδηλατοπορεία της 13ης Μαΐου στην Αθήνα θα έχει ως αφετηρία το Πεδίον του Άρεως από όπου οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν για να ακολουθήσουν τις οδούς Πατησίων, Σταδίου, Φιλελλήνων, Βασ. Αμαλίας, Βας. Σοφίας και τέλος προς τη Λεωφόρο Μεσογείων για όσους ενδιαφέρονται. Να σημειωθεί πως θα υπάρξουν και προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Αττικής οι οποίες θα κατευθυνθούν στο Πεδίον του Άρεως για την έναρξη της πορείας.

Η πορεία αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κράτους και της κοινωνίας στα θέματα της «πράσινης» μεταφοράς και της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ρημάζει τις μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Εάν, λοιπόν, αυτή Κυριακή βρεθούμε «κολλημένοι» μέσα στη κίνηση αναμένοντας τη ποδηλατοπορεία να περάσει, ας βγάλουμε το χέρι από τη κόρνα και ας αφουγκραστούμε τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι Έλληνες ποδηλάτες.

Η «πράσινη» ανάπτυξη και παιδεία σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ας αρχίσει, όμως, η αλλαγή από κάπου. Ας γίνουν τα λόγια πράξεις.

n