Αρχειο

Τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας

Εσύ, πόσες φορές έχεις ξεχάσει το τσιγάρο σου αναμμένο;

Μάρω Ζήνα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτό το πρόβλημα και κυρίως τους κινδύνους που κρύβει, έρχονται να λύσουν τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να σβήνουν όταν δεν καπνίζονται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός ειδικά σχεδιασμένου τσιγαρόχαρτου, το οποίο διαθέτει λεπτές ταινίες προκαλώντας τη μείωση της ροής του αέρα. Οι ταινίες περιέχουν ένα φυσικό συστατικό και δεν είναι άμεσα ορατές. Στόχος είναι να μειωθούν οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την απροσεξία των καπνιστών.

Στην Ελλάδα το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλα τα εμπορικά σήματα όλων των εταιρειών και από τις 17 Νοεμβρίου 2011 η αγορά θα εφοδιάζεται από τις καπνοβιομηχανίες μόνο με τσιγάρα που θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.

Η ποιότητα και η γεύση των τσιγάρων δεν αναμένεται να επηρεαστεί, καθώς η μόνη αλλαγή που προβλέπεται είναι η προσθήκη ταινιών από φυσικά συστατικά στο τσιγαρόχαρτο των προϊόντων.

Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας μπορεί να σβήσουν μόνο σε περίπτωση που ο καπνιστής σταματήσει να καπνίζει το τσιγάρο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αφήνουμε εκ προθέσεως το τσιγάρο μας αναμμένο στο τασάκι, καθώς δε θα είναι απολύτως ασφαλές αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

*Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας, γνωστά και ως LIP [Low Ignition Propensity] διατίθενται στον Καναδά, την Αυστραλία και τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσουν σε όλες τις αγορές των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΕ] βάση Κοινοτικής Απόφασης η οποία προβλέπει ότι όλα τα τσιγάρα που παράγoνται και πωλούνται εντός της ΕΕ να συμμορφώνονται με τα πρότυπα αυτά. Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες, όπως η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, κλπ.), στις οποίες κυκλοφορούν πλέον τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.

Πηγή: Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτελεστική Απόφασης της Επιτροπής, 09.08.2011