Αρχειο

6 του Μάη: Παγκόσμια Mέρα κατά της Δίαιτας

Γιατί και πώς καθιερώθηκε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

6 Μαίου: Παγκόσμια Mέρα κατά της Δίαιτας

Παγκόσμια Mέρα κατά της Δίαιτας σήμερα 6 Μαΐου, επέτειος που καθιερώθηκε το 1992 από την κ. Μέρι Έβανς-Γιανγκ, μια Βρετανίδα  με διατροφικά προβλήματα, πρώην ανορεξική.

Η κ. Έβανς είχε ξεκινήσει την εκστρατεία της όχι μόνο για προσωπικούς λόγους, αλλά και επειδή είχε αυτοκτονήσει μια 15άχρονη χρονη έφηβη, η οποία δεν μπορούσε να χάσει βάρος. Η ίδια στη συνέχεια έγραψε το μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα», κάλεσε την κάθε γυναίκα ν΄ αποδεχτεί το σώμα της χωρίς κόμπλεξ και θέσπισε το σύνθημα «Do not forget to celebrate No Diet Day».

Η ίδια λέει: «Να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος. Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους. Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος. Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας».

Η Παγκόσμια Mέρα κατά της Δίαιτας ενημερώνει τους ανθρώπους για τ΄ αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η δίαιτα αδυνατίσματος: αδυναμία, εξάντληση, απουσία βασικών διατροφικών στοιχείων από το μεταβολισμό, νευρική ανορεξία, δυσκοιλιότητα, υπερφαγία - βουλιμία, μη αυτοεκτίμηση κλπ.