Αρχειο

Η κατάληψη της Νομικής

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό με αφορμή την κατάληψη της Νομικής

Αχιλλέας Σωτηρέλλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό με αφορμή την κατάληψη της Νομικής σχολής από 250 εξαθλιωμένους μετανάστες οι οποίοι διεκδίκησαν το αυτονόητο, τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα τους και αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης.

Ζούμε στη χώρα του παροξυσμού, της επικοινωνιακής ασυδοσίας, των φτηνών εντυπώσεων που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ προς ίδιο όφελος. Και ως εκ τούτου, μια τέτοια κίνηση διαμαρτυρίας δεν θα μπορούσε να λάβει διαφορετικής υποδοχής, να αντιμετωπιστεί με γνώμονα τις αληθινές και ουσιαστικές παραμέτρους της, να μην πέσει με λίγα λόγια στο κενό ή να μην εγείρει- ακόμα χειρότερα- τα ξενοφοβικά και λαϊκίστικα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Οι μετανάστες ουσιαστικά πιάστηκαν στη φάκα, αλλά δεν οδηγήθηκαν σε αυτή από μόνοι τους, τους οδήγησαν κάποιοι άλλοι που υποτίθεται ότι κόπτονται για τα δικαιώματα τους, αλλά που δεν κατάφεραν να αποφύγουν την παγίδα του ανώφελου εντυπωσιασμού και που εν τέλει κατεβήκαν να παίξουν με τους όρους του αντιπάλου.

Γιατί αποτελεί ασυδοσία να εκμεταλλεύεσαι το άσυλο κατ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί όσο και αν αυτό έχει δοκιμαστεί και πληγεί από μπαχαλάκηδες και απολίτικα ταραχοποιά στοιχεία εξακολουθεί να αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα κερδισμένο με θυσίες και ανθρώπινες απώλειες, και πολύ περισσότερο γιατί έτσι μετατοπίζεις ένα αληθινό πρόβλημα από την ουσία του σε άλλες ατραπούς, στη ρητορική των καναλιών, στη στρεψοδικία της λαϊκίστικης δεξιάς, στο μανιχαϊσμό του νοικοκοιραίου.

Το εξαιρετικά πολυσύνθετο ζήτημα του μεταναστευτικού δεν μπορεί με λίγα λόγια να υποβιβάζεται σε τόσο φτηνές αρένες, να γίνεται καρικατούρα της αληθινής διάστασης του και φυσικά να συνάδει με την αισθητική εκείνων που το μάχονται λυσσαλέα και όχι αυτών που πραγματικά προσπαθούν να βρουν τρόπους επίλυσης του. Τέτοιου είδους εκκωφαντικά πυροτεχνήματα δεν προσφέρουν τίποτα άλλο από παροδικές λάμψεις φτηνού εντυπωσιασμού και υψηλής τηλεθέασης, και όταν τα φώτα σβήσουν, οι πάντες επιστρέφουν στην πρότερη θέση τους.

*Το βιβλίο του Α. Σ. «Ο Θησαυρός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ και το «Φλόγες στο Ρετιρέ» από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική. Περισσότερα στο zavulon669.blogspot.com