Αρχειο

Το Λονδίνο Τους

Άστεγοι με φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης ανακαλύπτουν την πόλη τους και τη «θαμμένη» δημιουργικότητά τους

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον Ιούλιο, το Café Art, μια βρετανική καλλιτεχνική πρωτοβουλία, έδωσε 100 φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης σε άστεγους πολίτες της πρωτεύουσας και μια οδηγία: «Βγάλτε όσες φωτογραφίες θέλετε. Βγείτε στους δρόμους, ανακαλύψτε το Λονδίνο σας και φωτογραφίστε το».

Αρκετές ημέρες μετά επιστράφηκαν 80 από τους 100 φωτογραφικές μηχανές, γεμάτες αναμνήσεις και δυνατές εικόνες του Λονδίνου των αστέγων: μια μπότα πεταμένη στη μέση ενός δρόμου στο ανατολικό Λονδίνο, κόσμος να λιάζεται στις όχθες του καλοκαιρινού Τάμεση, ένα πουλί μόνο του στο δρόμο που οδηγεί στο Παλάτι.

image

image

Ο Paul Ryan, εκ των επιμελητών του πρότζεκτ «Το Λονδίνο μου» εξηγεί στη βρετανική HuffPost, ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν «να δοθεί σε ανθρώπους χωρίς στέγη μια καλλιτεχνική διέξοδος, ένα μέσο για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να ανακαλύψουν το ταλέντο τους».

Από τις 80 μηχανές μιας χρήσης προέκυψαν 2.500 φωτογραφίες. Τον περασμένο μήνα μια επιτροπή κριτών διάλεξε τις 20 καλύτερες φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση στο Spitalfields Art Market του Λονδίνου.

Οι νέοι φωτογράφοι είναι άστεγοι πολίτες του κόσμου. Βρέθηκαν στην πολυπολιτισμική χοάνη του Λονδίνου από διάφορες γωνιές της γης και για ποικίλους λόγους ζουν τους φρενήρεις ρυθμούς της βρετανικής πρωτεύουσας ως περιπλανώμενοι σε δρόμους και πλατείες, καταλήψεις.

image

Η Ιωάννα Ζαγκάνα είναι Ελληνίδα άστεγη του Λονδίνου. Ένα ατύχημα της στοίχισε τη σταδιοδρομία της στο χορό. Ο Ceci, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες, ζει σε μια κατάληψη στο Bethnal Green. Η Ellen Rostant, είναι 16 ετών και τα τελευταία τρία χρόνια μένει σε ένα κέντρο προσωρινής στέγασης μαζί με τα επτά αδέλφιά της. Ο Zin από την Λιθουανία διαμένει προσωρινά σε κατάληψη στο Camden και υποστηρίζει ότι η κίνηση του Café Art τον βοήθησε να ξεπεράσει τον εθισμό του σε διάφορες ουσίες και να ξεχάσει έστω και για λίγο τη δύσκολη παιδική του ηλικία. «Η μεγάλη προσωπική πρόκληση ήταν να ανακαλύψω αν μπορώ να κάνω μια στροφή στη ζωή μου. Να βρω κάτι που θα με γεμίζει ως άνθρωπο και θα με κάνει ευτυχισμένο. Η δυνατότητα έκφρασης μέσα από την τέχνη με απελευθέρωσε», εξηγεί ο Zin.

image

Oι επισκέπτες της έκθεσης «Το Λονδίνο μου» διάλεξαν με τη σειρά τους τις αγαπημένες τους φωτογραφίες, οι οποίες θα τυπωθούν σε ένα ημερολόγιο για το 2016 που θα διατεθεί προς πώληση στο κοινό. Τα έσοδα θα διατεθούν σε νέες πρωτοβουλίες που θα φέρουν τον κόσμο των αστέγων πιο κοντά στη τέχνη και στη δημιουργική τους πλευρά.

image

Παράλληλα, η πρωτοβουλία Café Art εγκαινίασε μια εκστρατεία χρηματοδότησης παρόμοιων πρότζεκτ μέσω της πλατφόρμας Kickstarter. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 17.000 λίρες. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία του Café Art.

image

image

image

image

image

image