Αρχειο

10 πράγματα που γοητεύουν την κοινή γνώμη του Facebook

Πυρ, γυνή και… selfie

Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κοινή γνώμη στο Facebook, είναι η ψυχολογία της μάζας στην κοινωνία. Επικροτεί λοιπόν και γοητεύεται, κυρίως με συναισθηματισμό και απλοϊκότητα, από όλες τις mainstream καταστάσεις της ζωής, μέσα στις οποίες καθρεφτίζονται απόλυτα οι απόκρυφες και σπαρακτικές προσωπικές αγωνίες του καθενός :

1. Τα οικογενειακά θέματα, η αναφορά σε παιδιά, γονείς, αγαπημένους. Εκλαμβάνεται με τρυφερότητα, ευαισθητοποίηση και συμπόνια.

2. Δημοσιοποίηση προσωπικού ερωτικού ζητήματος και ειδικά υπαινιγμού πόθου ή απιστίας. Εκτιμάται ως γενναία εκμυστήρευση του προσωπικού καημού και συναισθήματος, και υπέρτατο δείγμα ειλικρινούς ανοιχτής στάσης.

3. Αλλαγή φωτογραφίας προφίλ. Πριμοδοτείται χαριστικά και ανταποδοτικά ως επιβεβλημένη επιβεβαίωση του ναρκισσισμού του άλλου, καθώς πάντα έρχεται αργά ή γρήγορα η σειρά μας.

4. Ατάκες επωνύμων, ειδικά πετυχημένες που δεν έχουν παιχτεί πολύ. Με αβρότητα αναγνωρίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα προς τον φιλοσοφικό στοχασμό...

5. Νοσταλγικές φωτογραφίες του παρελθόντος. Ιντριγκάρουν. Γοητεύουν ευθέως ανάλογα της παλαιότητας.

6. Φωτογραφίες καλοκαιρινών, χειμερινών και εν γένει εξωτικών τοπίων, ειδικά όταν υπονοείται η προσωπική εμπλοκή και συμμετοχή. Είναι η διαπραγμάτευση της επαφής με την προσδοκία της ευτυχίας.

7. Φωτογραφική ρεπορταζιακή ανταπόκριση από γλέντια ή προσωπικές ευδαιμονικές στιγμές. Εκφράζεται η αλληλεγγύη στην διονυσιακή πτυχή της ζωής, που όλοι θέλουν να έχουν.

8. Ποιήματα προσωπικά, όσο πρωτόλεια και αν είναι. Προσφέρεται αφειδώς το δικαίωμα της δοκιμής, και επικροτείται η πνευματική προσπάθεια.

9. Αμέριμνες δήθεν selfie φωτογραφίες, με την ελάχιστη έστω ψευδοκαλλιτεχνική προδιάθεση.

10. Τέλος επιβραβεύει τις εξαιρετικά μελετημένες, συνεπείς και συνεκτικές αναρτήσεις. Αναγνωρίζει την ποιότητα ακόμη και αν δεν την κατανοεί σε βάθος. Λειτουργεί η διαίσθηση...