Αρχειο

Athens’ Café Society

Νύχτες με τέχνη στα Art Bars της πόλης

Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 324
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η σχέση μοιάζει ιδανική και για τους δύο. Τα μεν art cafés-bars κερδίζουν… Αθηναίους που αρέσκονται να συνδυάζουν τις βόλτες τους με δρώμενα και νέες ενδιαφέρουσες εικόνες –κάτι σαν «γεμίζω το σκληρό των πληροφοριών μου πίνοντας ένα ποτό»–, ενώ οι δε φρέσκοι και φιλόδοξοι καλλιτέχνες βρίσκουν τον προθάλαμο που θα τους περάσει στην επόμενη πίστα της (πιο) επίσημης αθηναϊκής σκηνής – κάτι σαν crash test απέναντι στο κοινό. Τα art bars «φόρτωσαν» το πρόγραμμά τους κι εμείς χτυπήσαμε την πόρτα τους για  να μάθουμε τι συμβαίνει – και ανακαλύψαμε, μάλιστα, ότι τα Χριστούγεννα σε ένα bazaar κάποιος θα μας «χρησιμοποιήσει» ως περίτεχνο περιτύλιγμα δώρων!

Στο CV (Κωνσταντινουπόλεως 108 & Μυκάλης, Κεραμεικός, 210 3451.744) ο νεαρός εικαστικός Περικλής Πραβήτας –τον πετυχαίνουμε συχνά τελευταία στις εκθέσεις με «νέο αίμα»– δείχνει τα έργα του μέχρι τις 10/12. Σημειώστε ότι το bar-restaurant έχει να επιδείξει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πιάτα ελληνικής κουζίνας και νοστιμότατο fingerfood. Το Socialista, το οποίο «προσεδαφίστηκε» στο μικρό διασκεδασο-χωριό της Αθήνας (λέγε με Γκάζι) πέρυσι την άνοιξη, με βιομηχανικό σκηνικό και all day χαρακτήρα, φιλοξένει κάθε Τετάρτη τους 1550 και τους De Niro τις Πέμπτες (ραντεβού πριν τη συναυλία στο αίθριο του bar). Στο παλαίμαχο Hoxton (Βουτάδων 42, Γκάζι) η Ελίζα Μοσχοπούλου γέμισε τους industrial τοίχους με τα όμορφα ζωγραφισμένα  κορίτσια της, κάνοντας focus σε συγκεκριμένα κομμάτια του γυναικείου σώματος (έως 11/1). Το Π (Ευπατριδών 7, Γκάζι, 210 3470.510) –από τα bar του Γκαζοχωριού με πολύ ζεστό χώρο και καβατζωτές γωνίες για να κάνεις ανενόχλητος τις κουβεντούλες και το φλερτάκι σου– φιλοξενεί στην εσωτερική του αυλή εκθέσεις που αλλάζουν γρήγορα ταχύτητα, με πρωταγωνιστές κάθε φορά νέους εικαστικούς. Αν βρεθείς στην περιοχή του Κεραμεικού δες στις 18/11 στο bar Belafonte (Αγησιλάου 61 Α) μια παράσταση σωματικού θεάτρου και αφήγησης από την ομάδα βλακlist με τίτλο «Το Νησί» (τρεις ηθοποιοί φέρνουν στη ζωή… 30 χαρακτήρες, ένα νησί, καράβια, δάση και άλλα πολλά) στο πλαίσιο του Perform in Art Event με είσοδο ελεύθερη. Τσέκαρε επίσης την παράσταση «Προϊόν» του Mark Ravenhill, που από τις 19/11 μεταφέρεται στο Τώρα- Κ44 (κάθε Παρ.&Σάβ., Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι). 

Για όσους κινούνται στο ιστορικό κέντρο στο κλασικό πια Bartesera (Κολοκοτρώνη 25, στοά Πραξιτέλους) ο Γιάννης Πετρής παρουσιάζει (από 29/11 έως 18/12) έργα ζωγραφικής (μονοχρωματικές ακουαρέλες) με επίκεντρο την ανθρώπινη μορφή και αναφορές σε σύγχρονες εικόνες από το χαοτικό κόσμο των media, τη μόδα και το lifestyle και επιμέρους στόχο την έννοια του «ωραίου», όπως την έχουν επιβάλει οι παραπάνω χώροι. Λίγο παρακάτω στο Booze (Κολοκοτρώνη 57, 211 4000.863) –που επεκτείνεται συνεχώς αποκαλύπτοντας υπέροχα αστικά αίθρια περιτριγυρισμένα από πολυκατοικίες– παράλληλα με τα dark party στον πάνω όροφο και εικαστικό φετίχ τα γλυπτά-«κότες» –από το ομώνυμο κόμμα που εδρεύει στον πολυχώρο– συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής από τους Βρετανούς DnAfactory, Fani K. και S.& M. Και εκεί όπου τελειώνει η Κολοκοτρώνη αρχίζει ο «ναός» του bar πολυχώρου Six Dogs, που καταλαμβάνει όλη την Αβραμιώτου και προσκαλεί κάθε μέρα κάποιον εκπρόσωπο της αθηναϊκής φρεσκαδούρας – από εικαστικά, θέατρο, μουσική, μόδα κ.ο.κ (τσέκαρε όλες τις δράσεις στο www.sixgogs.gr).  

Στην περιοχή των Εξαρχείων μην παραλείψεις ένα πέρασμα από το πολύ δραστήριο και βιβλιόφιλο (άλλωστε διαθέτει και βιβλιοπωλείο) Floral στην πλατεία, κάτω από τη θρυλική πια μπλε πολυκατοικία. 

Εκτός κέντρου

Το πολύχρωμο Ρακόμελο στην πέτρινη μονοκατοικία του 1929 (Διστόμου 9, Ηλιούπολη, 210 9702.025) συνεχίζει και φέτος με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, video art εκθέσεις και ταινίες μικρού μήκους. Ραντεβού κάθε Κυριακή για fusion ελληνική κουζίνα με βάση το ρακόμελο και συναυλίες από funky, jazz, ethnic και παραδοσιακά μουσικά σχήματα. Α! Και οπωσδήποτε στις 4&5/12 (12.00-18.00) το μίνι χριστουγεννιάτικο Art Bazzar με χειροποίητα στολίδια, κοσμήματα και μικροαντικείμενα, όλα από ανακυκλωμένα υλικά. Μερικά από αυτά που θα βρεις: κουκουνάρια και ρόδια βαμμένα χρυσά, ζωγραφισμένα origami δέντρα από παλιά περιοδικά και έκπληξη η συσκευασία δώρου από παλιές ATHENS VOICE – «μην την τσακίσετε πολύ, θέλω να την ξαναδιαβάσω!». Μετά τα ψώνια ζεστή σοκολάτα, cheesecake και καλή μουσική. Στο Art Gallery Café (Ιπποκράτους 1 & Γαληνού 1, Βούλα, 210 8958.866) με το στιλ μεσοπολέμου, τα belle époque σαλονάκια και τις πρωτότυπες ξύλινες μπάρες από κομμένα τραπέζια-αντίκες, η  Έλενα Κοζοκάρου δείχνει τα έργα ζωγραφικής της μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις 21, 22, 28 και 29/11 θα ανέβει το έργο «Ένα παράξενο απόγευμα» του Αντώνη Δωριάδη, με τους Δημήτρη Αγορά (ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία) και τη Χρυσάνθη Οτζάκογλου. Την επιμέλεια της κίνησης ανέλαβε η ανερχόμενη χορογράφος Αντιγόνη Γύρα. Όσο για το έργο, γράφτηκε στη δεκαετία του ’70, παίχτηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι αποσπώντας θετικές κριτικές και επανέρχεται τη σημερινή περίοδο της κρίσης με τόσο επίκαιρη γλώσσα και περιεχόμενο που μοιάζει να γράφτηκε μόλις τώρα. Η μουσική δεν λείπει από το πρόγραμμα, με εναλλασσόμενα μουσικά σύνολα να αναβιώνουν το vintage κλίμα των μπουάτ από Τρίτη μέχρι Σάββατο.