3+2 επιδόρπια που θα τους εντυπωσιάσουν όλους στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Θες επιδόρπιο που θα θυμούνται μέχρι την Πρωτοχρονιά; Μόλις έφτασες στο σωστό μέρος
Τα γλυκά που θα κλέψουν την παράσταση: Πέντε χριστουγεννιάτικα επιδόρπια που θα κάνουν το τραπέζι σου να δείχνει σαν να έχεις ιδιωτικό pastry chef
Τα Χριστούγεννα έχουν ένα βασικό κανόνα. Όσο ωραίο κι αν είναι το φαγητό, όλοι θα περιμένουν να φτάσει στο τραπέζι το επιδόρπιο. Είναι η τελευταία γεύση. Η τελευταία εικόνα. Η στιγμή που όλοι περίμεναν. Εκεί, λοιπόν, δεν θες κάτι απλώς ωραίο. Θες ένα γλυκό που να εντυπωσιάσει. Να μοιάζει επαγγελματικό, αλλά να μην σε έχει… γονατίσει στην προετοιμασία. Και κάπου εδώ, μπαίνει στο… παιχνίδι η σωστή οργάνωση. Και, φυσικά, μια πολύ καλή κουζινομηχανή.
Γιατί όταν έχεις να χτυπήσεις κρέμες, ζύμες, μους και γέμιση, δεν γίνεται να το παίζεις ήρωας και να το κάνεις με το χέρι. Θες σταθερή ισχύ, σωστά εξαρτήματα και ένα μπολ που αντέχει όλη την προετοιμασία
Τι κάνει ένα επιδόρπιο να ξεχωρίζει
Για να ξεχωρίζει ένα γλυκό στις γιορτές δεν είναι αρκετή μονάχα η συνταγή. Είναι οι υφές. Η εμφάνιση. Τα αρώματα. Η αίσθηση ότι έχεις σκεφτεί λίγο παραπάνω φέτος. Δεν έμεινες στο απλό κέικ. Ένα επιδόρπιο εντυπωσιάζει όταν σπάει σε στρώσεις. Όταν ανοίγεις το κομμάτι και βλέπεις τα διαφορετικά υλικά όπως την κρέμα, το μπισκότο, τη σοκολάτα, τα φρούτα. Ξεχωρίζει όταν έχει άρωμα γιορτής. Λίγη κανέλα, μια υπέροχη βανίλια, το τέλειο πορτοκάλι, και το γιορτινό λικέρ. Ένα τέλειο επιδόρπιο ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα ή νωρίς το πρωί. Έτσι, θα έχεις μόνο το σερβίρισμά του το βράδυ.
Με μια δυνατή κουζινομηχανή μπορείς να ετοιμάσεις κρέμες πατισερί, μους, ζύμες τάρτας, σαντιγί και γέμιση cheesecake, χωρίς να σκέφτεσαι αν θα «κόψει», αν θα σου πέσει το χέρι ή αν θα βγουν σβόλοι. Εσύ βάζεις τα υλικά. Η κουζινομηχανή κάνει τη βαριά δουλειά.
Αρκετά είπαμε. Έλα να περάσουμε λοιπόν, στα 3+2 επιδόρπια που θα κάνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου να φαίνεται σαν να έχει private pastry chef.
1. Χριστουγεννιάτικο τιραμισού με άρωμα μελομακάρονο
Κλασικό αγαπημένο, αλλά σε έκδοση γιορτινή. Σκέψου το τιραμισού που αγαπάς, μόνο που αντί για απλή γεύση καφέ, μπαίνουν στο παιχνίδι κανέλα, μέλι και άρωμα πορτοκαλιού. Τα μπισκότα βουτιούνται σε δυνατό καφέ και λίγο λικέρ, η κρέμα γίνεται βελούδινη και στο τέλος από πάνω μπαίνει τριμμένο μελομακάρονο.
Η κουζινομηχανή σου εδώ λάμπει. Χτυπά την κρέμα τυριού με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ομογενοποιηθούν. Τα υλικά πρέπει να ενωθούν χωρίς να φαίνονται κόμποι. Προσπάθησε να κρατήσεις την υφή σε σωστά επίπεδα. Όταν κόβεις ένα κομμάτι, πρέπει να στέκεται στο πιάτο. Όχι να… κατρακυλά. Είναι το επιδόρπιο που μπορείς να φτιάξεις από την προηγούμενη μέρα. Την ημέρα του τραπεζιού απλώς το βγάζεις από το ψυγείο για να το απολαύσετε.
2. Σοκολατένια τάρτα με καραμέλα και θαλασσινό αλάτι
Αυτό είναι το «ουάου» της βραδιάς. Λεπτή, τραγανή βάση τάρτας, βουτυρένια όσο πρέπει. Στρώση καραμέλας που λιώνει ελαφρά στο πιρούνι. Πάνω της γκανάς σοκολάτας, πλούσια και βαθιά σε γεύση. Και στο τέλος, λίγοι κόκκοι θαλασσινό αλάτι.
Η ζύμη τάρτας θέλει σταθερό χέρι και καλό ανακάτεμα. Εδώ η κουζινομηχανή είναι σωτήρια.
Ζυμώνει γρήγορα, χωρίς να ζεσταίνει πολύ το βούτυρο. Κρατά τη ζύμη αφράτη, ώστε να ψήνεται σωστά και να μην σου «μαζεύει» στο ταψί. Μετά, στο ίδιο μπολ, μπορείς να ετοιμάσεις τη γκανάς, ανακατεύοντας σοκολάτα και κρέμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αυτή η τάρτα δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Την αφήνεις να μιλήσει με τη γεύση της.
3. Trifle με κόκκινα φρούτα, κρέμα βανίλιας και παντεσπάνι
Εδώ παίζεις με ύψος. Γυάλινο μπολ, στρώσεις που φαίνονται, χρώματα που «φωνάζουν» Χριστούγεννα. Παντεσπάνι ή έτοιμο κέικ βανίλιας, κρέμα βανίλιας, κόκκινα φρούτα, λίγες νιφάδες σοκολάτας, ίσως μια σταγόνα λικέρ μέσα στο σιρόπι. Πρόσεξε. Η κρέμα βανίλιας θέλει καλό χτύπημα στην κουζινομηχανή. Εκεί θα χτυπήσεις και τα υπόλοιπα υλικά. Οι κρόκοι, η ζάχαρη και το γάλα δένουν γρήγορα μεν στην κουζινομηχανή, αλλά πρέπει να προσέξεις μην σβωλιάσουν. Στη συνέχεια προσθέτεις βανίλια και αφήνεις να κρυώσει το μείγμα. Έπειτα τη χτυπάς ξανά με λίγη σαντιγί για να γίνει ακόμα πιο αφράτη.
+1. Στιγμιαία μους σοκολάτας με ρούμι
Πάμε τώρα στα γρήγορα, αλλά εντυπωσιακά. Αυτή η μους είναι η κλασική επιλογή για το «δεν πρόλαβα, αλλά κανείς δεν θα το καταλάβει». Πλούσια σοκολάτα, λίγη κρέμα, ένα άγγιγμα από ρούμι. Σερβίρετε σε ποτήρια. Από πάνω μπορείς να βάλεις σαντιγί και λίγη τριμμένη σοκολάτα. Η κουζινομηχανή εδώ κάνει πραγματικά μαγικά. Χτυπά την κρέμα έως να αποκτήσει την ιδανική υφή. Ένωσε τη λιωμένη σοκολάτα χωρίς να σου κόψει το μείγμα. Και κάπως έτσι ετοιμάζει αρκετή ποσότητα. Μόνο μια ώρα ψυγείο και το γλυκό είναι πανέτοιμο.
+2. Ατομικά ποτηράκια «cheesecake» με μπισκότο και πορτοκάλι
Το τέλειο κλείσιμο για όσους αγαπούν κάτι δροσερό. Θρυμματισμένο μπισκότο στον πάτο. Κρέμα τυριού από πάνω, αφράτη και ελαφρώς γλυκιά. Τελείωμα με σάλτσα πορτοκαλιού ή μανταρινιού, με λίγο ξύσμα. Όλο αυτό σε μικρά ποτήρια ή γυάλινα βαζάκια.
Η κουζινομηχανή χτυπά την κρέμα τυριού με τη ζάχαρη και το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει λεία. Χωρίς σβώλους και χωρίς κόπο. Κι εσύ απλώς γεμίζεις ποτήρια. Μπορείς να τα ετοιμάσεις από νωρίς και να τα αφήσεις στο ψυγείο να «δέσουν».
Μην ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να φτιάξεις το πιο δύσκολο γλυκό του κόσμου. Χρειάζεται να διαλέξεις 1–2 επιδόρπια που σε βολεύουν, να τα σπάσεις σε βήματα και να αφήσεις την κουζινομηχανή να σε βοηθήσει. Ένα καλό επιδόρπιο λέει πάντα μια ιστορία.
Ότι το σκέφτηκες. Ότι αφιέρωσες λίγο χρόνο. Ότι ήθελες να τους κακομάθεις. Μη φοβηθείς το γλυκό. Είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση της βραδιάς. Κάνε το να μετρήσει.