H ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας για ενοικίαση και πώληση κατοικίας
© Unsplash
Smart Life

Ποια είναι η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας για ενοικίαση και πώληση κατοικίας;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν επιλέξετε το ακίνητο των ονείρων σας
114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση και πώληση κατοικίας στην Ελλάδα 

Το να βρεις σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε Οδύσσεια τα τελευταία χρόνια. H πολυτέλεια της αναζήτησης και του χρόνου δεν υπάρχει πια. Τα προς ενοικίαση σπίτια -των οποίων μάλιστα οι τιμές βρίσκονται στα ύψη ή έχουν οριακά διπλασιαστεί- «κάνουν φτερά» μέσα σε μια-δυο μέρες ή ακόμη και σε μερικές ώρες σε κάποιες περιπτώσεις ενώ σημαντικά έχει αυξηθεί κι ο αριθμός εκείνων των οικημάτων που μετατρέπονται σε Αirbnb. Για παράδειγμα η εικόνα των εγγεγραμμένων ακινήτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας στην πλατφόρμα Airbnb για τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 1.401 σε σχέση με το 2023 που άγγιξε τα 1.529, μια αύξηση δηλαδή 9%.

Υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες βέβαια που εκφράζουν καθημερινά στα social media την έντονη δυσαρέσκεια τους για τις ανοδικές τάσεις στην αγορά ακινήτων με τον Ξεσπιτόγατο, που πήρε το όνομά του παραφράζοντας την ονομασία της γνωστής πλατφόρμας αγοραπωλησιών, να παίρνει την σκυτάλη και να διεκδικεί μέσω ενός ψηφίσματος και συλλογής υπογραφών την «πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη για όλες και όλους». Λύση για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων πάλι, αποτελεί και η συγκατοίκηση που σημειώνει ανοδική πορεία στην χώρα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση, ακολουθώντας έτσι, το επιτυχημένο μοντέλο που επικρατεί στο εξωτερικό. Το ζήτημα είναι πως όπου κι αν αποφασίσει κανείς να ενοικιάσει ή να αγοράσει ακίνητο, μόνος ή με συγκάτοικο αξίζει να εντοπίσει ποια είναι η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας και να κινηθεί αναλόγως.

Η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας για ενοικίαση και πώληση κατοικίας
© Unsplash

© Unsplash

Η ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση και πώληση κατοικίας στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάς για το 2023 σημειώθηκε άνοδος στις τιμές πώλησης των ακινήτων με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Η αύξηση αυτή που παρατηρήθηκε, εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό τόσο από την αυξημένη ζήτηση, τη βελτιωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μετά τη λήξη των μνημονίων αλλά και της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, την εύρεση καλύτερων και πιο ποιοτικών οικημάτων, όσο και στο γεγονός ό,τι ο Έλληνας συνεχίζει να πιστεύει έμπρακτα πως το ακίνητο αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν άλλη σχετική έρευνα της REMAX η ακριβότερη περιοχή στην Ελλάδα βρίσκεται στην Μύκονο με την τιμή ανά τετραγωνικό να διαμορφώνεται στα 8.200 ευρώ και την σκυτάλη να παίρνει η περιοχή της Γλυφάδας με τιμή 6.975 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τα ακριβότερα ακίνητα στη συνέχεια εντοπίζονται στο Παλαιό Ψυχικό, στην περιοχή της Φιλοθέης αλλά και στην περιοχή του Hilton. Γενικότερα στο κέντρο της Αθήνας, για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφεται αύξηση 4,9% διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πώλησης στα 3.439 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στην συμπρωτεύουσα η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στην Παλαιά Παραλία που ανέρχεται στα 6.200 ευρώ.

Η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας για ενοικίαση και πώληση κατοικίας
© Unsplash

Η πιο ακριβή περιοχή στην Ελλάδα βέβαια για πώληση και ενοικίαση κατοικιών σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos Insights είναι τα νότια προάστια Αττικής. Συγκεκριμένα για το γ' τρίμηνο του 2023, τα πιο περιζήτητα ακίνητα βρίσκονται γύρω από την Αθηναϊκή ριβιέρα με την περιοχή της Βουλιαγμένης που βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της πρωτεύουσας να έχει τα πρωτεία. Όσον αφορά τη μέση τιμή πώλησης των ακινήτων στην περιοχή ανέρχεται στα 6.667 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ ακολουθεί η Βούλα με 5.094 ευρώ/τ.μ., το κεντρικό… Κολωνάκι με 4.685 ευρώ/τ.μ., στη συνέχεια ο Άλιμος με 4.609 ευρώ/τ.μ. και έπειτα η Γλυφάδα με 4.570 ευρώ/τ.μ..

Η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας για ενοικίαση και πώληση κατοικίας
© Unsplash

© Unsplash

Συγκεντρωτικά, οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για πώληση και ενοικίαση κατοικιών, κατά μέσο όρο το 2023 ήταν πρώτα η Αθήνα - Νότια Προάστια με 3.611€/τ.μ., οι Κυκλάδες στην δεύτερη θέση με 3.333€/τ.μ. και τρίτη πάλι η Αθήνα με τα Βόρεια Προάστια με 2.915€/τ.μ.. Η Prosperty Real Estate αναδεικνύει πως οι δέκα περιοχές με τις υψηλότερες τιμές για αγορά σπιτιού στα βόρεια προάστια ήταν το Παλαιό Ψυχικό με μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που φτάνει τα 3.769 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Φιλοθέη με μέση τιμή/τ.μ. 3.604 ευρώ/ τ.μ, ενώ στην τρίτη θέση τα Βριλήσσια με μέση τιμή 3.604/τ.μ. Στη συνέχεια, το Νέο Ψυχικό με μέση τιμή πώλησης 3.527 ευρώ/τ.μ, του Παπάγου με 3.489 ευρώ/τ.μ, η Αγία Παρασκευή με 3.485 ευρώ /τ.μ, ο Χολαργός με 3.370 ευρώ/τ.μ, το Χαλάνδρι με 3.254 ευρώ/τμ , η Πεύκη με 3.189 ευρώ/τ.μ ενώ τη δέκατη θέση κατέχουν τα Μελίσσια με 3.156 ευρώ το τ.μ.

Ακολουθούν ο Νομός Λευκάδας με 2.500€/τ.μ. και τέλος ο Νομός Κεφαλονιάς με 2.222€/τ.μ.

Στην κορυφή ωστόσο, των αυξήσεων στα ενοίκια βρίσκεται πάλι η Αθήνα και τα Νότια Προάστια με 11,8€/τ.μ.. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πώς και εδώ οι Κυκλάδες με 11,3€/τ.μ.  έχουν την δεύτερη θέση ενώ κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια παρατηρήθηκαν στην Αθήνα- Βόρεια Προάστια με 10,8€/τ.μ. και στο κέντρο της πόλης με 10,0€/τ.μ.. Σημαντικό είναι ακόμη ότι σε «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της πρωτεύουσας καταγράφηκαν ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αξιοσημείωτο παράδειγμα ότι μια κατοικία στο Γουδή είχε μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8€/τ.μ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η Πέμπτη πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας για ενοικίαση κατοικιών, κατά μέσο όρο είναι ο Νομός Ρεθύμνου με 9,7€/τ.μ.

Το πιο σημαντικό είναι πως όπου και αν έχετε φανταστεί το νέο σας οίκημα η βοήθεια του κατάλληλου ειδικού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιλογή σας, και να σας φέρει όλο και πιο κοντά με το όνειρο σας.

Ακίνητα Ελλάδα
© Unsplash

© Unsplash

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο