Smart Life

YOU. MADE BY YOU.: Πώς οι νέοι «γυρίζουν» τον κόσμο τους και κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρα τους;

Ένα πρωτότυπο ολοήμερο βιωματικό πρόγραμμα αυτογνωσίας για τους νέους από το WHAT’S UP της COSMOTE φέρνει την αλλαγή

Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

YOU. MADE BY YOU.: Το WHAT’S UP της COSMOTE δημιουργεί ένα ολοήμερο βιωματικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για νέους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα

«Θέλω να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου. Έχω χάσει την φλόγα που με οδηγεί ώστε να είμαι δημιουργική» λέει μια κοπέλα από το Βόλο. «Είδα το workshop για την αναβλητικότητα και είπα “Ωπ, εδώ είμαστε”» αναφέρει κάποιος άλλος από την Αθήνα. «Οι άνθρωποι εδώ δεν συνδέονται και αυτό έχει αρχίσει να με πνίγει. Θεώρησα δωρεάν ψυχοθεραπεία το να έρθω στο βιωματικό πρόγραμμα αυτογνωσίας» τονίζει ένας νεαρός από την Σύρο, ο οποίος σπουδάζει υποκριτική. «Θέλω να δώσω στο παιδί μου το 100% αυτού που του αξίζει, αφού πρώτα τα βρω με εμένα» και «Δίνω φέτος πανελλήνιες και ήθελα να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση μου» λένε δύο ακόμα νέοι άνθρωποι. Μόλις ακούγονται τα πρώτα χειροκροτήματα και τα μάτια των νέων λάμπουν. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που δεκάδες άτομα 18-29 ετών, στράφηκαν στο πρωτότυπο βιωματικό πρόγραμμα αυτογνωσίας του WHAT’S UP της COSMOTE, “YOU. MADE BY YOU.”, που έχει επιστρέψει δυναμικά με τον 2ο κύκλο του μετά το πολύ επιτυχημένο πρώτο πρόγραμμα στο οποίο είχα συμμετάσχει τον περασμένο Οκτώβρη.

Όσα είδαμε στο ολοήμερο βιωματικό event YOU. MADE BY YOU. 

Σάββατο πρωί, 20 Απριλίου, βρισκόμαστε στο Floyd, με τα φώτα του χώρου ανοιχτά. Οι συμμετέχοντες γύρω μου είναι νέοι, νέες, νέ@, φοιτητές και μη, γονείς, έτοιμοι να ξεκινήσουν το δικό τους δημιουργικό ταξίδι προσωπικής ενδυνάμωσης σε όποια φάση της ζωής τους κι αν βρίσκονται. Τα όνειρα και οι αγωνίες είναι ζωγραφισμένες στο πρόσωπο τους. Αρκετοί ήρθαν solo, άλλοι με το «κολλητάρι τους», κάποιοι κατέφθασαν από μακρινά μέρη όπως τα: Χανιά, Μεσολόγγι, Γιαννιτσά, Κομοτηνή ακόμη και από Κύπρο. Όλοι όμως, έχουν διάθεση να ανοιχτούν κι αυτό φαίνεται ήδη από τα πρώτα λεπτά-παράδοξο θα έλεγε κανείς για δεκάδες άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους- αλλά όπως φαίνεται το πρόγραμμα το έχει κατακτήσει.

Το σύνθημα έχει δοθεί τώρα από το συντονιστή του event και ψυχοδραματιστή Βασίλη Βασιλειάδη, έναν άνθρωπο με χιούμορ και ευαισθησία. Δίνει το έναυσμα για την έναρξη και τα διαδραστικά παιχνίδια γνωριμίας ξεκινούν. Για αρχή αφού απαντήσουμε σε μερικά διλήμματα, τριγυρνάμε στο χώρο και γνωρίζουμε όσα περισσότερα άτομα μπορούμε. Οι χειραψίες και τα χαμόγελα εγκάρδια. Τα πρώτα δευτερόλεπτα αμηχανίας σταδιακά ξεπερνιούνται και όλο αυτό που γίνεται εκεί αρχίζει και μοιάζει κάπως οικείο. Αρχίζουμε και μοιραζόμαστε τις προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, ανταλλάζουμε «χαρτιά» με σκέψεις και μαθαίνουμε νέους ανθρώπους. Ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στον εαυτό μας και σε εκείνους τους αγνώστους που κάθονται δίπλα μας. Σε εκείνους τους αγνώστους που σταδιακά βγαίνουν μπροστά με θάρρος, μοιράζονται προσωπικές ιστορίες και ανοίγουν την ψυχή τους.  Το Welcome - Warming Up μέρος μόλις έχει ολοκληρωθεί και τώρα σειρά έχει το 1st Experiential Session - Ανακαλύπτω τον εαυτό μου που ξεκινά δυναμικά.

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας ανεβαίνει στη σκηνή παρέα με την Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέα και Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. «Είμαι ο Σωτήρης, γεννήθηκα τον Οκτώβρη, είμαι 49 ετών και μόνο αυτά χρειάζεται να ξέρετε για μένα… Να σέβεστε την ιδιωτικότητα του καθενός και να αποφεύγετε τα βιβλία αυτοβελτίωσης» λέει χιουμοριστικά. Για να συνεχίσει «Να μην δέχεστε συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν πάει εκεί που θέλετε να φτάσετε. Ζήστε τη δική σας ζωή. Να βρείτε τη σύνδεση με την ενσυναίσθηση με την οποία γεννιόμαστε αλλά μας ακρωτηριάζουν». Με την Φωτεινή να παίρνει την σκυτάλη και να συστήνεται. «Είμαι ψυχολόγος. Η τέχνη μου θυμίζει ότι η ζωή έτσι όπως είναι δεν μας είναι αρκετή…Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να μην γινόμαστε υπηρέτες των τραυμάτων μας. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το ποιος είμαι, το να με αγαπήσω και το ποιος μπορώ να γίνω».

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας

Ανοίγουμε το τετράδιο μας και σημειώνουμε έπειτα «ποια είναι η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο νου για τον εαυτό μας». Στο wall λέξεις όπως «χαμένη, βοηθητικός, αγχωμένη, καλοσυνάτος, μπερδεμένη κ.ά κάνουν την εμφάνιση τους. Τα παιδιά παίρνουν το λόγο, ανεβαίνουν στη σκηνή, διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες με θάρρος. Έχουν γίνει όλοι μια παρέα. Τα πρώτα δάκρυα αρχίζουν και πέφτουν, σειρά έχουν οι αγκαλιές. Τα μάτια είναι όλα στραμμένα με στοργή πάνω τους. Το πρώτο δυνατό μέρος φτάνει στο τέλος του και γύρω όλοι είναι συγκινημένοι το βλέπεις. Η σύνδεση, η συμπόνια, το μοίρασμα όσο δύσκολο και να ήταν συνέβη.

Προχωράμε στο επόμενο μέρος, «Δράση vs. Άγχος και Αναβλητικότητα», το οποίο απασχολεί αρκετούς από εμάς. Η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη είναι μοναδική και αυτόφωτη, ανεβαίνει στη σκηνή και την γεμίζει με την δοτικότητα της. Μια φράση της αρκεί για να σε βάλει σε σκέψεις. Δίπλα της ο Σωτήρης και συντονιστής ο Βασίλης, αναλύουν την αξία της αναβλητικότητας, την αίσθηση του χρόνου και της ταχύτητας, συζητούν για το άγχος. Στο live chat όλοι γράφουν και σχολιάζουν με προσοχή την διαδικασία ενώ θέτουν τις δικές τους ερωτήσεις. Αφού απομυθοποιήσουμε και απενοχοποιήσουμε την αναβλητικότητα περνάμε στο 2nd Experiential Session - Βρίσκω συμμάχους στους άλλους.

Συζητάμε με την Νάντια και την ψυχολόγο Σάντυ Πολυμέρη για τις καθημερινές μάχες της ζωής μας, τις μάχες στις σχέσεις μας, τη μάχη των προτεραιοτήτων στην καθημερινότητα μας και απαντάμε σε ερωτήματα όπως «πόσο είμαι ο εαυτός μου όταν σχετίζομαι με τους άλλους;», «Γιατί κάνουμε σχέσεις», «ποιες είναι οι σχέσεις που μας δυσκολεύουν περισσότερο» με τις οικογενειακές να κυριαρχούν. Το σίγουρο είναι πως οι ερωτήσεις «αν η ζωή σου ήταν θεατρική παράσταση ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της»,  «σε ποιο ρόλο με είδα περισσότερο», «τι είναι αυτό που έχουμε ανάγκη από τις ερωτικές μας σχέσεις» μας προβλημάτισαν για τις σχέσεις με τους γύρω και τα θέλω μας. Η καταγραφή των σκέψεων και το δημόσιο μοίρασμα συνεχίζεται με απόλυτο σεβασμό στα συναισθήματα και την αποδοχή των ερωτημάτων από τους άλλους.

Την σκυτάλη παίρνουν ο μουσικός Leon of Athens και η πρωταθλήτρια κολύμβησης Άννα Ντουντουνάκη που ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Και οι δυο μοιράζονται στο τρίτο μέρος του Social Experiment - Αποκτώ δύναμη για την αλλαγή, τις δικές τους ιστορίες, προβληματισμούς και σκέψεις. Η Άννα στην αρχή ήταν πιο διστακτική, βλέποντας το μοίρασμα των νέων άρχισε να ανοίγεται και να ξετυλίγει την δική της ιστορία ζωής, να μιλά για το πόσο ήρεμη και πόσο ο εαυτός της νιώθει μέσα στο νερό. Μίλησε για την μοναχικότητα του πρωταθλητισμού και για τις σχέσεις της με τους άλλους. «Για μένα όλο αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα και δεν θα συμμετείχα σε όλη αυτή τη διαδικασία τόσο έντονα αν δεν έβλεπα όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μου να εκφράζονται… Φέτος ότι καταφέρω στους Ολυμπιακούς αγώνες θα το αφιερώσω σε μένα» αναφέρει μεταξύ άλλων. Κάπου εκεί κάνει guest εμφάνιση και ο μουσικός, ντράμερ Άγγελος Πεντάρης που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, τον οποίο είδαμε και στο πρώτο "YOU. MADE BY YOU.” να διηγείται την ιστορία του. 

Ο Βασίλης πάλι λίγο πριν το τέλος ενθαρρύνει ένα νέο παιδί που πιστεύει στον εαυτό του να φέρει την αλλαγή σταδιακά. Το αγόρι μέσω κινήσεων δημιουργεί κάτι νέο, διαφορετικό στη σκηνή και αυτοσχεδιάζει. Στη συνέχεια πλήθος ανθρώπων καταλήγει on stage. Άνθρωποι άγνωστοι που έγιναν για λίγο μια ομάδα και έκαναν κάτι «παράτολμο», που βγήκαν για λίγο από το comfort zone τους και το απήλαυσαν. Στόχος άλλωστε του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους νέους να ανακαλύψουν τα «θέλω» τους, να τα κυνηγήσουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Το “YOU. MADE BY YOU.”, μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στις δράσεις της COSMOTE για την στήριξη της κοινωνίας και του κοινωνικού συνόλου, απευθύνεται σε όλους τους νέους, ανεξαρτήτως σπουδών, εργασίας και κοινωνικής κατάστασης. Τους δίνει την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια βιωματική εμπειρία με εμπνευστικές ιστορίες, εποικοδομητικούς διαλόγους και διαδραστικές ασκήσεις και να αλληλεπιδράσουν με καταξιωμένους ανθρώπους από τον χώρο των τεχνών, του αθλητισμού, του εθελοντισμού, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες.

Η ψυχολόγος Σάντυ Πολυμέρη και η Νάντια Κοντογεώργη

Οι ιστορίες έμπνευσης ήταν πολλές. Ακόμα και στο πάρτι που ακολουθεί οι νέοι νέοι συνεχίζουν να διηγούνται τις ιστορίες τους, να γνωρίζουν ανθρώπους, να μοιράζονται και να αγκαλιάζονται. Συνεχίζουν να «γυρίζουν» τον κόσμο και να κάνουν το ταξίδι αυτογνωσίας τους παρέα με ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν την αλλαγή. Μετά την Αθήνα, επόμενος σταθμός του “YOU. MADE BY YOU.” είναι η Θεσσαλονίκη (18/5) και ακολουθούν η Λάρισα (25/5) και η Πάτρα (1/6). Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κι εκεί την εμπειρία ενός ολοήμερου βιωματικού event που σίγουρα θα τους μείνει χαραγμένο στην μνήμη και την καρδιά τους.

*Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και δήλωση συμμετοχών στο www.whatsup.gr/youmadebyyou/