Smart Life

Πώς μία μπάρα Jannis έγινε το αγαπημένο μου σνακ

Παστέλια και nut bars για κάθε γούστο

Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Jannis: η ελληνική εταιρεία που παράγει παστέλια και nut bars χωρίς συντηρητικά

Σας έχει συμβεί ποτέ να είστε στη δουλειά και ξαφνικά, τελείως από το πουθενά, να χτυπά την πόρτα μία λιγούρα; Μία ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό; Εμένα μου συνέβη μερικές εβδομάδες πριν. Πετάχτηκα από το γραφείο μου και άρχισα να εισβάλλω στα γραφεία των συναδέλφων σαν την τρελή: «Σας περισσεύει κανένα γλυκάκι; Ένα σοκολατάκι; Ένα μπισκότο; Μια μπανάνα έστω;». Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και ενώ ήμουν έτοιμη να φάω τη ζάχαρη που κρατάμε για τον καφέ με το κουτάλι (κακή ιδέα είναι αυτή, να ξέρετε), εμφανίστηκε το θείο δώρο: μία συνάδελφος (που από εκείνη τη στιγμή έγινε η αγαπημένη μου) έβγαλε από την τσάντα της μία μπάρα ξηρών καρπών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι εγώ με τις μπάρες δεν τα πάω καλά, συνήθως νιώθω ότι κάτι τους λείπει. Αλλά εκείνη τη δύσκολη ώρα μου φάνηκε σαν μάννα εξ ουρανού!

Άρπαξα την μπάρα από τα χέρια της (ολίγον τι έκπληκτης) συναδέλφου και από τη λαχτάρα μου παραλίγο να φάω και το περιτύλιγμα. Στην πρώτη δαγκωνιά η έκπληξη. «Τι μαγικό είναι αυτό;», αναρωτήθηκα. Τραγανή, μελένια, φρουτώδης, αυτή εδώ δεν έμοιαζε με καμία μπάρα που είχα φάει μέχρι τότε. Κοίταξα απορημένη το περιτύλιγμα στα χέρια μου: «Nut Bars, μπάρα ξηρών καρπών με μέλι, μαύρη σοκολάτα και βύσσινο». Kαι δίπλα η επωνυμία: “Jannis”. Μα βέβαια! Την εταιρεία την ξέρω καλά, φαντάζομαι κι εσείς, αν αγαπάτε τα παστέλια. Ιδρύθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που παρήγαγαν παστέλια στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα τα παστέλια τους ακολουθούν την παραδοσιακή συνταγή. Όντως – κάθε φορά που τρώω παστέλι Jannis ταξιδεύω στη γεύση των παιδικών μου χρόνων.

Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι η εταιρεία έχει εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της με μπάρες ξηρών καρπών δύο κατηγοριών: τις Soft Nut Bars και τις High Protein Nut bars. Εκτός από εκείνη με τη μαύρη σοκολάτα και το βύσσινο που δοκίμασα εγώ, υπάρχουν πολλές ακόμα: με ψημένους ξηρούς καρπούς και 0% προσθήκη ζάχαρης (η δεύτερη αγαπημένη μου), με φράουλα και ράσμπερι, με μπανάνα, με βερίκοκο, με επιδόρπιο ελληνικού γιαουρτιού και κράνμπερι, με θαλασσινό αλάτι Μεσογείου, με μήλο και κανέλα! Οι μπάρες αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ δεν περιέχουν φοινικέλαιο, ούτε συντηρητικά, όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα Jannis. Είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε όταν θέλετε κάτι γλυκό, αλλά ταυτόχρονα υγιεινό, για να σας γεμίσει ενέργεια ή να σας συνεφέρει από μία αναπάντεχη υπογλυκαιμία, καλή ώρα… Με άλλα λόγια το ιδανικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο, ακόμα και για το γυμναστήριο (είναι τέλειες για μετά την προπόνηση). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχουν βραβευτεί στα Healthy Diet Awards!

Από την επίσης πλούσια γκάμα σε παστέλια εγώ ξεχωρίζω το παστέλι με σουσάμι, μέλι, χαρούπι, τζίντζερ, πορτοκάλι και αμύγδαλα. Ανοίγεις τη συσκευασία και σε πλημμυρίζει ένα τόσο πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε πορτοκαλεώνα! Επίσης η μπάρα με σουσάμι χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι ακόμη μία εξαιρετική επιλογή, γιατί παρόλο που πρόκειται για μια έξτρα υγιεινή επιλογή, δεν του λείπει τίποτα σε γεύση!

Από τότε μέχρι σήμερα έχω πάντα ένα παστέλι ή μια μπάρα Jannis μέσα στην τσάντα μου, βολεύει και η ατομική συσκευασία τους. Μερικές φορές τις τρώω σαν πρωινό στον δρόμο για τη δουλειά, άλλοτε τις προτιμάω ως δεκατιανό ή σαν επιδόρπιο το βράδυ. Πάντως σίγουρα έχω βρει τον πιο υγιεινό τρόπο να ικανοποιώ τη λαχτάρα μου για γλυκό, μαζί και το πιο νόστιμο σνακ για όλες τις ώρες.

Facebook: Jannis - Παστέλι, Instagram: @jannis_pastelia