Προσωπική ανάπτυξη, ευελιξία, έμφαση στη ψυχική υγεία
© Freepik
Smart Life

Τι αναζητούν σήμερα οι νέοι στο εργασιακό περιβάλλον;

Προσωπική ανάπτυξη και ευελιξία. Αυτά, είναι για σένα!
Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

P&G: Μια εταιρία με διακρίσεις που προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχών, ευκαιρίες ανέλιξης και σέβεται τη διαφορετικότητα

Η γενιά Gen-Z μεγαλώνει, οι έφηβοι γίναμε πλέον cool ενήλικες και αποτελούμε μέλη σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. It’s a new era. Εισχωρούμε με τον δικό μας τρόπο στα γραφεία και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στον κόσμο των «μεγάλων». Πώς είναι άραγε να δουλεύει κανείς με μια γενιά που μεγάλωσε στα social media, έχει πιο open-minded νοοτροπία και τώρα κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα; Τι είναι αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη οι σημερινοί νέοι στο εργασιακό περιβάλλον; Προσωπική ανάπτυξη; Σίγουρα. Ευελιξία; Κυρίως. Ήρθε η στιγμή να λάμψουν οι προτεραιότητες της Gen Z.

Πολλοί μας χαρακτηρίζουν τεμπέληδες έως και περίεργους ως γενιά, επειδή δεν θέλουμε να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια δουλειά μέσα από την οποία θα μπορέσουμε όχι μόνο να μάθουμε αλλά να γίνουμε οι ανεξάρτητοι επιτυχημένοι ενήλικες που πάντοτε φανταζόμασταν. Ανατροπή; Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του «Young Adults and Workplace Wellness Survey» στην οποία συμμετείχαν 1.032 εργαζόμενοι Gen-Zers, μόνο το 1/4 συμφωνεί απόλυτα ότι ο εργοδότης του έχει πολιτικές ή δομές που υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν έτοιμοι να στραφούν σε άλλο κλάδο. Οι συμμετέχοντες τονίζουν πως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η ύπαρξη ευέλικτου προγράμματος, με το 58% να αναφέρει πως πρόκειται για το πλεονέκτημα που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή εργοδότη. 

Τι αναζητούν οι νέοι στο εργασιακό περιβάλλον;
© Freepik

© Freepik

Work-life balance is the key. Χρειαζόμαστε και εμείς τον χρόνο μας, αλλά πραγματικά επιθυμούμε να εξελιχθούμε ως εργαζόμενοι. Να καταλάβουμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε μια εταιρία. Η προσωπική ανάπτυξη, όσο και η βελτίωση των ικανοτήτων μας, ξέρουμε πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κάποιοι επιλέγουμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να βρούμε εδώ τον δρόμο μας, ενώ άλλοι κάνουν ένα πιο τολμηρό βήμα και μετακομίζουν στο εξωτερικό. Όμως, όπου και αν βρισκόμαστε, η ανάγκη για ευελιξία και εξέλιξη είναι το ίδιο έντονη. Θα μπορούσαμε άραγε όλα αυτά να τα βρούμε σε μία εταιρία; 

Φανταστείτε αν κάθε υπάλληλος μπορεί να πει ότι η P&G έχει σχεδιαστεί τέλεια για να καλύπτει τις ανάγκες του. Αυτή είναι η φιλοδοξία τους.

Στην P&G, έχεις την ευκαιρία να σχεδιάσεις εσύ τη δική σου επαγγελματική πορεία. Να μιλήσεις ανοιχτά για όλα όσα σε απασχολούν και να συνεργαστείς με μία ομάδα που καταλαβαίνει τις ανάγκες σου. Για αυτό άλλωστε και παρέχονται προνόμια και προγράμματα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να εξελιχθούν εκ των έσω, αλλά κυρίως να νιώσουν πως βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που νοιάζεται έμπρακτα για το ανθρώπινο δυναμικό. Συνήθως όταν ακούμε σε επιχειρήσεις τη φράση «εδώ είμαστε μία οικογένεια» αισθανόμαστε σχεδόν τρομοκρατημένοι, πως κάποιος μας προετοιμάζει με τρόπο για ένα δύσκολο κλίμα. Στην P&G τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς, take it easy. Είναι μια εταιρία υψηλών απαιτήσεων και στόχων, η οποία όμως στο κέντρο της έχει την ευημερία και ανάπτυξη της ομάδας της. 

Τι αναζητούν οι νέοι στο εργασιακό περιβάλλον;
© Freepik

© Freepik

POV: It’s time to shine

Η δυνατότητα προσωπικής ανάπτυξης είναι ίσως από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις, τόσο για τις νεότερες γενιές, όσο και τις παλιότερες, με τη δημιουργία εμποδίων εντός της εταιρίας να αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη και σοβαρά μειονεκτήματα ενός οργανισμού. That’s not cool, sorry. Βασικό μέλημα κάθε εταιρίας οφείλει να είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων του εργαζομένου αλλά και η ανάπτυξη νέων. Άλλωστε, όσο περισσότερο εξελίσσεται η ομάδα, τόσο πιο δυνατή γίνεται και η εταιρία στο σύνολό της.

Για αυτό και οι ευκαιρίες ανάπτυξης και εκμάθησης στην P&G είναι πολλές, από νέες τεχνολογίες στον σχεδιασμό επικοινωνίας των προϊόντων, μέχρι ποιοτικές εκπαιδεύσεις σε ένα εύρος δεξιοτήτων και νέων εργαλείων, από τους καλύτερους. Προσφέροντας στους υπαλλήλους της προγράμματα mentorship και on the job εμπειρία σε διαφορετικά τμήματα, projects, ομάδες, ακόμα και χώρες, συμβάλλει σε μια πιο ολοκληρωμένη εργασιακή εμπειρία. Δίνεται η ευκαιρία να αναλάβεις ρόλους που είναι συναφείς με το αντικείμενό σου ή ρόλους που ανακαλύπτεις και θέλεις να δοκιμάσεις, να αναπτύξεις και να αναπτυχθείς. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, η P&G αναζητά καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και καταρτίζοντας κατάλληλα τους υπαλλήλους της. And last but not least, μπορείς να εργαστείς στην Ελλάδα ή να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου σε κάποια άλλη χώρα της επιλογής σου. Ένας νέος δρόμος ευκαιριών ανοίγεται!

Είναι όλα αυτά εφικτά ή πρόκειται για παράλληλο σύμπαν;

Την εμπειρία της ως εργαζόμενη της P&G μοιράστηκε η Βάλια Πασχαλίδου, Brand Director Fabric Care Europe, τονίζοντας πως η εξίσωση με όλους τους παραπάνω παράγοντες είναι προσωπική υπόθεση.

Προσωπική ανάπτυξη, ευελιξία, έμφαση στη ψυχική υγεία

«Ένα μεγάλο κίνητρο και προνόμιο που μου έχει δώσει η P&G είναι να προσαρμόζω την επαγγελματική μου πορεία στις ανάγκες και τα θέλω μου, με γνώμονα πάντα την προσωπική μου ανάπτυξη και εκμάθηση. Τα τελευταία εννέα χρόνια είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω διαφορετικούς ρόλους στο τμήμα Μάρκετινγκ που αγαπώ – από την έρευνα καταναλωτών, τα Media & Data, τη διαχείριση ενός brand σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι εμπειρίες με οδήγησαν στο να αναλάβω τελικά, το σχεδιασμό προϊόντος και επικοινωνίας των μεγαλύτερων brands της εταιρείας, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μετακομίζοντας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην Ελβετία. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν, καθώς κάθε σκαλοπάτι συνέβαλε στην ανέλιξη μου. Οι μέντορες, οι προϊστάμενοι και το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού ήταν πάντα δίπλα μου για να με καθοδηγήσουν στο επόμενο βήμα, ακούγοντας τις ανάγκες μου και βρίσκοντας για μένα την κατάλληλη θέση κάθε φορά».

Τι αναζητούν σήμερα οι νέοι στο εργασιακό περιβάλλον;
© Freepik

© Freepik

Go with the flow

Από την περίοδο της καραντίνας και μετά, συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολα αλλάζει η καθημερινότητα, γνωρίζοντας πολλοί την τηλεργασία για πρώτη φορά. Γίναμε ξαφνικά experts στη χρήση Zoom και Teams, καταλαβαίνοντας τη σημασία της προσαρμοστικότητας. Κάπως έτσι είδαμε πόσο σημαντικό είναι το να έχουμε επιλογές, να μπορούμε να κινούμαστε ευέλικτα. Go with the flow, με την αυτονομία στην επιλογή ωρών και τοποθεσίας, να αποτελούν βασικά στοιχεία για τη γενιά Gen-Z στην παραμονή της σε  μία εταιρία.

Η P&G γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι το αίσθημα ελευθερίας αλλά και η δυνατότητα ανέλιξης, υιοθετεί ως φιλοσοφία να μην περιορίζει τους υπαλλήλους, τόσο στον τρόπο που εργάζονται όσο και στους ρόλους που αναλαμβάνουν. Παρέχει ευέλικτα ωράρια, με την Παρασκευή να μετατρέπεται σε casual Friday, μια και το προσωπικό μπορεί να φύγει νωρίτερα από το γραφείο. Παράλληλα, προσπαθεί με κάθε τρόπο τα μέλη της ομάδας να εξελίσσουν τις ιδέες τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαφορετικά project, αποκτώντας έτσι εμπειρίες και βελτιώνοντας συνεχώς τα skills τους. Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι η κουλτούρα «προαγωγής εκ των έσω» προσφέροντας τη δυνατότητα σε νέα ταλέντα να εργασθούν στην εταιρεία μετά το πέρας της ακαδημαϊκής τους καριέρας και να αναδειχθούν σε ηγέτες του αύριο, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Βρίσκοντας το κατάλληλο balance

Οι εργαζόμενοι αναζητούν σήμερα μια εταιρία που θα παρέχει οικονομική ασφάλεια, θα προσφέρει ένα πρόγραμμα το οποίο συμβάλλει σε μια πιο όμορφη και άνετη ζωή. That’s the dream. Μεριμνώντας για ένα σταθερό και βέβαιο μέλλον, η P&G εξασφαλίζει Ιατροφαρμακευτικό και Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα, ενισχύοντας το αίσθημα φροντίδας και ασφάλειας τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για την οικογένειά του.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που κλείνει το λάπτοπ, αλλά η δουλειά δεν έχει ακόμα τελειώσει, «θολώνοντας» τα όρια δουλειάς και ξεκούρασης. Για αυτό και ο εξοπλισμός μιας εταιρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση των εργαζόμενων, από τα γραφεία στα οποία κάθονται για ώρες, μέχρι τα γεύματα που προσφέρονται για να δοθεί το ιδανικό energy boost. Υπάρχουν εκείνες οι μέρες που το mental breakdown μας χτυπά την πόρτα. Για αυτό και η βοήθεια ειδικών είναι σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, η P&G διαθέτει ψυχολογική υποστήριξη αλλά και επιδοτούμενη γυμναστική.

P&G είναι για εσένα 

H P&G θέλοντας να ενισχύσει την ομάδα της και να μοιραστεί το όραμά της, διοργανώνει κάθε χρόνο το «Technical Career event», μια εκδήλωση στην οποία καλούνται φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι Πολυτεχνικών και Θετικών Επιστημών. Μέσω του event δίνεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να επισκεφθούν τα γραφεία της εταιρίας, να γνωρίσουν εκ των έσω την κουλτούρα της, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά εντάσσονται στην ομάδα της. Αν θέλετε και εσείς να γνωρίσετε περισσότερο τον κόσμο της P&G, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της, ανακαλύπτοντας τις δράσεις και τις αξίες της εταιρίας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα