Σεβόμαστε την πορεία του νερού και μαθαίνουμε από την ιστορία του
Smart Life

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πότε και γιατί γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο

Σεβόμαστε την πορεία του νερού και μαθαίνουμε από την ιστορία του
Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πότε γιορτάζεται, η σημασία της και η συμβολή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η αλήθεια είναι ότι πλέον υπάρχουν παγκόσμιες ημέρες για διαφορετικά και σημαντικά ζητήματα, με κάποιες να χρονολογείται ο εορτασμός τους από πολύ παλιά, όπως αυτή του νερού. Το αγαθό που βοηθάει τη ζωή να κυλάει πιο εύκολα, ενισχύει τον οργανισμό και ηρεμεί τα πνεύματα. Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 1992, στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον για την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τότε που καθιερώνεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Γιορτάζεται μέχρι σήμερα κάθε Μάρτιο στις 22 του μήνα, με σκοπό την ενημέρωση και κυρίως την ευαισθητοποίηση για τη σημασία του φυσικού αυτού αγαθού και των δράσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κρίσης του. Παρόλο που για τη χώρα μας θεωρείται σχεδόν δεδομένη η παροχή καθαρού και εμφιαλωμένου νερού, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.


Βίκος: Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Σεβόμαστε την πορεία του νερού και μαθαίνουμε από την ιστορία του

Κάθε χρόνο, επιλέγεται από τον οργανισμό «UN-Water» ένα διαφορετικό θέμα το οποίο θα εκπροσωπηθεί εκείνη την ημέρα, παρουσιάζοντας έτσι την πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Για τη χρονιά 2024 το θέμα είναι «Νερό για την Ειρήνη», υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει αίτιο συγκρούσεων αλλά και τρόπο διευθέτησης προβλημάτων. Ο ρόλος του είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο στην υγεία, όσο στην εκπαίδευση και τις υποδομές. Εμφανίζεται σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Ωστόσο, περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η ανάγκη του κατά 55% έως το 2050. Έτσι στις 22 Μαρτίου δημοσιεύεται και η Έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη των Υδάτων, προτείνοντας κατάλληλες κατευθύνσεις πολιτικής στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση κρίσεων υδάτινων πόρων και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε τομείς που εξαρτώνται από το νερό. Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα, όμως μόνο 24 χώρες έχουν συμφωνίες συνεργασίας για όλο το κοινό τους νερό.

Ο μήνας αυτός αποτελεί μία αφορμή για να σκεφτεί ο καθένας σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, πώς μπορεί να συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, όπου όλοι θα ωφελούνται από το καθαρό νερό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, διοργανώνονται συνέδρια και δράσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών γύρω από κρίσιμα πλέον περιβαλλοντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, στις 15-18 Ιουλίου 2024 θα λάβει τόπο στην Αθήνα το 12ο Ετήσιο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, από την Μονάδα Γεωργίας & Περιβάλλοντος της ATINER (Παγκόσμια Ένωση Ακαδημαϊκών και Ερευνητών). Σε πνεύμα εορτασμού κινείται και η Τρίπολη, διοργανώνοντας τρεις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, την Κυριακή 24 Μαρτίου. Οι παραστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να συμμετέχουν παιδιά 4 έως 12 ετών, μαθαίνοντας από νωρίς για τη σημασία του νερού. Ένας διαφορετικός και πιο διασκεδαστικός τρόπος ενημέρωσης. 

Σεβόμαστε την πορεία του νερού και μαθαίνουμε από την ιστορία του

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας, είναι η κινούμενη σταθερά που με φροντίδα ξανανιώνει τη γη, αποτελώντας το πολυτιμότερο αγαθό. Και όλα αυτά η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων τα γνωρίζει πολύ καλά, για αυτό και προσπαθεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να ενημερώνει αλλά και να προσφέρει άριστης ποιότητας και γεύσης μεταλλικό νερό. Προερχόμενο από προστατευόμενο και καθαρό περιβάλλον, το φυσικό μεταλλικό νερό  Βίκος βρίσκεται δίπλα μας κάθε στιγμή, έτοιμο να μας ξεδιψάσει, χαρίζοντας την ενέργεια που έχουμε ανάγκη. Ανήκοντας σε μια βιομηχανία που στηρίζεται σε βιώσιμες πρακτικές, με σεβασμό στη φύση και προσπάθεια για έναν πιο πράσινο πλανήτη, έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί την αυθεντικότητά του σε κάθε σταγόνα.

Το νερό έχει χαρακτηριστεί και ως ο λευκός χρυσός, μία ονομασία που δείχνει πόσο ξεχωριστό είναι για την ποιότητα ζωής. Ένας υδάτινος σύμμαχος για την απώλεια βάρους,  την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την απομάκρυνση τοξινών.

Σεβόμαστε την πορεία του νερού και μαθαίνουμε από την ιστορία του

Το νερό μας κατευθύνει, δείχνοντας πώς να πηγαίνουμε μόνο μπροστά, πώς να είμαστε ευέλικτοι κυλώντας μαζί του. Ένα απαραίτητο συστατικό της ημέρας, το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνουμε μόνο όταν αισθανόμαστε αφυδατωμένοι, αντιθέτως, προτείνεται τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα.

Το νερό μας παρασύρει, μας δείχνει πώς να ξεπερνιούνται τα εμπόδια και γίνεται κινητήριος δύναμη. Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία και ορμή υιοθετεί η ομάδα της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, κερδίζοντας πιστοποιήσεις ISO για την αφοσίωση και ποιότητα στο έργο της. Μια ομάδα με στόχο την πρωτοπορία στην ανάπτυξη τεχνολογιών και διαδικασιών που προωθούν την αειφορία, σεβόμενες πάντοτε την ισορροπία της φύσης, όπως υποστηρίζει ο Παύλος Σεπετάς, Operations & Tech Manager της εταιρείας.

Σεβόμαστε την πορεία του νερού και μαθαίνουμε από την ιστορία του

Στο πλαίσιο των αρχών εταιρικής υπευθυνότητας, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων αποφασίζει να μας γνωρίσει τον «Β-οίκο της ζωής μας», ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων που δίνει έμφαση στις ανάγκες του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Για την χρονιά του 2023 διοργάνωσε δεντροφύτευση στη Βόρεια Εύβοια, δίνοντας ξανά μία ανάσα στην περιοχή με καρποφόρα δέντρα και γεμίζοντας ελπίδα τους κατοίκους των κοινοτήτων που έχασαν σημαντικό μέρος της βιοποριστικής παραγωγής και εισοδήματός τους. Η δράση τους δεν σταματάει εκεί, μια και στο πλαίσιο συνεργασίας με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), πραγματοποιήθηκε το πρώτο «Βίκος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ», στο Κλειστό Κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α..

Όπως η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων σέβεται τη ροή και αξιοποιεί ηθικά τη φύση του νερού, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς. Πώς θα ήταν άλλωστε η ζωή μας χωρίς αυτό; Σίγουρα λιγότερο καθαρή, καθόλου δροσερή και πολύ υποτονική. Για αυτό όταν απολαμβάνουμε το μπάνιο μας, πλένουμε επιτέλους τη στοίβα από τα πιάτα και καθαρίζουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας, δεν χρειάζεται να αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή. Μέσα σε πέντε λεπτά έχουν ξοδευτεί περίπου 20 λίτρα νερού! Όταν αποφασίζουμε να βάλουμε πλυντήριο ρούχων προτιμάμε το οικολογικό πρόγραμμα και όσον αφορά σε εκείνο των πιάτων, είναι προτιμότερο να το ενεργοποιούμε όταν έχει γεμίσει. Αμελώντας όμως αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις, ένα άτομο ξοδεύει κατά μέσο όρο έως και 45 λίτρα νερού σε ημερήσια βάση.

Ίσως ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε μερικές συνήθειες και να υιοθετήσουμε μια πιο οικολογική συμπεριφορά, ενισχύοντας  την υδάτινη δύναμη και φροντίζοντας τον πλανήτη μας, το σπίτι μας. Γινόμαστε η ροή που ωθεί τα αδύνατα να γίνουν δυνατά.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα για την πολύτιμη σημασία του νερού, τις δράσεις και την ταυτότητα της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο

Δειτε περισσοτερα