Media Strom
Smart Life

Sleep perfect: Πώς δημιουργούμε το σωστό περιβάλλον για τον ύπνο μας;

5 τρόποι για να κοιμόμαστε «σαν πουλάκια»
114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Tips για να δημιουργήσετε το σωστό περιβάλλον ύπνου με σύμμαχο τη Media Strom

  • Advertorial

Toν τελευταίo μήνα πέφτω στο κρεβάτι και αντί να κοιμάμαι και να βλέπω όνειρα γλυκά και όμορφα ταξίδια στο Παρίσι, το μάτι είναι γαρίδα και το σώμα μου εξαντλημένο. Υπάρχουν μέρες που η αϋπνία με ταλαιπωρεί αρκετά. Τα πρωινά από την άλλη, ο αποχωρισμός μου από το κρεβάτι, έχει γίνει μια επίπονη διαδικασία. Υπάρχουν στιγμές που το στρώμα δεν με βολεύει με τίποτα, στριφογυρνάω και ξυπνάω νωρίς, εντελώς «πεσμένη» και μη παραγωγική. Κι άλλες φορές που δεν μπορώ με τίποτα να αφήσω το μαξιλάρι, αν και συνειδητοποιώ πως τελευταία κι αυτό μου προκαλεί πόνους στον αυχένα και την πλάτη. Τι κι αν πέρασα λοιπόν ατελείωτες ώρες βλέποντας viral hacks στο TikTok για το πώς θα δημιουργήσω το σωστό περιβάλλον ύπνου, που θα με βοηθούσε να έχω ποιοτικότερο ύπνο, εξακολουθούσα για αρκετό καιρό να μην βρίσκω άμεσα λύσεις.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF) ο ύπνος είναι τόσο απαραίτητος για την επιβίωση και την ευημερία μας όσο και η τροφή και το νερό. Επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή του σώματος, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς και τον μεταβολισμό, τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι επιστήμονες επίσης, έχουν αποδείξει ότι o ύπνος -που κατά την ελληνική μυθολογία ήταν θεός ή δαίμονας- παίζει σημαντικό ρόλο και στη διαχείριση του στρες, στη σταθεροποίηση της μνήμης, αλλά και στη διαδικασία της μάθησης. Ωστόσο, οι ιδανικές ώρες ύπνου για τον καθένα εξαρτώνται από την ηλικία του, πράγμα που σημαίνει ότι μεταβάλλονται με τα χρόνια.

Media Strom

Πόσοι από εσάς θυμάστε τον τελευταίο καλό ύπνο που κάνατε ή μάλλον πόσοι θα θέλατε να τον επαναλαμβάνεται καθημερινά; Το πώς και πού κοιμόμαστε εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες. Μερικούς μπορούμε να τους ελέγξουμε και να διασφαλίσουμε την ποιότητά του ύπνου με τις επιλογές μας, ενώ άλλους όχι.

Για παράδειγμα ο σύντροφος μου πάσχει από άπνοια ύπνου και δυσκολεύεται και εκείνος καθημερινά να έχει ένα ξεκούραστο ύπνο. Παγκοσμίως 936.000.000 άνθρωποι πάσχουν από άπνοια ύπνου ενώ στην Ελλάδα 1.708.000 άνθρωποι ηλικίας 30-69 ετών. Το 85% των τελευταίων είναι αδιάγνωστοι. Απευθύνθηκε σε έναν κατάλληλα εξειδικευμένο οδοντίατρο, ακολουθεί τις συμβουλές του και έχει μειωθεί αισθητά το πρόβλημα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες. Ας δούμε παρακάτω 5 βοηθητικούς τρόπους για ναδημιουργήσουμε το σωστό περιβάλλον για τον ύπνο.

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Tips για να δημιουργήσετε το σωστό περιβάλλον ύπνου με σύμμαχο τη Media Strom

Βρείτε την άνεσή με την σωστή… βάση
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι περνούν το ένα τρίτο από τη ζωή τους κοιμώμενοι. Συνεπώς, μια σωστή βάση μπορεί να γίνει σύμμαχος στο να απολαύσουν τον ύπνο που ονειρεύονται. Οι βάσεις στρωμάτων χρησιμεύουν ως το κύριο σύστημα στήριξης για το κρεβάτι, ενώ προστατεύουν παράλληλα το στρώμα και συμβάλλουν καθοριστικά σε έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Η αγορά της σωστής βάσης φαίνεται με πρώτη ματιά μια απλή διαδικασία. Ωστόσο, μετά από ατελείωτες αναζητήσεις κατέληξα στην κατάλληλη βάση Precious από την Μedia Strom που ενισχύει την σωστή λειτουργία του στρώματός μου. Είναι ανθεκτική, δεν τρίζει, δεν σκεβρώνει και δεν βουλιάζει ενώ χάρη στο αποκλειστικό σύστηµα ανεξάρτητων ελατηρίων 2 επιπέδων και 3 ζωνών, εξασφαλίζει άριστη ορθοπεδική στήριξη και ανεξάρτητη λειτουργία για κάθε σώµα χωρίς να επηρεάζεται από τον διπλανό του. Αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειαζόμουν… Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει ασφάλεια ειδικότερα για όσους έχουν παιδιά διότι δεν διαθέτει αιχμηρές γωνίες που τραυματίζουν, προσφέροντας έτσι, σε μικρούς και μεγάλους την απόλυτη εμπειρία ύπνου. Έχετε στο νου σας φυσικά ότι υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα επιλογών σε σχέδια και χρώματα των ποδιών του κρεβατιού που διατίθενται σε ύψος 12 & 16εκ. για να βρει ο καθένας ότι του ταιριάζει ενώ οι βάσεις της Media Strom ανανεώνονται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με μια αλλαγή υφάσματος.

Media Strom

Το καλό περιβάλλον ξεκινάει με ποιοτικό στρώμα
Εάν ξυπνάτε κάθε πρωί με ενοχλητικούς πόνους στον αυχένα ή την πλάτη, μπορεί να σημαίνει ότι δεν μεγαλώνετε εσείς …αλλά το στρώμα σας. Υπάρχει μάλιστα μια σειρά απόπροειδοποιητικά σημάδια ενός μη ποιοτικού στρώματος που πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα εάν το στρώμα έχει φθαρεί από το χρόνο και τη χρήση ή έχει ξεπεράσει τα 7χρόνια ζωής και δεν έχει αντικατασταθεί, τότε μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ύπνου και αϋπνίας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ο κύριος υπαίτιος αλλά εάν δεν είναι κατάλληλο, πιθανότατα θα επιδεινώσει την αϋπνία ή  διαταραχές του ύπνου που προϋπάρχουν.

Το σωστό στρώμα, είναι περισσότερα από απλά ένα αντικείμενο, είναι μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που συνδέεται με την ψυχική και σωματική ευεξία. Με αυτή τη φιλοσοφία και σύμφωνη με την τελευταία τεχνολογία, κατέληξα στη νέα σειρά στρωμάτων Absolute Optimum της Media Strom που έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία στήριξης και πολυτέλειας. Μόλις έκανα μια βουτιά στο στρώμα κατευθείαν συνειδητοποίησα πως είναι άνετο, βολικό, αναπαυτικό, ξεκούραστο είναι από ύφασμα ζακάρ κορυφαίας ποιότητας με βισκόζη, στηρίζει το σώμα στον απόλυτο βαθμό για την ξεκούραση και αναζωογόνησή του.

Media Strom

Η Absolute που αποτελεί την εξέλιξη της σειράς Optimum και των 2 κορυφαίων μοντέλων της, Platinum και Diamond είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Με τα πολυεπίπεδα ελατήρια 5 επιπέδων που διαθέτουν, τα στρώματα Absolute Platinum και Absolute Diamond μπορούν να αλλάξουν τον ύπνο που κάνουμε μια και καλή.

Extra info: Αν θέλετε να διατηρήσετε το στρώμα σας σε καλή κατάσταση γυρίστε το πλευρά(πάνω κάτω και κεφάλι πόδια) ανά τρίμηνο ώστε να φθείρετε ομοιόμορφα.

Ο ύπνος αλλάζει, όταν αλλάζει και το μαξιλάρι
Ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί αρκετά, ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας σαν να μην έχετε κοιμηθεί καθόλου. Χάρη σε ένα κακό μαξιλάρι, το σώμα σας μπορεί να μην έχει φτάσει στην κατάσταση ξεκούρασης που χρειάζεται για να σηκωθεί γεμάτο ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν τη κατάλληλη σημασία στην εύρεση του κατάλληλου ανατομικού μαξιλαριού, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός προσαρμόζεται με ακρίβεια στο σχήμα του κεφαλιού και του αυχένα, προσφέροντας του την απαραίτητη στήριξη. Επίσης, 7/10 άτομα δεν νιώθουν άνετα να δείξουν το μαξιλάρι τους γυμνό λόγω της κατάστασης του.

Αν το μαξιλάρι σας έχει ξεπεράσει τα 3 χρόνια ζωής και θέλετε για αρχή να τσεκάρετε αν είναι ακόμη ποιοτικό ή γενικότερα να ελέγξετε την κατάσταση του κάντε το τεστ των 30 δευτερολέπτων. Διπλώστε το στην μέση και αν δεν επανέρχεται σε 30 δευτερόλεπτα στην αρχική του θέση χρειάζεστε σίγουρα νέο.

Όποιο μαξιλάρι όμως και αν επιλέξετε είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας σε ποια στάση σώματος κοιμάστε. Για παράδειγμα αν κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα σκληρό ορθαυχενικό μαξιλάρι που θα διατηρεί ευθεία την σπονδυλική σας στήλη, αν κοιμάστε μπρούμυτα χρειάζεστε ένα πιο μαλακό. Όπως και να έχει είναι απαραίτητο να είναι εργονομικό(περιέχει μικροϊνες και πυρήνα από αφρό μνήμης για να προσαρμόζεται ανάλογα με την στάση του σώματος που κοιμάστε), να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη στη φυσική θέση S και να είναι προσαρμοστικό σε όλη την διάρκεια του ύπνου χωρίς να πιέζει.

Μέσα από την μεγάλη ποικιλία της Media Strom θα βρείτε διαφορετικές σειρές μαξιλαριών που καλύπτουν κάθε σας ανάγκη, θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους του αυχένα, θα μειώσουν τους πονοκεφάλους κι θα απαλύνουν την πίεση στους ώμους. Σύμφωνα με κλινικές έρευνες της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα μαξιλάρι Memory foam Media Strom μπορεί να μειώσει το ροχαλητό έως και 40%. Για εσάς που έχετε δυσκολία στον ύπνο, άπνοια ή ροχαλίζετε είναι ιδανικό.

Extra info: Τα εργονομικά μαξιλάρια μπορεί να είναι και διπλής όψεως, η μια πλευρά δηλαδή να είναι πιο δροσερή από την άλλη-ονειρικό θα πω.

Η επιλογή κρεβατιού είναι το παν
Τα υπνοδωμάτιά είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού γιατί μας παρέχουν έναν χώρο ζεστό για να ξεκουραστούμε. Αν δεν ξεκουράζεστε καλά το βράδυ, μπορεί να πιστεύετε ότι μερίδιο ευθύνης έχουν οι θορυβώδεις γείτονές ή το ροχαλητό του/της/@ συντρόφου σας. Πιθανότατα θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, αλλά μεταξύ άλλων ένας από τους ενόχους μπορεί να είναι το ίδιο το κρεβάτι σας.

Media Strom

H διακόσμησή τους είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αντικατοπτρίζει το στιλ του καθενός όπως και η επιλογή του κρεβατιού. Πριν επιλέξει κάποιος την νέα του κρεβατοκάμαρα καλό είναι να αναρωτηθεί τι μέγεθος είναι το κατάλληλο για εκείνον, διπλό ή υπέρδιπλο. Τα κρεβάτια και τα έπιπλα καλό είναι να ταιριάζουν με το υπόλοιπο στιλ του δωματίου και να εναρμονίζονται με το προσωπικό γούστο, κλασικά, μοντέρνα, vintage, ρουστίκ, romantic, κ.ά. Η καλύτερη θέση γι’ αυτά είναι αυτή που σύμφωνα με τους ειδικούς βλέπετε την πόρτα όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αλλά όχι σε απόλυτη ευθεία.

Βάλε στο παιχνίδι τα προστατευτικά στρώματος και τα λευκά είδη
Με την πάροδο του χρόνου, στο στρώμα ύπνου μπορούν να συσσωρευτούν πολλοί ανεπιθύμητοι «επισκέπτες», όπως σκόνη, ακάρεα, νεκρά κύτταρα δέρματος, που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικές και δερματικές αλλεργίες. Η χρήση προστατευτικών στρωμάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε τη μακροζωία του στρώματός.

To κάλυμμα στρώματος διασφαλίζει την υγιεινή και την καθαριότητα του για περισσότερο χρόνο ενώ παράλληλα χάρη στην ειδική του τεχνολογία, η ροή του αίματος στο σώμα αυξάνεται κι έτσι έχουμε έναν ακόμη πιο ξεκούραστο ύπνο και ξύπνημα γεμάτο ευεξία. Διατηρεί επίσης, την ακεραιότητα του χωρίς ωστόσο, να βλάπτει την αποτελεσματικότητα του.

Με την τακτική συντήρηση του κατάλληλου καλύμματος, τη χρήση προστατευτικών μαξιλαροθηκών, τα σωστά κλινοσκεπάσματα αλλά και τα παπλώματα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες ύπνου.Τα κλινοσκεπάσματα, είναι σημαντικά και για όποιον ψάχνει να τα αντικαταστήσει αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να επενδύσει σε ένα ζεστό πάπλωμα για το κρεβάτι του, ώστε να το μετατρέψει σε cozy παράδεισο. Επιλέγετε και παίρνετε το κατάλληλο, ανάλογα με τις διαστάσεις του κρεβατιού σας και φυσικά το προσωπικό σας γούστο. Yπάρχουν παπλώματα σε διαφορετικές κλίμακες θερμότητας ανάλογα με το πόσο ζεστό(χοντρό πάπλωμα) ή δροσερό(ελαφρύ πάπλωμα) θέλει να αισθάνεται κανείς την ώρα του ύπνου του.

Media Strom

Τα σεντόνια επίσης που έρχονται σε στενή επαφή με το ανθρώπινο σώμα για πολλές ώρες και σε καθημερινή βάση είναι εξίσου σημαντικά. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αλλάζονται με μεγάλη συχνότητα. Τα λευκά είδη Linen Storiz από την Media Strom είναι κατάλληλα για να συνοδεύσουν το στρώμα σου, από τα σετ σεντονιών με ιδιαίτερα σχέδια και χρώματα μέχρι και τα πανωσέντονα, κατωσέντονα (χωρίς να μαζεύουν), τις παπλωματοθήκες της συλλογής Cozy Life από 100% βαμβάκι και τις 4 λαμπερές αποχρώσεις της συλλογής Luxury Moments από 100% βαμβακοσατέν που θα σου δώσουν την αίσθηση ξενοδοχειακής πολυτέλειας. Επιλέξτε κλινοσκεπάσματα που ταιριάζουν με την διάθεση και την αισθητική σας, σατέν, βαμβακερά, μονόχρωμα, με σχέδια και που ικανοποιούν ταυτόχρονα την αίσθηση της αφής σας.

Media Strom

Σύμφωνα με τον Γκιόργκι Γκουρτζίεφ, Ρωσοελληνοαρμένιο μυστικιστή, «η ανάπαυση προέρχεται όχι από την ποσότητα αλλά από την ποιότητα του ύπνου». Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η αλλαγή της ρουτίνας, η σωστή διατροφή και η δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος για τον ύπνο, βοηθούν στο να αποκτήσουμε έναν πιο ποιοτικό ύπνο και να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Τώρα ξέρουμε πώς!

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της Media Strom και να εξερευνήσετε το προφίλ της σε Facebook και Instagram.

Δειτε περισσοτερα