Nespresso
Smart Life

Πώς η Nespresso στοχεύει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα;

Στόχος της εταιρείας είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2035
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλοι έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τις επιπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή στη ζωή μας. Οι πλημμύρες, οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι πυρκαγιές είναι φαινόμενα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά να συμβαίνουν γύρω μας και αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας με τρόπο έμμεσο ή άμεσο. Όμως, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης είναι αυτοί που κυρίως αντιλαμβάνονται, πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους, ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Ανάμεσά τους και οι αγρότες του καφέ, που βίωσαν τις τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από πρώτο χέρι. Οι επιστημονικές έρευνες προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τη γη όπου ευδοκιμούν τα καφεόδεντρα κατά 50%! Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να δράσουμε τώρα.

Nespresso

Η Nespresso ήταν από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ήδη από το 2009 έχει λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού περιβαλλοντολογικού ζητήματος, ενώ έχει δεσμευτεί να πετύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ευρέως γνωστό ως Net Zero, μέχρι το 2035. Πώς θα το κάνει αυτό;

Αναγεννητική γεωργία

Ήδη η Nespresso από το 2014 μέχρι σήμερα έχει φυτέψει έξι εκατομμύρια δέντρα σε στρατηγικά σημεία σε όλο τον πλανήτη τα οποία και αναμένονται στη διάρκεια της ζωής τους να συμβάλλουν σημαντικά στην απομάκρυνση του άνθρακα. Στόχος της εταιρείας είναι να φυτεύει επιπλέον 4 εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με αναγεννητικές πρακτικές όπως, η χρήση λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η υποκατάσταση, όπου είναι δυνατόν, ανόργανων λιπασμάτων με οργανικά λιπάσματα, μαζί με την προώθηση βασικών πρακτικών όπως η εδαφοκάλυψη και το κομπόστ, είναι ζωτικής σημασίας.  Επιπλέον η Nespresso στοχεύει στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και στρέφεται στην παραγωγή αναγεννητικού καφέ σε ποσοστό που θα αγγίξει μέχρι και το 95% μέχρι το 2030.

Κυκλική Οικονομία

Η ανακύκλωση είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, γιατί το να επαναχρησιμοποιείς κάτι σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παράγεις κάτι καινούργιο στη θέση του. Ακριβώς έτσι μειώνεις τις εκπομπές άνθρακα. Η Nespresso δίνοντας μεγάλη σημασία στην κυκλική οικονομία έχει καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να μειώσει κατά 24% το αποτύπωμα του άνθρακα σε κάθε φλιτζάνι Nespresso. Πώς; Το 80% του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στις οικιακές κάψουλες είναι ανακυκλωμένο! Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, από το 2014 η Nespresso ανέπτυξε ένα δικό της σύστημα ανακύκλωσης των καψουλών καφέ, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους. Προβαίνοντας στις αντίστοιχες επενδύσεις ενός ξεχωριστού συστήματος ανακύκλωσης, η εταιρεία συλλέγει τις χρησιμοποιημένες κάψουλες Nespresso αλλά και του ανταγωνισμού. Έπειτα, γίνεται ο απαραίτητος διαχωρισμός με το αλουμίνιο να ανακυκλώνεται και να δωρίζεται για την παραγωγή άλλων προϊόντων, ενώ ο καφές χρησιμοποιείται ως φυσικό λίπασμα, συμβάλλοντας έτσι στις δράσεις της κυκλικής οικονομίας.  Βάσει της πολύ θετικής ανταπόκρισης του Έλληνα καταναλωτή σε αυτή την πρωτοβουλία, η Nespresso κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει για την ανακύκλωση στην Ελλάδα και να ανακυκλώνει πάνω από το 30% των καψουλών που εισάγονται στη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μηχανών καφέ και αξεσουάρ.

Nespresso

Η Nespresso ερευνά επιλογές καυσίμων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Nespresso

Η Nespresso ερευνά επιλογές καυσίμων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Βιώσιμες μεταφορές

Ο καφές παράγεται σε χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, μόνο εκεί μπορεί να ευδοκιμήσει. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι κόκκοι καφέ θα χρειαστεί να μεταφερθούν με φορτηγό από τη φάρμα μέχρι το κοντινότερο λιμάνι, ύστερα να φορτωθούν σε πλοίο για να φτάσουν έτσι μέχρι το Ρότερνταμ. Από εκεί θα μπουν στο τραίνο για να ταξιδέψουν ακόμη μία φορά μέχρι τα εργοστάσια της Nespresso. Όλο αυτό το ταξίδι του καφέ δεν γίνεται χωρίς αντίκρισμα, για αυτό και η εταιρεία ερευνά επιλογές καυσίμων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Ταυτόχρονα στα τρία κέντρα παραγωγής Nespresso οι διαδικασίες παραγωγής έχουν βελτιστοποιηθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζουν ότι η θερμότητα και το νερό, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ανακτώνται και επαναχρησιμοποιούνται όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Δειτε περισσοτερα