Smart Life

Προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον: 3 νέες συνήθειες που μπορείς κι εσύ να υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου

Μια μικρή αλλαγή για σένα, ένα μεγάλο όφελος για το περιβάλλον

Λήδα Πυλαρινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βιωσιμότητα: Τρεις βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που μπορούν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον

Με αφορμή την Ώρα της Γης και τη Διεθνή Ημέρα της Γης, που γιορτάζονται μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε και πάλι κάποιες δικές μας καθημερινές συνήθειες που ενδεχομένως επιβαρύνουν το περιβάλλον και να βρούμε νέες πιο eco-friendly εναλλακτικές. Οι αλλαγές δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι μεγάλες. Μερικές φορές η συστηματική υιοθέτηση μιας μικρής πράξης μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς στην καθημερινότητά μας για να βοηθήσουμε;

Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές που είναι φιλικές στο περιβάλλον και εξοικονομούν ενέργεια. Εάν είστε λοιπόν, σε διαδικασία αναζήτησης μίας καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής για το σπίτι, προτείνουμε να κατευθυνθείτε σε επιλογές που φέρουν τη σήμανση eco και λειτουργούν με τρόπο που δεν επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα. Προτιμήστε για το σαλόνι και το δωμάτιο σας λάμπες LED που είναι λιγότερο ενεργοβόρες. Σε περίπτωση που αναζητάτε ένα καινούργιο πλυντήριο ή ψυγείο, επιλέξτε συσκευές που υποστηρίζουν eco – προγράμματα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές συσκευές. Έτσι, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνετε την ενέργεια στο σπίτι σας, υιοθετείτε καθημερινές συνήθειες που μειώνουν το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα.

Επιλέγουμε ανακυκλώσιμες συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζουμε και φροντίζουμε να καταλήξουν στην ανακύκλωση. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη επανασχεδιάσει τις συσκευασίες τους προκειμένου να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον), η οποία υιοθέτησε πρόσφατα σε όλες τις συσκευασίες των αγαπημένων μας αναψυκτικών, χυμών και ροφημάτων τα νέα μη αποσπώμενα καπάκια. Πλέον, με τον νέο σχεδιασμό 256 εκατομμύρια καπάκια παραμένουν προσαρτημένα στο δαχτυλίδι ασφαλείας κάθε πλαστικού μπουκαλιού και ανακυκλώνονται μαζί με την υπόλοιπη συσκευασία. Έτσι, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε την επόμενη φορά που θα απολαύσουμε το αναψυκτικό μας είναι να κλείσουμε το καπάκι και να απορρίψουμε ολόκληρη τη συσκευασία – σαν μία - στον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης.

Εξίσου επιβλαβή για το περιβάλλον είναι τα υπολείμματα καυσίμου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούμε για τη μεταφορά μας στην πόλη. Προκειμένου λοιπόν να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στον αέρα είναι σημαντικό να επιλέγουμε εναλλακτικούς τρόπους στις μετακινήσεις μας. Μπορούμε για παράδειγμα σε ορισμένες διαδρομές που μας το επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε περισσότερο το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι, ενώ για μεγαλύτερες διαδρομές καλό είναι να προτιμούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε και πάλι να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο την ατμόσφαιρα.

Προσαρμόζουμε τις συνήθειες μας σε ό,τι είναι καλό για το περιβάλλον και όλοι μαζί βοηθάμε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.