Smart Life

Πώς κατάφερα να απαλλαγώ από τις αϋπνίες μου

Τα χαλαρωτικά βότανα και οι ασκήσεις αναπνοής που με βοήθησαν

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Neubria Mood & Neubria Sleep: Τα προηγμένα συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση του ύπνου και τη διατήρηση της καλής διάθεσης 

Κατά καιρούς, ταλαιπωρούμαι αρκετά με τον βραδινό ύπνο. Η δουλειά μου με έχει συνεχώς σε επαγρύπνηση και οι ρυθμοί της καθημερινότητας στην Αθήνα είναι γρήγοροι και έντονοι, με αποτέλεσμα να καταλήγω κάθε βράδυ με υπερένταση, άγχος και ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό μου. Η αντίδρασή μου σε όλο αυτό είναι οι κατά καιρούς αϋπνίες και η ψευδαίσθηση πως με το να κοιμάμαι αργά και λίγο, κερδίζω χαμένο χρόνο.

Και λέω ψευδαίσθηση γιατί συνήθως τα πρωινά «σερνόμουν» και δεν ήμουν λειτουργική. Μου έλειπε ο ποιοτικός ύπνος, του οποίου τα οφέλη συνδέονται με την ενέργεια και την διάθεσή μου. Ξεκίνησα λοιπόν να το ψάχνω, να μιλάω με φίλους και γνωστούς, καθώς και ειδικούς για το ποιες θα έπρεπε να είναι οι αλλαγές που θα μου έδιναν την ευεξία που θα χρειαζόμουν για να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά μου. Σύντομα κατάλαβα πως η αυξημένη καφεΐνη που κατανάλωνα, μπορεί να με κρατούσε ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά εν τέλει μόνο κακά αποτελέσματα επέφερε, καθώς συνέβαλε στον κακό μου ύπνο το βράδυ. Αυτό που επίσης ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι σε ό,τι αφορά τον ύπνο είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χρειάζεται διαφορετικές ώρες ύπνου. Σίγουρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα του ύπνου να είναι επαρκής ούτως ώστε να προσφέρει ανανέωση και όχι νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας-κάτι που σίγουρα είναι άκρως ανεπιθύμητο. 

Η αλήθεια είναι ότι δοκίμασα αρκετά μέχρι να φτάσω στο σημείο να έχω μια ρουτίνα και έναν προγραμματισμό που θα βελτιώσει τις συνθήκες του ύπνου μου. Προσωπικά, αυτό που βοήθησε εμένα και μπορώ να προτείνω από τη δική μου εμπειρία είναι βότανα και θρεπτικά συστατικά σε τροφές που συνέβαλαν ούτως ώστε να αντιμετωπίσω τα προβλήματα του ύπνου με ένα φυσικό τρόπο. Ξεκίνησα να πίνω χαμομήλι, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τον ύπνο και μάλιστα είναι αρκετές πλέον οι μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του εκχυλίσματος χαμομηλιού στην ποιότητα του ύπνου. Παρατήρησα ότι αυτό με βοήθησε στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, όμως δεν ήταν αρκετό. Χρειαζόμουν κάτι περισσότερο για να καταπολεμήσω το αρνητικό κεφάλαιο που λέγεται διαταραχές στον ύπνο.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, θέλησα να δοκιμάσω ένα προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής που να εμπεριέχει βότανα και βιταμίνες που βοηθούν στη χαλάρωση και στον ποιοτικότερο ύπνο. Έτσι, βρήκα το Neubria Sleep, που είναι ειδικά σχεδιασμένο από την επιστημονική ομάδα της Neubria. Η δράση του λοιπόν βασίζεται στο μείγμα βοτάνων “Bliss”, με χαμομήλι που έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, όπως ανέφερα παραπάνω, μελισσόχορτο που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου και στη χαλάρωση, λυκίσκο που έχει καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα και σαφράν που βοηθά στη συναισθηματική ισορροπία και τη διατήρηση της θετικής διάθεσης. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, βιταμίνη D, φολικό οξύ και τρυπτοφάνη για την υποστήριξη ενός υγιούς ύπνου. Μάλιστα, είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans, κάτι που με έπεισε ακόμη περισσότερο, καθώς τους τελευταίους μήνες έχω υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ζωής. 

Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες, ξεκίνησα να κάνω ασκήσεις χαλάρωσης που βοηθάνε το μυαλό και το σώμα να ηρεμήσουν. Είναι μια απαραίτητη τεχνική για εμένα πλέον, όσο και αν το γνώριζα εδώ και καιρό, αλλά ποτέ δεν έβρισκα τον χρόνο για να το κάνω. Αντί λοιπόν να αφήνω το μυαλό μου να κάνει σενάρια για το τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη ημέρα, άρχισα να κάνω αυτές τις ασκήσεις, που λειτουργούν ως τεχνική απόσπασης της προσοχής, με το μυαλό να εστιάζει στις ασκήσεις και όχι σε ενοχλητικές και ανησυχητικές σκέψεις, που μπορεί να αποβούν καταστροφικές. 

Πρόκειται για απλές και κλασσικές ασκήσεις, τις οποίες δοκίμαζα εναλλάξ, μέχρι να βρω ποια ταιριάζει σε εμένα. Αρχίζω με τη βαθιά αναπνοή, που σε δύσκολες στιγμές μου δίνει χρόνο να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και παράλληλα μειώνει τα σωματικά συμπτώματα. Εμένα με βοηθάει να μετράω καθώς αναπνέω, εισπνέοντας για τρεις χρόνους και εκπνέοντας για τέσσερις χρόνους. Η αγαπημένη μου άσκηση ωστόσο είναι ο οραματισμός, την οποία ομολογώ έχω δουλέψει και περισσότερο. Μια άσκηση που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το μυαλό να χαλαρώσει, συνεπώς και το σώμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά; Φυσικά η συγκέντρωση. Οπότε, πρώτα κλείνω συσκευές και social media, και γενικότερα ό,τι αποσπά την προσοχή μου, το απομακρύνω από τον χώρο (π.χ. θόρυβος, φως ή άλλες ενοχλήσεις). Προτιμώ να ξαπλώνω στο κρεβάτι καθώς την εκτελώ, αλλά ο καθένας μπορεί να την κάνει όπου και αν νιώθει άνετα. Μετά ξεκινάω να συγκεντρώνομαι στην αναπνοή μου. Για να πετύχει η άσκηση αναπνέω από το στομάχι και όχι από το στήθος, γιατί η αναπνοή από το στήθος προκαλεί ρηχή εισπνοή. Το κλειδί είναι εισπνοή για τρεις χρόνους και εκπνοή για τέσσερις χρόνους και ότι η συγκέντρωση στην αναπνοή πρέπει να γίνεται για ένα λεπτό. Στην συνέχεια, οραματίζομαι ότι κατεβαίνω τρία σκαλοπάτια. Παίρνω μια ανάσα για κάθε ένα από αυτά τα βήματα. Στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών υπάρχει μια πόρτα. Καθώς περνάω μέσα από την πόρτα, βρίσκομαι σε ένα μέρος που με κάνει να αισθάνομαι άνετα, ελεύθερα και ευτυχισμένα. Ο καθένας από εμάς έχει ένα τέτοιο μέρος, μια ζώνη ασφάλειας και θαλπωρής. Αυτό μπορεί να είναι μια χαρούμενη ανάμνηση, ένα αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο σας χαλαρώνει. Στη συνέχεια, αφιερώνω χρόνο σε αυτό το περιβάλλον, περίπου πέντε λεπτά. Ενεργοποιώ τις αισθήσεις μου, τι μπορώ να δω, να αισθανθώ, να μυρίσω και να ακούσω. Μετά βγαίνω από το ήρεμο αυτό μέρος, κατευθύνομαι προς την πόρτα και ανεβαίνω ξανά τα τρία σκαλοπάτια. Συνήθως σε εμένα λειτουργεί. Χαλαρώνω και αποκοιμιέμαι, ενώ οραματίζομαι την παραμονή μου σε αυτό το ήρεμο μέρος.

Και όντως, έναν μήνα μετά, νιώθω εντελώς διαφορετική. Ο ύπνος μου έχει βελτιωθεί αισθητά, το ίδιο και η καθημερινότητά μου. Και επειδή επιθυμώ να διατηρήσω αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητά μου, αποφάσισα να δοκιμάσω και το Neubria Mood, ένα συμπλήρωμα διατροφής για τη διατήρηση της θετικής διάθεσης, της συναισθηματικής ισορροπίας, της καλής ψυχολογικής λειτουργίας και της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Η δράση του βασίζεται στο μείγμα βοτάνων “Shine Bright”, με ροντιόλα που βοηθά στην εξισορρόπηση του συναισθηματικού στρες και της σωματικής κόπωσης, ασβαγκάντα που βοηθά στην ψυχική και σωματική εγρήγορση σε περιόδους κόπωσης, κουρκουμά που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και σαφράν (κρόκος) που συμβάλλει στη συναισθηματική ισορροπία, τη χαλάρωση και τη διατήρηση της θετικής διάθεσης. Το Neubria Mood περιέχει επιπλέον κιτικολίνη που προσφέρει ενέργεια στον εγκέφαλο και 22 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για ευέξια.

Συμπληρώματα διατροφής. Γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 73822/16-07-2020 & 73824/16-07-2020.
Δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Κατάλληλα για vegans.
Να μη χρησιμοποιούνται από παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

Για περισσότερες πληροφορίες: εταιρεία Douni Health Products ΑΕ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Neubria στην Ελλάδα.
210 9941451, info@douni.gr
Site: www.neubria.gr
Facebook: https://www.facebook.com/neubriagreece
Instagram: https://www.instagram.com/neubria_gr/