Gaming Laptops: Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξεις
Το ψήνεις για LAN party με τα κολλητάρια ή γουστάρεις να παίζεις τις παιχνιδάρες σου οn the go; Και στις δύο περιπτώσεις ένα καλό gaming laptop είναι αυτό που χρειάζεσαι!
Τα χαρακτηριστικά για να διαλέξεις το καλύτερο gaming laptop για εσένα
Τα computer games είναι μια απόλαυση και πολύ συχνά διαδραστική τέχνη. Είναι όμως και αρκετά απαιτητικά σε επιδόσεις και πολύ συχνά κάθε νέο game έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε νέα τεχνολογία. Για αυτό τον λόγο τα desktop pc με την αναβαθμισημότητα που παρέχουν είναι συνήθως η επιλογή των gamers. Αν όμως δεν θες να περιορίζεσαι στο που θα παίζεις, αν ταξιδεύεις συχνά ή αν έχεις περιορισμένο χώρο ένα καλό gaming laptop είναι η λύση. Η δυσκολία στην επιλογή φορητού για ένα gamer είναι ότι οι αναβαθμίσεις είναι περιορισμένες. Πέρα από δίσκο και ίσως RAM δεν μπορείς να κάνεις άλλες αλλαγές. Πρέπει δηλαδή να προσέξεις τι θα αγοράσεις. Πρώτη σου κίνηση δες τα αγαπημένα σου παιχνίδια και κάνε μια λίστα με τα specs που απαιτούν για να ξέρεις που μπορείς να κινηθείς.
Πριν τα δούμε αναλυτικά μερικές βασικές αρχές:
1. Ο επεξεργαστής είναι βασικός, πάρε τον καλύτερο δυνατό που σου επιτρέπει το budget σου.
2. Θα χρειαστείς πολύ RAM. Μπορεί όμως να είναι αναβαθμίσιμη στο μέλλον. Δες πόσα slots έχει το φορητό και τι configuration.
3. Για την οθόνη σου θα πρέπει να αποφασίσεις τι είναι σημαντικότερο, το καλό refresh rate ή η ανάλυση.
4. Προετοιμάσου για ελάχιστη διάρκεια μπαταρίας. Δυστυχώς τα gaming laptops τραβάνε πολύ ρεύμα ενώ μόνο plugged in προσφέρουν το 100% των δυνατοτήτων τους.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά για να μπορέσεις να διαλέξεις το σωστό μηχάνημα για σένα. Ξεκινώντας από τον επεξεργαστή ενώ οι i3 και i5 καλύπτουν τις περισσότερες εργασίες δεν αρκούν για gaming. Για παιχνίδια και πιο απαιτητικές εφαρμογές ξεκινάμε από i7 και ιδανικά πάμε σε i9. Πέρα από το μοντέλο του επεξεργαστή και τους πυρήνες του πρέπει να κοιτάς και την γενιά του επεξεργαστή. Μέσα στο 2022 η Intel κυκλοφόρησε την 12η γενιά επεξεργαστών i. Ιδανικά θες το πιο νέο για να καλύψεις και τις μελλοντικές ανάγκες. Αν έχεις κάνει σωστά την έρευνα για τις απαιτήσεις των παιχνιδιών που θες να παίζεις ένας επεξεργαστής προηγούμενης γενιάς σημαίνει πιο οικονομικό μηχάνημα.
Στη RAM τώρα ενώ κυκλοφορούν ακόμα φορητά με 4GB RAM τα 8Gb είναι σχεδόν το ελάχιστο που θα βρεις. Και ρεαλιστικά τα 8GB αρκούν για βασικές εργασίες και μόνο. Για πιο υψηλές απαιτήσεις τα 16 είναι το αρχικό σημείο ενώ τα 32 το ιδανικό. Η RAM είναι αναβαθμίσιμη αρκεί να προσέξεις δύο πράματα. Πρώτον πόση είναι η μέγιστη RAM που μπορείς να βάλεις και δεύτερο πόσα slots έχει το μηχάνημα και σε τι configuration. Συνήθως υπάρχουν 2 slots αλλά αρκετά φορητά έχουν μόνο 1.
Για να μπορείς να αναβαθμίσεις την RAM σου θα πρέπει το φορητό σου να έχει ελεύθερο slot. Αν πάρεις ένα φορητό με 16Gb που είναι σε 2 slots ( 8 και 8) για να αναβαθμίσεις στα 32 θα πρέπει να πάρεις 2 16άρες μνήμες και να βρεις τι θα κάνεις τις 2 8άρες!
Οθόνη και GPU. Αρχικά πρέπει να αποφασίσεις αν σου αρκεί μια οθόνη 15,6 ιντσών ή θες 17άρα. Προφανώς μπορείς να συνδέσεις εξωτερική οθόνη αλλά αυτό ακυρώνει την φορητότητα! Το μέγεθος της οθόνης επηρεάζει τόσο το βάρος όσο και την ζωή της μπαταρίας. Αγνόησε οθόνες touchscreen ανεβάζουν το κόστος χωρίς να προσφέρουν κάτι στον gamer. Δεύτερο σημείο είναι η ανάλυση της οθόνης. Το 1080p είναι αρκετό για τα περισσότερα games και σου επιτρέπει και καλά refresh rate σε λογικό κόστος. Φορητά με 4Κ οθόνη κυκλοφορούν αλλά δεν έχουν νόημα αν τα παιχνίδια σου δεν είναι 4Κ. Μια καλή λύση είναι τα φορητά με την ενδιάμεση ανάλυση 1440p. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μια λύση για όλους. Ανάμεσα στο refresh rate και την ανάλυση μόνο εσύ ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Συμπληρωματικά μερικά νέα gaming φορητά προσφέρουν οθόνη OLED η οποία δίνει καλύτερα χρώματα και αντίθεση αλλά έχει χαμηλότερο refresh και μεγαλύτερο κόστος. Επίσης έχουν εκφραστεί κάποιοι φόβοι ότι η τεχνολογία OLED ίσως είναι πιο ευαίσθητη σε καμένα pixel από τις απαιτήσεις των games.
Παράλληλα με την οθόνη πρέπει να έχεις το νου και στην GPU. H GPU δεν είναι υπεύθυνη μόνο για την σωστή λειτουργία της οθόνης αλλά είναι βασική και για την ομαλή λειτουργία των παιχνιδιών αφού πολλά αξιοποιούν και αυτήν πέρα από τον επεξεργαστή. Η πλειοψηφία των gaming laptops κυκλοφορεί με Nvidia GeForce GTX ή με RTX GPUs. Για entry level gaming χωρίς να έχεις ενεργοποιήσει τα υψηλότερα setting στο παιχνίδι οι οικονομικές GTX 3050 και RX 5500M θα καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες σου. Η GeForce RTX 3060 είναι μια καλή κάρτα που σε καλύπτει σχεδόν για όλα. Αν όμως θες εμπειρία VR ή τις υψηλότερες ρυθμίσεις ποιότητας τότε πρέπει να δεις την RTX 3070 ή ίσως τις κορυφαίες της σειράς 30 RTX 3080 και RTX 3080 Ti
Κλείνοντας ένα gaming φορητό πρέπει οπωσδήποτε να έχει SSD δίσκο και ακόμα καλύτερα M.2 που έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Τέλος φρόντισε να δεις τα laptop που σκέφτεσαι από κοντά για να βεβαιωθείς για το αν σου ταιριάζει το πληκτρολόγιο και η εργονομία του. Happy Gaming!