Smart Life

Η νέα πλατφόρμα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ενημερώνει τους πολίτες για 160 επαγγέλματα και τα δικαιώματά τους

Η γνώση δίνει δύναμη στους εργαζόμενους

Μπεθ Τσαλίκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η νέα πλατφόρμα του, profdata.inegsee.gr, στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για 160 επαγγέλματα

Για τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε πολίτη, υπάρχει μία ενασχόληση, ένα επάγγελμα που του ταιριάζει. Που ενισχύει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά του. Που τον κάνει να προσφέρει στην κοινωνία και το κοινό καλό. Που μέσω του επαγγέλματος αυτού, βοηθάει τον συνάνθρωπό του και την ομαλή λειτουργία της καθημερινής ζωής. Το επάγγελμα αυτό μπορεί να είναι από τον χειριστή γερανού, τον οξυγονοκολλητή μέχρι και τη νηπιαγωγό και τον σεφ.

Η νέα πλατφόρμα που δημιούργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, profdata.inegsee.gr έχει ως σκοπό να δώσει όλες τις πληροφορίες για 160 επαγγέλματα, καθώς και για τα δικαιώματα τις εκάστοτε ειδικότητας. Μια πλατφόρμα προσβάσιμη σε όλους. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ).

Πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι ομάδες επαγγελμάτων

Ο εργαζόμενος, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να πατήσει ένα κλικ στον επαγγελματικό κλάδο που επιθυμεί μέσα στο ευρετήριο, και από εκεί και πέρα, η βάση δεδομένων τον ενημερώνει σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και την πιστοποίηση των προσόντων του, τις προοπτικές ανέλιξης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, τις συλλογικές ρυθμίσεις και συμβάσεις, όπως και το βασικό θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία που τον αφορά. Οι ομάδες επαγγελμάτων είναι οι: ηλεκτρολογίας, τεχνολογίας οχημάτων και μεταφορών, πολιτισμού, αγροτικής παραγωγής και δασικής προστασίας, ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων και άλλων δομικών έργων, υγείας πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών, τουρισμού, πληροφορικής, μηχανολογίας και μετάλλου, ναυτιλίας, οικονομίας και διοίκησης και η επιλογή κι άλλων ομάδων επαγγελμάτων.

Σκοπός

Σκοπός της βάσης δεδομένων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι η υποστήριξη εργαζομένων και ανέργων, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματιών HR και συμβούλων σταδιοδρομίας, ιδιωτικών και δημοσίων φορέων. Αποτελεί την πιο έγκυρη και ενημερωμένη πηγή πληροφόρησης, καθώς κωδικοποιεί όλες τις αλλαγές των τελευταίων ετών σε ζητήματα εργατικής νομοθεσίας, δικαιωμάτων και επαγγελματικών αδειών και προσόντων. Όλα τα νομοθετικά κείμενα, καθώς και Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Κανονιστικές Εγκύκλιοι, είναι σε ευανάγνωστη και απλή γλώσσα.

Στόχος

Η πρωτοβουλία του ΙΝΕ ΓΣΣΕ στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης, στην ενθάρρυνση της κινητικότητας προς όφελος των εργαζομένων και στη «διάχυση» των καλών πρακτικών από κλάδο σε κλάδο. Γιατί ναι, η γνώση δίνει δύναμη στους εργαζόμενους.

Σχετικά με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (inegsee.gr) ιδρύθηκε το 1990 με αντικείμενο την επιστημονική έρευνα, την κατάρτιση, την επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση των εργαζομένων και την τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος.