Smart Life

Go Natural: Η νέα αισθητική αντίληψη για τις όψεις των δοντιών σύμφωνα με τους Smile Designers

Πώς θα αποκτήσεις ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο

Μπεθ Τσαλίκη
Μπεθ Τσαλίκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
τεχνίτριες δοντιών
Dr. Όλφη Ευστρατοπούλου DDS, MSc και Dr. Ελισάβετ Κουκοπούλου DDS, MSc

Smile Designers: Οι εξειδικευμένοι στην αισθητική οδοντιατρική ιατροί μιλούν για τη νέα αισθητική αντίληψη για τις όψεις των δοντιών: Go Natural

Η γοητεία ενός όμορφου χαμόγελου είναι αδιαμφισβήτητη. Δεσπόζει σε ένα πρόσωπο, γυναικείο ή αντρικό, νεαρό ή ώριμο, μαγνητίζει βλέμματα, αποκαλύπτει υγεία και φροντίδα. Ιδιαίτερα κατά την εποχή της πανδημίας covid, που τα περισσότερα meeting έγιναν διαδικτυακά, το πρόσωπο και τα όμορφα δόντια έγιναν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η αισθητική οδοντιατρική εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο κι οι εξειδικευμένοι γιατροί του Smile Designers μας απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις μας.

 Πως μπορώ να αποκτήσω ένα καινούριο βελτιωμένο χαμόγελο με όψεις;

Ο πιο εύκολος, αποτελεσματικός αλλά και συντηρητικός τρόπος να αλλάξει κάποιος το χαμόγελό του είναι οι όψεις, ρητίνης και πορσελάνης. Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται καθόλου τρόχισμα ή όπου χρειάζεται είναι ελάχιστο. Δόντια με κενά μεταξύ τους, δυσχρωμικά, στραβά, μικρά, σπασμένα ή τριμμένα από τον χρόνο μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφωθούν.
Εφαρμόζονται μόνο στην μπροστινή επιφάνεια του δοντιού(ή των δοντιών) αλλάζοντας επιτυχώς το χρώμα αλλά και το σχήμα. Μπορούν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού δοντιού, διαφάνειες και τρισδιάστατη μορφή. Οι όψεις στα έμπειρα χέρια ενός εξειδικευμένου γιατρού μπορούν να απογειώσουν ένα χαμόγελο σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας. Από αρμονικό, απόλυτα φυσικό έως και υπέρλαμπρο, τέλειο Hollywood smile, με τις όψεις μπορεί να γίνει!

Είναι αναμενόμενο να βλέπω χαμόγελα με όψεις αφύσικες, λευκές, τετράγωνες και παχιές;

Δυστυχώς, πολλοί νομίζουν ότι υποχρεωτικά, τα δόντια με όψεις, είναι αφύσικα λευκά, χοντρά και φαίνονται ψεύτικα. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει μια αποτυχημένη αισθητική αντίληψη δεκαετίας του ΄80. Οι πιο σύγχρονες προσεγγίσεις εστιάζουν σε πιο φυσικό αποτέλεσμα (natural perfect imperfect ). Ναι, στο λευκό αλλά στο φυσικό λευκό, που μοιάζει με το ζεστό χρώμα του φυσικού δοντιού. Οι διαφάνειες και οι επιφανειακές λεπτομέρειες επίσης, παίζουν τεράστιο ρόλο στο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Το σχήμα των δοντιών πρέπει να ακολουθεί την φυσιολογική ανατομία. Οι όψεις πρέπει να φαίνονται πολύ λεπτές, οι αυχένες των δοντιών να είναι λεπτοί και να σέβονται την υγεία των περιοδοντικών ιστών. Η αισθητική αλλαγή σε ένα χαμόγελο πρέπει να στοχεύει στην αναγέννησή του(enhancement), δηλαδή πως θα ήταν το συγκεκριμένο χαμόγελο στην καλύτερη εκδοχή του, διατηρώντας κάποια όμορφα φυσικά χαρακτηριστικά των αρχικών δοντιών. Στην σωστή απόδοση της μορφολογίας των δοντιών ώστε να μοιάζουν με αληθινά, παίζει μεγάλο ρόλο η εμπειρία και γνώση του γιατρού και του εργαστηρίου του, η αισθητική του αντίληψη, τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί.

Τα χαμόγελα που βλέπω στην τηλεόραση είναι όλα ίδια! Είναι δυνατόν;

Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ωραίο είναι το πιο υπερβολικό, το πιο αψεγάδιαστο, το πιο τυποποιημένο σχήμα δοντιών. Το κλειδί για μια πετυχημένη αισθητική παρέμβαση είναι η εξατομίκευση του αποτελέσματος. Κάθε πρόσωπο άρα και χαμόγελο είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το σχήμα του προσώπου, των χειλιών, ο τρόπος ομιλίας, το φύλο και η ηλικία, ακόμη και η προσωπικότητα του ασθενή, ο τρόπος ντυσίματος ή μακιγιάζ, παίζουν ρόλο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα αποδοθούν στα δόντια. Συλλέγοντας πληροφορίες από την κλινική εξέταση, από αποτυπώματα, από φωτογραφίες και βίντεο, μπορούμε να καταλήξουμε στο ιδανικό εξατομικευμένο χαμόγελο για κάθε άτομο.

Οι εξειδικευμένοι στην αισθητική οδοντιατρική ιατροί του Smiledesigners μιλούν για τη νέα αισθητική αντίληψη για τις όψεις στην αισθητική οδοντιατρική: Go Natural

Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ των όψεων ρητίνης και πορσελάνης;

Οι όψεις ρητίνης είναι μια άμεση τεχνική βελτίωσης χαμόγελου, ενώ οι όψεις πορσελάνης είναι η έμμεση τεχνική. Στις όψεις ρητίνης, χτίζουμε σαν γλυπτό, πάνω στην επιφάνεια του υπάρχοντος δοντιού σύνθετη ρητίνη, ώστε να αποδώσουμε το ζητούμενο χρώμα και σχήμα. Γίνεται σε ένα ραντεβού, συνήθως χωρίς τρόχισμα και φυσικά χωρίς αναισθησία. Μπορεί να γίνει σε ένα δόντι ή ακόμη και σε όλα τα μπροστινά πάνω και κάτω δόντια για ένα όμορφο και αρμονικό χαμόγελο. Στις όψεις πορσελάνης η πολύ λεπτή όψη, σαν φακός επαφής κατασκευάζεται στο εργαστήριο και μετά συγκολλάται μόνιμα στην τροποποιημένη επιφάνεια του δοντιού (έμμεση τεχνική). Χρειάζονται 2 ραντεβού. Μπορεί επίσης να γίνει σε ένα δόντι ή σε όλα τα μπροστινά δόντια ώστε να αποκτήσουμε ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο που θα διαρκέσει έως και 20 χρόνια.

Πως ξέρω αν θα μου αρέσουν τα δόντια που θα φτιάξω;

Πάντα, πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα γιατρό. Να έχετε δει την αισθητική του, τις δουλειές που μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει, ώστε να υπάρχει κοινό πεδίο συζήτησης. Στη συνέχεια ο γιατρός μπορεί να παρουσιάσει τα δόντια (χρώματα και σχήμα) που προτείνει σε φωτογραφία ή ακόμα και να φτιάξει μια προσωρινή αποκατάσταση στο στόμα σας με βάση το νέο σας χαμόγελο(mock-up). Η τεχνική του digital smiledesign είναι στη διάθεσή σας.

Οι εξειδικευμένοι στην αισθητική οδοντιατρική ιατροί του Smiledesigners μιλούν για τη νέα αισθητική αντίληψη για τις όψεις στην αισθητική οδοντιατρική: Go Natural

Χρειάζονται να τροχιστούν τα δόντια μου για να βάλω όψεις;

Οι όψεις είναι ό,τι πιο συντηρητικό στην αισθητική οδοντιατρική. Η τεχνική τους δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές σε όλους μας στεφάνες και γέφυρες. Ειδικά σε δόντια που είναι μικρά, γέρνουν προς τα μέσα, με κενά και πρέπει, λόγω αρμονίας, να προστεθεί όγκος στα δόντια, τότε δεν χρειάζεται τρόχισμα (prepless veneers). Αν όμως κάποιο δόντι, είναι αρκετά πεταχτό, ίσως χρειαστεί κάποιο συγκεκριμένο τμήμα του να τροχιστεί.

Έχω ήδη όψεις που δεν μου αρέσουν. Μπορώ να τις αφαιρέσω;

Όταν υπάρχουν ήδη όψεις που δε μας ικανοποιούν αισθητικά ή λειτουργικά, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε και να φτιάξουμε νέες που θα έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλουμε. Είναι σημαντικό να νιώθουμε όμορφα με το νέο χαμόγελο μας, το οποίο είναι μοναδικό οπότε είναι κρίμα να αφήνουμε παλαιότερες και ξεπερασμένες τεχνικές αλλά και υλικά με ξεπερασμένη αισθητική αντίληψη, να μας χαλάσουν την εικόνα που έχουμε ονειρευτεί.

Οι εξειδικευμένοι στην αισθητική οδοντιατρική ιατροί του Smiledesigners μιλούν για τη νέα αισθητική αντίληψη για τις όψεις στην αισθητική οδοντιατρική: Go Natural

Τι πρέπει να προσέχω όταν έχω όψεις στο στόμα μου;

Η πολύ καλή στοματική υγιεινή ( βούρτσισμα και οδοντικό νήμα ) είναι απαραίτητη, είτε έχουμε όψεις είτε όχι. Χρειάζεται ένα εξάμηνο check-up και καθαρισμός που ειδικά για τις όψεις ρητίνης συνοδεύεται από το εξειδικευμένο γυάλισμά της. Σε περιπτώσεις βρυγμού, πρέπει να φοριέται το ειδικό προστατευτικό μασελάκι που θα μας προμηθεύσει ο οδοντίατρός μας. Όταν το στόμα μας το προσέχουμε, θα απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα των όψεων αναλλοίωτο για πολλά χρόνια.

https://www.smiledesigners.gr/

Αισθητική οδοντιατρική Smiledesigners.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ