Smart Life

#ZeroStigma: Η καμπάνια για την εξάλειψη του στίγματος του AIDS

Συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του HIV ακολουθώντας την απλή διαδικασία του τεστ

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Η καμπάνια των Gilead Sciences, της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και του συλλόγου «Θετική Φωνή»

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο». Αυτό ήταν το σλόγκαν που ξεχώριζε με μεγάλα γράμματα σε μια αφίσα που κρέμονταν σε έναν τοίχο του σταθμού μετρό της πλατείας Συντάγματος. Η αλήθεια είναι ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω του έξυπνου και συνάμα αντισυμβατικού μηνύματος. Κοντοστάθηκα και άρχισα να παρατηρώ καλύτερα τι ήθελε να πει αυτή η καμπάνια. Πίσω από αυτή τη δυναμική εκστρατεία, το μήνυμα είναι σαφές: πρόκειται για την απλή διαδικασία του διαγνωστικού ελέγχου HIV, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 1η Δεκεμβρίου.

Μέσα από την τολμηρή και προκλητική προσέγγιση, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «Θετική Φωνή», και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας επεδίωξαν να πετύχουν το μεγάλο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να τραβήξουν την προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Όλα αυτά με σημαντικό συνεργάτη το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint», υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 1η Δεκεμβρίου. Μια ημέρα που έχει καθιερωθεί για να ευαισθητοποιεί τον κόσμο για τον ιό HIV, να καταρρίψει τους μύθους και να εξαλείψει το στίγμα.

Το εικαστικό της καμπάνιας απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, θέλοντας να αναδείξει πως ο HIV δεν αφορά συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Άλλωστε, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η αντιμετώπιση του AIDS συσχετίστηκε με ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές εκστρατείες στην ιστορία της διαφήμισης. Για αυτό και η #zerostigma καμπάνια επιδιώκει να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

«Τα δικαιώματα επί των απεικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν. 4858/2021)».
«Το μνημείο (Πύλη του Αδριανού) υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών».
«Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Hellenic Ministry of Culture and Sports/ Hellenic Organization of Cultural Resources Development)».

Μεγάλος αριθμός πολιτών έδωσε το παρόν στο καθιερωμένο ραντεβού και προσήλθε την 1η Δεκεμβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Μοναστηρακίου. Ο λόγος ένας: να κάνουν εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια τον διαγνωστικό έλεγχο. Η εξέταση γίνεται με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο, το αποτέλεσμα βγαίνει γρήγορα, είναι εμπιστευτικό, μιας και δεν χρειάζεται να δώσει ο εξεταζόμενος τα στοιχεία του και είναι δωρεάν.

Από αριστερά: Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Νίκος Δέδες, Μαρία Αναστασοπούλου και Σάββας Χαραλαμπίδης.

 «Η εξέταση με τα rapid tests έχει γίνει κάτι πολύ απλό και μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας. Η άγνοια όχι μόνο οδηγεί στο στίγμα κατά του HIV, αλλά ακόμα και κατά της ίδιας της εξέτασης. Η γνώση, η εξέταση, το προφυλακτικό και η PrEP είναι τα όπλα που έχουμε κατά του HIV και του στίγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες.

Όπως και στα περισσότερα νοσήματα, έτσι και στον HIV, ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύτιμος και σημαντικός. Για τον λόγο αυτό, κάποιος που έχει μολυνθεί με τον ιό, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης της λοίμωξης, έχει τη δυνατότητα να λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει φυσιολογικά.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

«Σήμερα, παγκόσμια ημέρα για την HIV λοίμωξη-AIDS είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης. Ο καθένας μας μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης και να κάνουμε προληπτικό έλεγχο. Η λοίμωξη πλέον με τη θεραπεία καταστέλλεται και δεν μεταδίδεται. Όλοι μαζί ενωμένοι να καταπολεμήσουμε το στίγμα», είπε από την πλευρά του ο Προέδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Μάριος Λαζανάς.

Το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει η καμπάνια είναι ότι η κοινωνία οφείλει να αποβάλλει τα στερεότυπα και τους φόβους του στιγματισμού και να συμβάλει στην καταπολέμηση του HIV ακολουθώντας την απλή διαδικασία του τεστ.

Από αριστερά: Σάββας Χαραλαμπίδης, Κατερίνα Γκαγκάκη και Νίκος Δέδες.

«Για εμάς στην Gilead Sciences η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και η συμπερίληψη αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο της βασικής μας επιδίωξης να επιφέρουμε θετικές κοινωνικές αλλαγές. Με αυτό στον πυρήνα κάθε έκφανσης της δραστηριότητάς μας επικεντρωνόμαστε στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας για ζητήματα που αφορούν τον ιό HIV, με τελικό στόχο το #ZeroStigma για την εξάλειψη του στιγματισμού και της προκατάληψης που ακόμα καλά κρατεί απέναντι στη νόσο και τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό», σημείωσε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου Σάββας Χαραλαμπίδης.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δήλωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της ενημέρωσης, τέχνης και της επιστήμης, όπως οι: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Κατερίνα Γκαγκάκη, Μανόλης Καλαμπόκας, Παύλος Χρηστίδης, Γιώργος Παπαδάκης, Ρίτσα Μπιζόγλη, Μαρία Αναστασοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Κορινθίου, Ρούλα Ρέβη, Αποστόλης Τότσικας, Ηλιάνα Παπαγεωργίου κ.ά.

Από αριστερά: Μανόλης Καλαμπόκας, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Σάββας Χαραλαμπίδης, Νίκος Δέδες και Γίωργος Παπαδάκης.