Smart Life

O Ελληνικός Πολιτισμός σε διάλογο με τη Μοντέρνα Αμερικανική Τέχνη

1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita από το Hellenic American University

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
James M. Lane, Emersion 2021, video installation
James M. Lane, Emersion 2021, video installation

Τo Hellenic American University (Nashua, NH, ΗΠΑ), με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art (Σικάγο, Η.Π.Α.) και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάζει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture & Modern American Art.

ΤHellenic American University (Nashua, NH, ΗΠΑ), με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art (Σικάγο, Η.Π.Α.) και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάζει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture & Modern American Art.

Ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταξύ των οποίων ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι, λογοτέχνες, μουσικοί, θεατρολόγοι, αρχιτέκτονες και χορογράφοι, συναντώνται στην Αθήνα για να διερευνήσουν την επιρροή κεντρικών πυλώνων του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο μύθος, ο συμβολισμός και η αρχαία τραγωδία στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη.

Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, ιδρύτριας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA
Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, ιδρύτριας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης του συνεδρίου, Δρ. Ερμιόνη Καραχάλιου και Δρ. Παναγιώτη Καλοζούμη, στόχος είναι η ανάδειξη των βασικών στοιχείων που διαμόρφωσαν αυτόν τον πολιτισμικό διάλογο εντός ενός ενιαίου εννοιολογικού και πολιτισμικού πλαισίου. Ιδιαίτερα σημαντική για τις εργασίες του Συνεδρίου είναι η παρουσία της Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, ιδρύτριας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA. Στην εναρκτήρια ομιλία της, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, η Δρ. Γκουντούνα θα μιλήσει για την εκπροσώπηση της ελληνικής τέχνης στη σύγχρονη αμερικανική πολιτιστική σκηνή και το έργο του οργανισμού Greece in USA, καινοτόμου πολιτιστικής πλατφόρμας, που στόχο έχει να προωθήσει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες στις ΗΠΑ, μέσω εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εδραίωση ισχυρής «καλλιτεχνικής διπλωματίας».

Marie Koutsomallis-Moreau
Marie Koutsomallis-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογών στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Το Συνέδριο περιλαμβάνει ακόμη θεματικά πάνελ με κεντρικούς ομιλητές τους: Marie Koutsomallis-Moreau, Katherine Schwab, Θοδωρή Κουτσογιάννη, Alexander Kitroeff, Nicholas Alexiou, Ευγενία Αρσένη, Γιάννη Τσελίκα, Παναγιώτη Λιαρόπουλο, Μιχάλη Οικονόμου, Διονύση Μουρελάτο, και Φαίη Τζανετουλάκου. Παράλληλα, παρουσιάζεται το καλλιτεχνικό-ερευνητικό πρότζεκτ Allochthon, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη και επιμελητή, James M. Lane μαζί με τους Φώτη Γεωργιάδη, Σωτήρη Μπαχτσετζή, Alessandra Sax, Χαρίκλεια Χάρη και Διονύση Χριστοφιλογιάννη.

Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima
Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima

Τέλος, το Συνέδριο πλαισιώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που μπορεί να παρακολουθήσει και μεμονωμένα το ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο. Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, James M. Lane, παρουσιάζει την ατομική του έκθεση “Re-Reverie”. Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima παρουσιάζει κονσέρτο αφιερωμένο στον Θόδωρο Αντωνίου υπό την επιμέλεια του Γιάννη Τσελίκα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση / χορευτική παράσταση της Καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών Νίνας Παπαθανασοπούλου για τη σχέση της Martha Graham με την αρχαιοελληνική μυθολογία. Η παρουσίαση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα της Graham “Clytemnestra” και “Night Journey,” τα οποία αναβιώνει η χορογράφος Πένυ Διαμαντοπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν εγγραφή στο Συνέδριο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ